Εποχική γρίπη σε παιδιά: Τι πρέπει να ξέρετε - Οδηγίες προστασίας

Εποχική γρίπη σε παιδιά: Τι πρέπει να ξέρετε - Οδηγίες προστασίας

Παρόμοια τα συμπτώματα με τον κορωνοϊό – Γιατί είναι καλός ο εμβολιασμός

Της Μύριας Γεωργίου

Διανύοντας λοιπόν το φθινόπωρο βρισκόμαστε στην περίοδο όπου αρχίζουν οι εξάρσεις γρίπης. Μέρα με την μέρα ο καιρός γίνεται όλο και πιο ψυχρός. Πέραν της έξαρσης του κορωνοϊού στην χώρα μας, αυτή την περίοδο πιθανό είναι να έχουμε έξαρση και της εποχικής γρίπης.

Η πιθανή συνύπαρξη του ιού της γρίπης μαζί με την επιδημία του κορωνοϊού τον επικείμενο χειμώνα αποτελεί πρόκληση για τη δημόσια υγεία.

Τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται εναντίον του κορωνοϊού, όπως η χρήση μάσκας, ο περιορισμός των κοινωνικών συναναστροφών  και η εφαρμογή απαγορευτικού (lockdown) μπορούν να μειώσουν σημαντικά την επίπτωση της εποχικής γρίπης.

5

Τι είναι η γρίπη

Σύφμωνα με το Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας Ελλάδος η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Η εποχική γρίπη είναι κάτι που εμφανίζεται ιδιαίτερα συχνά και ταλαιπωρεί τα παιδιά μας κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Τι πρέπει να γνωρίζετε – Οδηγίες προστασίας

Σε επικοινωνία μας με τον Πρόεδρο της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Μιχάλη Αναστασιάδη ο ίδιος μίλησε στην Offsite για το πως δρα η εποχική γρίπη στα παιδιά, πως μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματα. Γιατί είναι καλό το παιδί να κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης

5

Πώς μεταδίδεται η εποχική γρίπη - Ποια τα συμπτώματα ;

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, η εποχική γρίπη μεταδίδεται συνήθως με τα σταγονίδια του αναπνευστικού δηλαδή με τον βήχα ή το φτάρνισμα. Μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και από λερωμένα χέρια.

Τα βασικά συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυαλγίες, βήχας. Τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο έντονα από ένα κοινό κρυολόγημα.

Πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει η εποχική γρίπη στο παιδί;

Στα παιδιά δρα συνήθως λίγο πιο βαριά από ένα κρυολόγημα. Οι επιπλοκές είναι η πνευμονία και η μυοκαρδίτιδα οι οποίες είναι εξαιρετικά σπάνιες, είναι υπαρκτές αλλά όχι συχνές.

Το πρόβλημα είναι ότι η γρίπη μεταδίδεται πολύ εύκολα από παιδιά σε μεγαλύτερους άρα και σε ευπαθείς ομάδες, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

5

Παρόμοια τα συμπτώματα με κορωνοϊό

Η συμπτωματολογία της εποχιακής γρίπης είναι πολύ παρόμοια με αυτή  του κορωνοϊού άρα όταν υπάρχουν συμπτώματα εποχικής γρίπης για να διαπιστώσουμε ότι δεν είναι κορωνοϊός χρειάζεται να κάνουμε διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού.

Πως να προστατευτεί το παιδί ;

Η πρόληψη πέραν των μέτρων υγιεινής είναι το εμβόλιο της γρίπης το οποίο μπορεί να γίνεται ετήσια.

5

Γιατί είναι καλός ο εμβολιασμός - Ποιά παιδιά είναι καλό να εμβολιαστούν

Όπως σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, γενικά η σύσταση για πολλά χρονιά στην Κύπρο ήταν να γίνεται ο εμβολιασμός σε παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ,που έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα είτε του αναπνευστικού είτε του καρδιαγγειακού, είτε θέματα με το ανοσοποιητικό κτλ.

«Ειδικά για φέτος όμως η σύσταση είναι να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά από 6 μηνών ως 15 ετών ακριβώς για προστασία των ευπαθών ομάδων με τα οποία έρχονται σε επαφή τα παιδιά», συμπλήρωσε.

5

Οδηγίες προστασίας:

Σύφμωνα με το Υπουργείο Υγείας, η αντιμετώπιση της γρίπης περιλαμβάνει μέτρα προσωπικής υγιεινής που θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλο τον πληθυσμό και κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (βρέφη, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, εγκυμονούσες, κτλ) και είναι:

Να φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε.

 Όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται να χρησιμοποιεί χάρτινο μαντηλάκι το οποίο να βάζει μπροστά στο πρόσωπο του και το οποίο αμέσως μετά πετάει στα σκουπίδια και πλένει τα χέρια του.

Να πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο με ακάθαρτα χέρια.

 Να αποφεύγουμε τη στενή επαφή (πρόσωπο με πρόσωπο) με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

 Το παιδί ή μέλος του προσωπικού που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πρέπει να πάει στο σχολείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και να ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του.

Υγιεινή διατροφή (φρούτα και λαχανικά) και άσκηση.

Home