Έρευνα: Η διαφθορά μένει ατιμώρητη λένε οι Κύπριοι

Έρευνα: Η διαφθορά μένει ατιμώρητη λένε οι Κύπριοι

Συμμετείχαν σε ερωτήσεις του Ευρωκοινοβουλίου

Πτωτική τάση σε σχέση με την αντίληψη των Ευρωπαίων για την ύπαρξη διαφθοράς στα Κράτη Μέλη της ΕΕ καταγράφει σημερινή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σχετικά μικρό δείγμα, μόλις 7.722 συνεντεύξεις σε ολόκληρη την ΕΕ από τις 30 Σεπτεμβρίου και ως τις 24 Οκτωβρίου 2019, και μόλις 150 από αυτές έγιναν στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα το 90% των Ευρωπαίων και το 85% των Κυπρίων αναφέρουν ότι ουδείς τους έχει ζητήσει δώρο ή αντάλλαγμα για παροχή διοικητικών υπηρεσιών (π.χ. έκδοση αδειών). Παρομοίως μόλις το 30% των Ευρωπαίων και το 38% των Κυπρίων εκτιμά ότι η διαφθορά τους στέρησε τη νίκη σε κάποιον διαγωνισμό προμηθειών ή συμβάσεων, όμως το 53% των Ευρωπαίων και το 83% των Κυπρίων θεωρούν ότι οι διεφθαρμένοι που συλλαμβάνονται να δωροδοκούν δεν τιμωρούνται. Το 39% των Ευρωπαίων και το 54% των Κυπρίων θεωρούν ωστόσο ότι οι τιμωρίες που επιβάλλονται στις μικρές επιχειρήσεις και τα άτομα που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς είναι "κατάλληλες".

Αντιθέτως το 55% των Ευρωπαίων και το 67% των Κυπρίων θεωρούν ότι σε όσους εμπλέκονται σε περιπτώσεις διαφθοράς στη χώρα είναι απίθανο να επιβληθούν βαριές ποινές και πρόστιμα, το 48% και 60% δεν πιστεύει ότι οι υποθέσεις θα φτάσουν κάν στο δικαστήριο, ενώ το 51% και 59% δεν θεωρούν καν πιθανό ότι θα γίνουν αναφορές στις αρμόδιες αρχές.

 

Home