Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επιτήδειοι στο Διαδίκτυο: Αρπάζουν μέχρι €25.000 με ένα μήνυμα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
25.01.2022

Επιτήδειοι στο Διαδίκτυο: Αρπάζουν μέχρι €25.000 με ένα μήνυμα

Τρέχει και δεν φθάνει η Αστυνομία - Τα εμβάσματα μαϊμού και η δράση Αστυνομίας - ΜΟΚΑΣ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Μέχρι και  25.000 ευρώ μπορούν να αρπάξουν μόνο μέσω ενός μηνύματος οι επιτήδειοι που παραπλανούν πολίτες αλλά και επιχειρήσεις για να «θησαυρίσουν». Το φαινόμενο με τις ηλεκτρονικές απάτες παρουσιάζει μεγάλη έξαρση τους τελευταίους μήνες και η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας τρέχει και δεν φθάνει.

Αγορά αγαθών και εμβάσματα μαϊμού

Αρμόδια αστυνομική πηγή ανέφερε στην Offsite, ότι οι επιτήδειοι με «δόλωμα» την αγορά αγαθών μέσω Διαδικτύου και τα εμβάσματα «μαϊμού», πιάνουν στη «φάκα» ανυποψίαστους πολίτες οι οποίοι δελεάζονται. Παρά το γεγονός, ότι δεν αρχειοθετήθηκε ποτέ το ποσό που «χάθηκε» από απάτες, εντούτοις οι δράστες αποσπούν κατά μέσο όρο ποσά από 1000 έως και 10,000 ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις το ποσό ξέφυγε και ανήλθε στις 25.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Απάτη με μηνύματα από την υπηρεσία “TAXISnet»

Οι μηχανισμοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας ανακάλυψαν ότι οι αποστολείς προέρχονται κυρίως από Ασιατικές χώρες όπως Πακιστάν και Κίνα, αλλά και χώρες της Ε.Ε.σε μικρότερο βαθμό. Η επιλογή των θυμάτων συνήθως γίνεται τυχαία, αλλά κάποιες φορές με μαεστρία και στοχευμένα. Παράλληλα, η απάτη μπορεί να γίνει μέσω email, ηλεκτρονικού μηνύματος ή άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η Αστυνομία λόγω της έξαρσης του φαινομένου είναι πανέτοιμη να δράσει και σε συνεργασία με τη Μονάδα Καταπολέμηση Αδικημάτων Συγκάλυψης ΜΟΚΑΣ πολλές φορές χαλά τη δουλειά στους επιτήδειους. Αυτό γίνεται με το μπλοκάρισμα χρημάτων μέσω τραπεζών και άλλους μηχανισμούς. Ωστόσο η έγκαιρη παρέμβαση της Αστυνομίας μπορεί να γίνει μόνο μέσω της άμεσης καταγγελίας για να  προλάβουν τα χειρότερα. Πολλοί επιτήδειοι δρουν στοχευμένα με σκοπό να πλήξουν επιχειρήσεις.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Τι πρέπει να προσέξει το κοινό

Ο υπεύθυνος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αναστασιάδης ανέφερε στην Offsite ότι τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και το κοινό  θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

Πρώτο:Οι επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν τα μηχανογραφικά τους συστήματα για να μη γίνονται έρμαιο σε απάτες. Δεύτερο: To ανθρώπινο δυναμικό των Εταιρειών να τηρείται ενήμερο για τις απάτες που βγαίνουν στη φόρα. Τρίτο: Να υπάρχει συνεχής εγρήγορση.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν καταδίκες πολλών υπόπτων προσώπων στην Κύπρο  που συνελήφθησαν κατόπιν ευρωπαϊκού και διεθνούς εντάλματος σύλληψης, χάρις τη συνεργασία της Κυπριακής Αστυνομίας με την Europol και την Interpol.

 

Home