Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επίσκεψη στην πράσινη γραμμή από Ευρωβουλευτές της ΕΕΑ/ΒΠΑ

Offsite Team -
09.01.2019 - 15:54

Επίσκεψη στην πράσινη γραμμή από Ευρωβουλευτές της ΕΕΑ/ΒΠΑ

Thumbnail
Η Κύπρος θα έπρεπε να είναι ένα ενιαίο, κυρίαρχο κράτος, αναφέρει η κα Άντερσον

Στο οδόφραγμα του Ορφέα βρέθηκε σήμερα ομάδα Ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ) μαζί με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη και τους Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου και Νεοκλή Συλικιώτη, για να περιηγηθούν στην πράσινη γραμμή.

Τι ανέφερε η Μαρτίνα Άντερσον

Η Ευρωβουλευτής του Σιν Φέιν, Μαρτίνα Άντερσον, δήλωσε πως αυτή την εικόνα της διχοτόμησης και του φυσικού διαχωρισμού θα μεταφέρει πίσω στην Ιρλανδία, θέλοντας να προειδοποιήσει για τις συνέπειες ενός Brexit χωρίς backstop, ενώ εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη των Ευρωβουλευτών της Αριστεράς στην επανένωση της Κύπρου.

 

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα της Αριστεράς επισκέπτεται την Κύπρο στο πλαίσιο των εργασιών των «Ημερών Μελέτης» της ΕΕΑ/ΒΠΑ, που πραγματοποιούνται στη Λευκωσία.  

Η Μαρτίνα Άντερσον χαρακτήρισε την παρουσία των Ευρωβουλευτών της ΕΕΑ/ΒΠΑ στην πράσινη γραμμή, στο μέρος που χωρίζει την πρωτεύουσα της Κύπρου στα δύο, ως εξαιρετικά σημαντική. Είναι συγκλονιστικό, είπε, να το βλέπουμε να συνεχίζεται μετά από τόσα χρόνια, προσθέτοντας πως ο κυπριακός λαός, και ειδικότερα το ΑΚΕΛ, καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου.  

Δεν υπάρχει αμφιβολία, είπε η κα. Αντερσον, ότι η Κύπρος θα έπρεπε να είναι ένα ενιαίο, κυρίαρχο κράτος, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα συμβιώνουν, και αυτό, σημείωσε, μπορεί να επιτευχθεί.  

«Εμείς ως μέλη της ΕΕΑ/ΒΠΑ είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε το ΑΚΕΛ στην ομάδα μας, ένα προοδευτικό αριστερό κόμμα, που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Και αυτό είναι κάτι που έχουμε όλοι κοινό» ανέφερε στη συνέχεια.  

«Προσωπικά, ως αντιπροσωπεία του Σιν Φέιν από την Ιρλανδία, γνωρίζουμε την κληρονομιά της διχοτόμησης, γνωρίζουμε τη ζημιά που προκαλεί στη χώρα σας και πρέπει να επιλυθεί», σημείωσε η Μαρτίνα Άντερσον.  

Η ίδια δήλωσε συγκλονισμένη από την παρουσία της στο οδόφραγμα, ως Ευρωβουλευτής που μάχεται κατά του Brexit, όπως είπε, και με δεδομένη την πιθανότητα η Βρετανία να καταστεί τρίτη χώρα, όπως η Τουρκία. «Αυτό μπορεί να περιμένει τον λαό της Ιρλανδίας αν δεν επιτευχθεί το backstop», είπε, το οποίο θα εμποδίσει τη δημιουργία ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.  

«Αυτή είναι η εικόνα που θα μεταφέρω πίσω στην Ιρλανδία, για να δείξω τη ζημιά που προκαλεί η διχοτόμηση, για να δείξω τη διχοτόμηση από μια κυβέρνηση, μια χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ, και παρόλο που υπάρχει η τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, εντούτοις υπάρχει ο φυσικός διαχωρισμός στην πρωτεύουσα, που χωρίζει την Κύπρο στα δύο. Αυτό είναι απαράδεκτο και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την ακλόνητη αλληλεγγύη μας και τη στήριξή μας για επανένωση της Κύπρου».

Δηλώσεις του Γ. Λουκαΐδη

Όπως ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, κρίθηκε χρήσιμο και αναγκαίο η ομάδα να επισκεφθεί το οδόφραγμα του Ορφέα για να βιώσουν, είπε, για λίγες στιγμές, αυτά που βιώνει ο κυπριακός λαός για 44 και πλέον χρόνια. «Το εγκληματικό της κατοχής, τον παραλογισμό της συνεχιζόμενης διχοτόμησης, την ντροπή που προκαλεί το τείχος που χωρίζει τη Λευκωσία και την Κύπρο στα δυο».  

Ο κ. Λουκαΐδης εξέφρασε ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη για τη σταθερή, συνεπή και αποφασιστική στήριξη της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. «Μια στάση η οποία χαρακτηρίζεται από αρχές και αποτελεί τη φωνή του κυπριακού λαού στο Ευρωκοινοβούλιο, αποτελεί την έκφραση της αγωνίας και της πάλης του κυπριακού λαού για να απαλλαγούμε από την κατοχή και τη διχοτόμηση, για να καταφέρουμε να γίνουμε ξανά αφέντες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, σε αυτόν τον τόπο, για να απαλλαγούμε από ξένες κηδεμονίες, ξένα στρατεύματα και να πετύχουμε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία είναι η μοναδική λύση που μπορεί να φέρει τον ποθητό στόχο της απελευθέρωσης και της επανένωσης», σημείωσε.

Home