Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ερευνα στα κατεχόμενα για χαμένα αναλώσιμα στο νοσοκομείο Λ/σίας

Offsite Team -
22.04.2020 - 13:25

Ερευνα στα κατεχόμενα για χαμένα αναλώσιμα στο νοσοκομείο Λ/σίας

Thumbnail
Σύμφωνα με την κ. Σιμπέρ υπάρχει ο ισχυρισμός ότι οι εν λόγω ποσότητες μεταπωλήθηκαν στο εξωτερικό

Για προμήθειες μασκών και προστατευτικών στολών, 2 εκ κομματιών σύνολο, που είχαν εισαχθεί από την Τουρκία πριν ξεκινήσει η πανδημία του κορωνοϊού αλλά έχουν χαθεί, έκανε λόγο η Σιμπέρλ Σιμπέρ, πρόεδρος του συμβουλίου συντονισμού για τον ιό στο «πρωθυπουργικό» γραφείο, σε διαδικτυακή εκπομπή της Χαβαντίς.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<  

Σύμφωνα με την κ. Σιμπέρ υπάρχει ο ισχυρισμός ότι οι εν λόγω ποσότητες μεταπωλήθηκαν στο εξωτερικό. Η Χαβαντίς αναφέρεται σε ισχυρισμούς ότι την τελευταία εβδομάδα από τις αποθήκες του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας (το οποίο χρησιμοποιούνταν ως νοσοκομείο πανδημίας) λείπουν χειρουργικά εργαλεία, 7200 μάσκες νο 95, 130000 γάντια, 3250 προστατευτικές στολές, 100 γυαλιά προστατευτικά, 48 λίτρα υγρό απολύμανσης χεριών και πολλά άλλα.

 

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Χαβαντίς, από την Τουρκία «ζήτησαν τον λογαριασμό» από το «υπουργείο υγείας» για το πού πήγαν όλες αυτές οι προμήθειες και το ιατρικό υλικό σε μια εβδομάδα, σε ένα νοσοκομείο με 108 ασθενείς, 45 γιατρούς και 150 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Η εφημερίδα γράφει ότι υπεύθυνος για το υλικό αυτό ήταν ο βοηθός αρχίατρος του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας, Σονούτς Μπουγιούκ, ο οποίος φέρεται να παραιτήθηκε.  

Ωστόσο η Χαμπερτζί γράφει ότι ο δρ Μπουγιούκ διέψευσε ότι παραιτήθηκε και ανέφερε ότι τώρα έμαθε γι αυτές τις ελλείψεις.  

Ωστόσο, ο «υφυπουργός υγείας», Αλί Τσαιγκιούρ σε δηλώσεις του στην Γενί Ντουζέν ανάφερε ότι δεν είναι φυσιολογικό να έχει χρησιμοποιηθεί τόση μεγάλη ποσότητα αναλώσιμων και υλικού και ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για το θέμα. Σημείωσε πάντως ότι δεν φαίνεται πως υπάρχει θέμα κλοπής, αλλά ίσως υπερβολικής χρήσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο στο νοσοκομείο της Λευκωσίας χρησιμοποιήθηκαν 25.000 προστατευτικά γάντια, πράγμα μη φυσιολογικό, όπως είπε.  

Ο κ. Τσαϊγκιούρ ανέφερε ότι από τις αποθήκες του «υπουργείου υγείας» έχουν δοθεί γενικά σε 73 διαφορετικούς αποδέκτες 195000 γάντια, 7200 μάσκες νούμερο 95, Λείπουν επίσης 22700 γαλότσες και 7768 προστατευτικές στολές. Ο «υφυπουργός» δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι η Τουρκία τους προειδοποίησε πως θα στέλνει βοήθεια «ανάλογη του πληθυσμού και ζήτησε να χρησιμοποιηθεί το υλικό αυτό με προσοχή».  

Πρόσθεσε ότι «επειδή η βοήθεια που εξασφαλίσαμε από την Τουρκία με δωρεές ή με αγορές ήταν πολύ μεγάλη, υπήρξε μια σκέψη να πωληθεί κάποιο μέρος της στο νότο. Αλλά δεν υπήρξε καμία επίσημη ενέργεια, παρέμεινε μόνο σκέψη».  

Λέχθηκε, είπε, ότι πωλήθηκε στην Ιταλία αυτή η ποσότητα που λείπει, αλλά στοιχεία γι’ αυτό δεν έχουν βρει. Η «κυβέρνηση», πρόσθεσε, συνεργάζεται μόνο με τρεις εισαγωγείς και αναφέρθηκε στην ποσότητα που βρίσκεται στην Μερσίνη και αφορά προστατευτικές στολές. Πρώτα, δήλωσε, θα δουν τι γίνεται με τις ποσότητες στις αποθήκες τους και μετά θα φέρουν το φορτίο από τη Μερσίνη.  

Ο κ. Τσιαϊγκιούρ ανάφερε ότι υπάρχουν εταιρείες στα κατεχόμενα που έχουν δώσει στους εργαζόμενούς τους να φορούν τις προστατευτικές στολές, τη στιγμή που αυτές οι στολές στην Τουρκία φοριούνται μόνο στα νοσοκομεία.  

Ως παράδειγμα υπερβολής ανέφερε το γεγονός ότι μια εταιρεία στα κατεχόμενα ζήτησε άδεια να εισάγει 15 τόνους αντισηπτικό υλικό, η οποία δεν δόθηκε.  

ΚΥΠΕ

Home