Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έρχεται application με χάρτες για τους ποδηλάτες

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
08.08.2022

Έρχεται application με χάρτες για τους ποδηλάτες

Πού υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, ποδηλατοστάτες και για άλλα πολλά θα ενημερώνονται οι ποδηλάτες

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Δράσεις και κίνητρα ώστε να αυξηθεί σημαντικά η ποδηλασία στη χώρα μας προωθεί η Κυβέρνηση, μεταξύ αυτών και το νέο σχέδιο για αγορά ποδηλάτου.

Πέραν όμως από το σχέδιο για αγορά ποδηλάτου, το υπουργείο Μεταφορών βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας ενός application μέσω του οποίου θα παρέχονται σημαντικές πληροφορίες για τους ποδηλάτες.

Σύμφωνα με την κ. Εύη Αναγιωτού, Προϊσταμένη Κλάδου Βιώσιμης Κινητικότητας Δημοσίων Έργων, το application θα είναι διαθέσιμο στα κινητά τηλέφωνα και σε άλλες συσκευές πλοήγησης. 

Την δεδομένη στιγμή σύμφωνα και με την κ. Αναγιωτού γίνεται συλλογή στοιχείων από όλες τις επαρχίες για τους ποδηλατόδρομους που αφορούν την ποδηλασία ως μέσο διακίνησης και όχι ψυχαγωγίας και άθλησης.

«Σε πρώτη φάση θα συλλέξουμε αυτά τα στοιχεία ώστε να προτιμάται το ποδήλατο ως μέσο διακίνησης». 

Μέσω του application οι ποδηλάτες θα μπορούν να εντοπίζουν μέσω χαρτών αναλυτικά πού υπάρχουν ποδηλατόδρομοι. Επίσης θα υπάρχουν πληροφορίες για ποδηλατοστάτες, από ποιους χώρους θα μπορείς να ενοικιάσεις ποδήλατο (συμβατικό ή ηλεκτρικό), αλλά και πού υπάρχουν οι στάσεις λεωφορείων ώστε να μπορεί ο ποδηλάτης να συνδυάσει την διαδρομή του. 

Αμέσως μετά τη συλλογή των δεδομένων θα ξεκινήσει η δημιουργία του application.

Ποιους αφορά το νέο σχέδιο αγοράς ποδηλάτου

Στόχος του υπουργείου Μεταφορών είναι με το νέο σχέδιο να δοθούν 900 καινούργια μη ηλεκτρικά ποδήλατα και 25 ποδήλατα για ΑμεΑ.

>>> Διαβάστε εδώ όλες τις πληροφορίες για το σχέδιο  

Σημειώνεται πως η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθεί σύντομα και θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας podilato.gov.cy.

Δικαιούχοι για αγορά καινούργιου ποδηλάτου βάσει των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων:

i. Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που παρέχεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

ii. Οι λήπτες του δημοσίου βοηθήματος που παρέχεται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

iii. Οι λήπτες του επιδόματος σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα που παρέχεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και έχει την έννοια που αποδίδεται στον όρο αυτό σύμφωνα με το Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, όπως αυτό τροποποιείται η αντικαθίσταται σύμφωνα με τις εκάστοτε Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

iv. Οικογενειακές Μονάδες με εξαρτώμενα τέκνα όπως ορίζονται στην περί Παροχής  Επιδόματος Τέκνου Νομοθεσία του 2002(Ν.167 (I) /2002):

  1. οι οποίες έχουν ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο και έχουν ετήσια ακαθάριστα μικτά εισοδήματα μέχρι 19.500€ και λαμβάνουν επίδομα τέκνου.
  2. οι οποίες έχουν εξαρτώμενα δύο (2) τέκνα και έχουν ετήσια ακαθάριστα μικτά εισοδήματα μέχρι 39.000€ και λαμβάνουν επίδομα τέκνου.
  3. οι οποίες έχουν εξαρτώμενα τρία (3) ή περισσότερα τέκνα και έχουν ετήσια μικτά ακαθάριστα εισοδήματα μέχρι 49.000€ και λαμβάνουν επίδομα τέκνου.

Για αγορά τύπου ποδηλάτου για ΑμεΑ δικαιούχοι είναι οι κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας ή με προσκόμιση βεβαίωσης από την Επιτροπή Αξιολόγησης του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Σημειώνεται ότι οι τύποι ποδήλατων για ΑμεΑ θα πρέπει να είναι ποδήλατα τα οποία να αμβλύνουν την οποιασδήποτε μορφής ανεπάρκεια ή μειονεξία του ανάπηρου ατόμου (τρίκυκλα ποδήλατα, διπλό ποδήλατο-tandem, χειρήλατα, ποδήλατο μεταφοράς αμαξιδίου). Τυχόν τύποι ποδηλάτων ΑμεΑ που δεν περιγράφονται πιο πάνω θα χρειάζονται έγκριση από τον Κλάδο Βιώσιμης Κινητικότητας του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων την οποία πρέπει να προσκομίσει ο αιτητής πριν την λήξη περιόδου υποβολής αιτήσεων.

Το ποσό επιδότησης αγοράς για ποδήλατα πόλης, δρόμου και ορεινής θα εξακολουθήσει να ανέρχεται στα €200 (συμπ. ΦΠΑ) ή την πραγματική τιμή αγοράς του ποδηλάτου, όποιο από τα δύο είναι το μικρότερο νοουμένου ότι το κόστος αγοράς δεν θα υπερβαίνει τα €1.000 (σύμπ. ΦΠΑ). Για τους τύπους ποδήλατων για ΑμεΑ το ποσό επιδότησης θα ανέρχεται στα €800 (συμπ. ΦΠΑ) ή την πραγματική τιμή αγοράς του ποδηλάτου, όποιο από τα δύο είναι το μικρότερο, νοουμένου το κόστος αγοράς δεν θα υπερβαίνει τις €4.000 (συμπ. ΦΠΑ).

*φωτο: Sustainable Mobility Cyprus

Home