Επισκέψεις σε σπίτια:Τι ισχύει με τεχνικούς & άλλους εργαζόμενους

Επισκέψεις σε σπίτια:Τι ισχύει με τεχνικούς & άλλους εργαζόμενους

Οι εξαιρέσεις

Διευκρινίσεις όσον αφορά τις επισκέψεις εργαζομένων σε σπίτια δίνει το Υπουργείο Υγείας. 

Ως γνωστό με το νέο Διάταγμα απαγορεύονται οι επισκέψεις σε άλλα σπίτια πλην της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς όπου επιτρέπονται συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα αλλά από 2 οικογένειες (από 2 οικίες).

Όπως διευκρινίζει το Υπ. Υγείας, άτομα που επισκέπτονται ένα σπίτι για δουλειά (π.χ. οικιακή βοηθός, τεχνικοί, κηπουροί, baby-sitters, κτλ), δεν θεωρούνται κοινωνικές συναθροίσεις και επιτρέπεται η παρουσία τους σε οικίες μόνο για σκοπούς εργασίας και μόνο για το διάστημα που απαιτείται για να διεκπεραιώσουν την εργασία τους.

Επιπλέον και οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να επισκέπτονται τους ασθενείς τους για παροχή υπηρεσιών υγείας (π.χ. φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινοτικοί νοσηλευτές, λογοθεραπευτές, κοκ). Ούτε αυτές οι επισκέψεις θεωρούνται κοινωνικές συναθροίσεις

Εξαιρέσεις αναφέρονται και στο Διάταγμα:

Εξαιρέσεις για την παρουσία μη μόνιμα διαμενόντων σε οικίες δίνονται για τους ακόλουθους σκοπούς:

  • Για σκοπούς φύλαξης ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία για τη χρονική περίοδο/διάρκεια όπου η φυσική παρουσία των γονέων είναι απαραίτητη στον χώρο εργασίας τους. 
  • Για σκοπούς υποβοήθησης προσώπων που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν (χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, φροντίδα ατόμων, προμήθεια τροφίμων, κοκ). Νοείται ότι τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παραμένουν μόνο για εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη φροντίδα του ατόμου, ώστε να μην το εκθέτουν σε κίνδυνο.
Home