Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επιστρατεύουν και τις σειρήνες για εκκενώσεις από πυρκαγιές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
29.06.2022

Επιστρατεύουν και τις σειρήνες για εκκενώσεις από πυρκαγιές

Παράταση στις προσφορές για το application που θα μας ενημερώνει για φωτιές και καιρικά φαινόμενα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τους καλοκαιρινούς μήνες οι πυρκαγιές είναι στην ημερήσια διάταξη στην Κύπρο. Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει την περσινή πυρκαγιά στον Αρακαπά και την οικολογική καταστροφή σε κοινότητες της Λεμεσού και Λάρνακας.

Έχοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, οι κρατικές υπηρεσίες προεξάρχοντος της Πολιτικής Άμυνας, επιστρατεύουν το σύστημα σειρήνων για προειδοποίηση του κοινού σε περίπτωση πυρκαγιών τις σειρήνες, με στόχο τις εκκενώσεις. Σειρήνες μπορούν να επιστρατευτούν και σε περίπτωση τσουνάμι μετά από σεισμό στη θάλασσα.

Αρμόδια πηγή ανέφερε στην Offsite News ότι «οι σειρήνες μπορούν  να μεταδώσουν οποιοδήποτε φωνητικό μήνυμα. Πρόκειται για τις σειρήνες που ηχούν κατά τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ένα πρόβλημα που προκύπτει είναι το σύστημα σειρήνων δεν υπάρχει σε όλες τις κοινότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα των σειρήνων δεν ηχούσε  για πιθανότητα πυρκαγιών. Σε μια άλλη εξέλιξη, όπως αποκάλυψε η Offsite News στις 03 Ιουνίου 2022, η Λάρνακα θα έχει τοπικό σύστημα εντοπισμού και ειδοποίησης σε περίπτωση δημιουργίας τσουνάμι και σχέδιο εκκένωσης των επικίνδυνων περιοχών. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να εγκατασταθεί εξοπλισμός ανίχνευσης για τσουνάμι (παλιρροιογράφοι) και ειδοποίησης (σειρήνες) στις παραλίες. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Επαναστατικό σύστημα προειδοποιεί για σεισμό 8 ώρες πριν<<<<

Σημειώνεται ότι εκτός από τη χρήση των σειρήνων, το κοινό θα ενημερώνεται από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Πολιτικής Άμυνας.  

Παράταση για το σύστημα ειδοποίησης

Αναφορικά με το σύστημα προειδοποίησης προς το κοινό μέσω application για φωτιές και έντονα καιρικά φαινόμενα οι νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε δίμηνη παράταση στην υποβολή των προσφορών.

Ακολούθως θα γίνει η αξιολόγηση και η κατακύρωση των προσφορών ενώ ο τελικός προσφοροδότης θα έχει το χρόνο να δουλέψει το σύστημα. Το νέο application θα τεθεί σε λειτουργία το 2023.

Home