Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επίτροπος Διοίκησης: Yπενθυμίζει τις εισηγήσεις της για τους Ρομά

Offsite Team
- 08.04.2021

Επίτροπος Διοίκησης: Yπενθυμίζει τις εισηγήσεις της για τους Ρομά

Τις εισηγήσεις για την κοινότητα Ρομά, του περασμένου Δεκεμβρίου, επαναφέρει η Επίτροπος Διοίκησης Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, η οποία σύμφωνα με την ίδια, αποτελεί υπενθύμιση των υποχρεώσεων του κάθε κράτους για διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή της μη διάκρισης σε κάθε πρόσωπο όπου και αν βρίσκεται, οποιαδήποτε και αν είναι η καταγωγή του,απαλλαγμένη από το φόβο του ρατσισμού και της έχθρας. 

Σε τοποθέτησή της με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ρομά, η κ. Λοττίδη αναφέρει ότι στην Κύπρο, ο αριθμός των Ρομά (Κουρπέτες – Gurbetties) εκτιμάται στα περίπου 1.250 άτομα, εκ των οποίων 650-700 υπολογίζεται ότι διαμένουν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Δημοκρατίας.

 

«Σε πρόσφατη τοποθέτησή μας, τον περασμένο Δεκέμβριο, καταγράφηκε η καθημερινότητα της Ρομά κοινότητας στην Κύπρο, οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά και οι ανάγκες που έχει να καλύψει, τόσο ως προς τις συνθήκες διαβίωσης όσο και ως προς το θέμα της εκπαίδευσης, ζητήματα αλυσιδωτά και αλληλένδετα ως προς τη διεκδίκηση καλύτερων ευκαιριών ζωής και κοινωνικής ενσωμάτωσης, καθότι χωρίς τη βασική εκπαίδευση/ μόρφωση, οι πιθανότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας είναι μηδαμινές, ενώ χωρίς την δυνατότητα απασχόλησης, παρατείνεται η οικονομική εξάρτηση των Ρομά από το κράτος, χωρίς περιθώριο βελτίωσης», σημειώνει.

Ως εκ τούτου, προσθέτει, μεταξύ των εισηγήσεων μας σημειώθηκε ότι είναι αναγκαία «η εντατικοποίηση των προσπαθειών όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών για εντοπισμό όλων των Ρομά παιδιών που φθάνουν σε ηλικία υποχρεωτικής φοίτησης για την εγγραφή τους στα σχολεία».  

Αναγκαία, σύμφωνα με την ίδια  είναι και «η ενίσχυση των οι προσπαθειών για παραμονή των Ρομά παιδιών στο σχολείο, τουλάχιστον μέχρι τη συμπλήρωση της βασικής/ υποχρεωτικής φοίτησης».  

Εισηγήθηκε επίσης «εξέταση του ενδεχομένου στήριξης των ενήλικων Ρομά, με τη χορήγηση βασικής εκπαίδευσης, ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα εργοδότησης, έστω και περιορισμένης».  

«Αναμφίβολα η συνεχής στήριξη στη βασική μόρφωση και εκπαίδευση αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο για την άρση της ευαλωτότητας της και της περιθωριοποίησης την οποία αντιμετωπίζουν ως Κύπριοι πολίτες που ανήκουν στην εν λόγω κοινότητα», σημειώνει η Επίτροπος Διοίκησης.  

Η σημερινή μέρα, αναφέρει, «δεν αποτελεί απλή υπενθύμιση της ύπαρξης της Ρομά κοινότητας, αλλά υπενθύμιση των υποχρεώσεων του κάθε κράτους για διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή της μη διάκρισης σε κάθε πρόσωπο όπου και αν βρίσκεται, οποιαδήποτε και αν είναι η καταγωγή του, απαλλαγμένη από το φόβο του ρατσισμού και της  έχθρας». 

 

Γιατί, προσθέτει, «όπου υπάρχει άνθρωπος, υπάρχει μεγαλείο».

Στην τοποθέτησή της η κ. Λοττίδη αναφέρεται στο ιστορικό της ανακήρυξης της Παγκόσμιας Ημέρας των Ρομά το 1971 στο Λονδίνο. «Πενήντα χρόνια αργότερα  ο συλλογικός στιγματισμός και οι διακρίσεις εις βάρος των Ρομά συνεχίζονται», επισημαίνει. Τα παιδιά Ρομά, προσθέτει, «συχνά περιθωριοποιούνται και είναι θύματα ρατσισμού και εκφοβισμού στα σχολεία, ενώ οι ενήλικες Ρομά αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας, δυσκολίες στην πρόσβαση τους σε υπηρεσίες υγείας, ενώ οι συνθήκες στέγασης και, γενικότερα, διαβίωσης είναι, σε μεγάλο βαθμό, μη κατάλληλες».  

Αναφορά κάνει, μεταξύ άλλων, και στην πιο πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2020, σε σχέση με το νέο Στρατηγικό Πλαίσιο της ΕΕ για τους Ρομά, για ισότητα, ένταξη και συμμετοχή (2020-2030), «με βασικό στόχο την επίτευξη βελτίωσης της κατάστασης μέχρι το 2030 και την κάλυψη του χάσματος μεταξύ των Ρομά και του γενικού πληθυσμού, προάγοντας την αποτελεσματική ισότητα, την κοινωνικοοικονομική ένταξη και την ουσιαστική συμμετοχή των Ρομά».  

ΚΥΠΕ

Home