Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εργαζόμενοι στον Τύπο και δάσκαλοι προσφεύγουν στο «ανώτατο»

Offsite Team -
16.07.2020 - 18:22

Εργαζόμενοι στον Τύπο και δάσκαλοι προσφεύγουν στο «ανώτατο»

Thumbnail
Για τον «νόμο» που αφορά το διαδίκτυο

Η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο (BASIN SEN) και η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων (KTÖS) προσφεύγουν στο «ανώτατο δικαστήριο» εναντίον του «νόμου περί τεχνολογίας» που τέθηκε σε ισχύ προχθές μετά την υπογραφή του από τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και τη δημοσίευσή του στην «επίσημη εφημερίδα» και ρυθμίζει το πώς θα παρεμποδίζονται δάσεις που πλήττουν τη μυστικότητα, την ορθότητα και την προσβασιμότητα των συστημάτων, των δικτύων και των δεδομένων πληροφορικής (στο διαδίκτυο), καθώς και την κατάχρησή τους και την διάπραξη εγκλημάτων.

Με τον «νόμο» ρυθμίζονται επίσης οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες όσων παρέχουν περιεχόμενο, χώρο, πρόσβαση και μαζική χρήση τεχνολογιών πληροφορικής, καθώς και των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. Καθορίζονται δε οι πράξεις που συνιστούν αδίκημα στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων και οι ποινές που τους αναλογούν.

BASIN-SEN και KTÖS ανακοίνωσαν ότι την προσεχή Τρίτη θα προσφύγουν στο «συνταγματικό δικαστήριο» εναντίον του εν λόγω «νόμου» και θα ζητήσουν «απαγορευτικό διάταγμα» για αναστολή της ισχύος του.

Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου στην παρουσία του δικηγόρου Τατζιάν Ρεϊνάρ, ο πρόεδρος της BASIN-SEN, Αλί Κισμίρ ανέφερε ότι δεν ζητήθηκαν οι απόψεις της συντεχνίας κατά τη συζήτηση του θέματος στην αρμόδια «κοινοβουλευτική επιτροπή» και υπενθύμισε ότι στην Τουρκία βρίσκονται στη φυλακή πολλοί δημοσιογράφοι λόγω των ρυθμίσεων παρόμοιου νόμου. 

 

Είπε ότι οι «βουλευτές» θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες εφαρμογής του «νόμου» και πως ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν απάντησε καν στο αίτημα της συντεχνίας για συνάντηση επί του θέματος. Ο κ. Κισμίρ χαρακτήρισε τον «νόμο» απειλή για την ελευθερία έκφρασης τόσο των δημοσιογράφων όσο και των «βουλευτών» που τον ψήφισαν, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές για την ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία.  

Εξάλλου, σε γραπτή δήλωση, ο γενικός γραμματέας της KTÖS, Σενέρ Ελτσίλ ανέφερε ότι η Τουρκία προωθεί την πολιτική της περαιτέρω εδραίωσης της παρουσίας της στο βόρειο τμήμα του νησιού περνώντας «νόμους» προς την κατεύθυνση του περιορισμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιβάλλοντας την ρήση πως «θα υπάρχει και σε εσάς ό,τι υπάρχει σε εμάς».  

Σημειώνοντας ότι ο «νόμος» περιορίζει την ελευθερία έκφρασης και λόγου, ο κ. Ελτσίλ ανέφερε ότι τους απογοήτευσε ο Μουσταφά Ακιντζί που υπέγραψε τον «νόμο» χωρίς να λάβει υπόψη τις γραπτές τους αντιρρήσεις και το αίτημά τους για συνάντηση μαζί του.  

«Το γεγονός ότι ο Ακιντζί ενέκρινε τον νόμο προσποιούμενος ότι ζούμε σε μια φυσιολογική χώρα, μη λαμβάνοντας υπόψη τις γραπτές αντιρρήσεις για το θέμα και το αίτημα για συνάντηση, αποτελεί ένδειξη ότι υπέκυψε στις πιέσεις», σύμφωνα με τον Σενέρ Ελτσίλ, λέγοντας ότι ο κ. Ακιντζί θα είναι υπεύθυνος για την «κρατική τρομοκρατία» στην οποία θα υπόκεινται κάτω από αυτό τον «νόμο» οι πατριώτες που θα εκφράζουν τις πολιτικές τους απόψεις.

ΚΥΠΕ

Home