Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επτά σε αναμονή για το 1ο Κλειστό Κέντρο Απεξάρτησης Εφήβων

Offsite Team
- 20.03.2019

Επτά σε αναμονή για το 1ο Κλειστό Κέντρο Απεξάρτησης Εφήβων

Thumbnail
Επίσκεψη στο 1ο Κλειστό Κέντρο Απεξάρτησης Εφήβων πραγματοποίησαν Υπουργός Υγείας και Πρόεδρος της ΑΑΕΚ

Εντός των επόμενων ημερών αρχίζει τη λειτουργία του το πρώτο κλειστό κέντρο απεξάρτησης για έφηβους χρήστες στο οποίο αναμένουν να ενταχθούν εφτά άτομα, μπορεί να δεχθεί μέχρι 15 και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας μέσω του προϋπολογισμού της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου υπό την ομπρέλα της οποίας υπάγεται. Στενός συνεργάτης και η Θεραπευτική Κοινότητα της «Αγίας Σκέπης» με το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό της.

 

Την Τετάρτη, 20 Μαρτίου, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Άθω Γεωργίου, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο κέντρο, εντός της Λευκωσίας. Η  Κλινική Διευθύντρια της Θεραπευτικής Κοινότητας «Αγία Σκέπη», Τίνα Παύλου, ανέλυσε την πτυχή που αφορά το επιστημονικό σκέλος της απεξάρτησης όσων χρειαστεί να φιλοξενηθούν εκεί.

 

Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε «πως πρόκειται για μια κλειστή μονάδα που υλοποιήθηκε για να καλύψει την ανάγκη που υπήρχε διαχρονικά στην κοινωνία της Κύπρου διότι μέχρι στιγμής δεν υπήρχε κάτι ανάλογο».

 

Πρόσθεσε ότι «έχει εντοπιστεί αυτή η ανάγκη από την ΑΑΕΚ και μετά από συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία το Υπουργείο Υγείας, κατέστη δυνατή η έναρξη αυτής της Στέγης, δυναμικότητας 15 ατόμων, η λειτουργία της οποίας προγραμματίζεται σε λίγες μέρες».  

«Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε κάτι ανάλογο, υπήρχαν μόνο ανοικτές δομές, δηλαδή τα ουσιοεξαρτώμενα παιδιά, μετά το απόγευμα επέστρεφαν σπίτι τους, ενώ τώρα με αυτή τη διευθέτηση αντιμετωπίζεται ένα υπαρκτό πρόβλημα που υπήρχε μέχρι σήμερα και έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια», είπε ο Υπουργός Υγείας.  

Ανέφερε ότι «με αυτή την ενέργεια αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα» διευκρινίζοντας ότι για τη λειτουργία της κλειστής μονάδας απεξάρτησης εφήβων «δίνεται χορηγία από το Υπουργείο Υγείας μέσω της ΑΑΕΚ».  

Κληθείς να σχολιάσει τις μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που εντοπίζονται τις τελευταίες μέρες από τα αρμόδια Σώματα της Αστυνομίας και εάν αυτό προκαλεί προβληματισμό την Κυβέρνηση, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο που προβληματίζει ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο την Κυβέρνηση.  

«Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο όσο περνά ο καιρός, παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε οριστικά», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Ικανοποίηση για την υλοποίηση του έργου

Από την πλευρά ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ  εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, σημειώνοντας ότι  «αποτελούσε αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας» και ευχαρίστησε το Υπουργείο Υγείας για τη στήριξη και την «Αγία Σκέπη» για τη συνεργασία.

 

Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, «σαφέστατα ήταν μια ανάγκη που δεν μπορούσε να καλυφθεί από την πολιτεία, για αυτό προχωρούμε και στην υλοποίηση του έργου αυτού και σίγουρα θα μπουν κάποια παιδιά στο πρόγραμμα, για αυτό και προγραμματίζεται να λειτουργήσει εντός του μηνός όπως είχαμε υποσχεθεί».

 

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να ικανοποιήσει ελλείμματα που υπήρχαν στην κυπριακή κοινωνία ενώ θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για ένταξη στο κέντρο με κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των όσων αποφασιστεί η εισαγωγή.

 

Ερωτηθείς για την έκταση του προβλήματος της χρήσης ουσιών, ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ είπε πως «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε  ότι υπάρχει πρόβλημα και για αυτό λειτουργούμε αυτό το κέντρο, αν και όταν μιλήσουμε για αριθμούς, είμαστε καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».  

«Ωστόσο από τη στιγμή που υπάρχει ένας χρήστης, η δική μας η φιλοσοφία είναι ότι υπάρχει πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Γεωργίου.  

Για τη διάρκεια παραμονής των εφήβων στην κλειστή μονάδα απεξάρτησης ο κ. Γεωργίου είπε θα κυμαίνεται από έξι μέχρι εννιά μήνες και έδωσε το λόγο για περαιτέρω λεπτομέρειες στην Κλινική Διευθύντρια της Θεραπευτικής Κοινότητας «Αγία Σκέπη».  

Η Τίνα Παύλου είπε ότι στην όλη διαδικασία περιλαμβάνεται η προετοιμασία των ανήλικων για ένταξη που η οποία διαρκεί από 7 μέχρι 10 ημέρες, ενώ η παραμονή στο Κέντρο κυμαίνεται από έξι μέχρι εννιά μήνες, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.  

Εκφράζοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση για την υλοποίηση του έργου, η κ. Παύλου είπε ότι ήδη εφτά άτομα αναμένουν να ενταχθούν τις επόμενες μέρες.  

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια ομάδα αποτελούμενη από έμπειρους επαγγελματίες υγείας, όπως ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, η οποία θα βρίσκεται στο πλευρό τόσο των ανήλικων ουσιοεξαρτώμενων όσο και των οικογενειών τους για να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια».  

Όπως είπε η κ. Παύλου, «το πρόγραμμα για τους ανήλικους που θα φιλοξενούνται θα περιλαμβάνει ενασχόληση με την εκπαίδευση, τη μουσική και τον αθλητισμό, ενώ ο στόχος είναι να προσφέρεται και εξατομικευμένο πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες του κάθε παιδιού».  

Σημείωσε ότι «ένας από τους μεγάλους μας στόχους είναι η εκπαίδευση, δηλαδή να μπορέσουμε να επαναφέρουμε αυτά τα άτομα που είναι εκτός σχολείου συνήθως, πίσω στο εκπαιδευτικό σύστημα και να πάρουν όσα εφόδια μπορούν».  

Στόχος είναι επίσης, «να στηρίξουμε τους γονείς και την οικογένεια, με δεξιότητες, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό που συμβαίνει στο σπίτι τους, ούτως ώστε φεύγοντας από εδώ να μπορούν να συμβιώσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους».  

Τέλος, ερωτηθείσα, εάν αντίστοιχα Κέντρα στο εξωτερικό έχουν επιτυχία, η κ. Παύλου απάντησε θετικά για να προσθέσει ότι έγιναν και γίνονται επισκέψεις για ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Home