Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έρχεται η «Δικαιοσύνη για όλους» - Τι είναι και πως θα λειτουργεί

Offsite Team
- 22.03.2022

Έρχεται η «Δικαιοσύνη για όλους» - Τι είναι και πως θα λειτουργεί

Δικηγόροι θα προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς αμοιβή - Όλες οι πληροφορίες

Νέος φορέας με την ονομασία ΚΔΔΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ αναμένεται να συσταθεί το επόμενο διάστημα. 

Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, μεγάλος αριθμός ατόμων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε δικηγόρο και να αναζητήσουν μία απλή νομική συμβουλή. 

Ωστόσο, πολλοί δικηγόροι διαχρονικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς αμοιβή, σε άτομα που απευθύνονται κοντά τους για νομική βοήθεια και τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. 

Πώς προέκυψε η ιδέα 

Η δημιουργία του «Δικαιοσύνη για όλους», ήταν εισήγηση δύο δικηγόρων, της Αλεξίας Κουντουρή και της Μελίνας Πύργου. 

Η πρωτοβουλία των δύο δικηγόρων, συνδιαμορφώθηκε μετά από αρκετές συναντήσεις με την ομάδα εργασίας που συστάθηκε και αποτελείτο από: Αλεξία Κουντουρή και Μελίνα Πύργου, και τους Γιώργο Χριστοφίδη (Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου του ΠΔΣ), Νικόλα Τσαρδελλή (Γραμματέα του Συμβουλίου του ΠΔΣ) και Κούλια Βάκη (Εκτελεστική Διευθύντρια του ΠΔΣ). Μάλιστα στις τελικές συζητήσεις συμμετείχε και είχε ενεργή εμπλοκή και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΠΔΣ, Χρήστος Κληρίδης.

Κατά τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, είναι αυτή η βοήθεια που ήδη παρέχεται σήμερα από πολλούς δικηγόρους, να παρέχεται με ένα τρόπο δομημένο, κάτω από την αιγίδα του ΠΔΣ ο οποίος θα έχει και την εποπτεία και τον έλεγχο του προγράμματος. 

Όπως πληροφορούμαστε, παραμένουν κάποιες τελικές πινελιές που θα επεξεργαστεί ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος τις προσεχείς δύο εβδομάδες, ενώ πριν το Πάσχα αναμένεται δημοσιογραφική διάσκεψη για την επίσημη εξαγγελία.

Ποιοι οι δικαιούχοι

Οι τομείς δικαίου που καλύπτονται από τον περί Νομικής Αρωγής Νόμο, δεν θα καλύπτονται από το πρόγραμμα «Δικαιοσύνη για όλους» και θα υπάρχουν οικονομικά κριτήρια.

Σημειώνεται πως δικαιούχοι θα είναι μόνο φυσικά πρόσωπα, στη βάση οικονομικών κριτηρίων. Μόνοι δικαιούχοι θα είναι οι λήπτες ΕΕΕ.

Πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει σε δύο πυλώνες:

• Μέσα από κέντρα εξυπηρέτησης, τύπου walk in

• Μέσα από ένα δίκτυο εθελοντών δικηγόρων που επιθυμούν να προσφέρουν χωρίς αμοιβή τις υπηρεσίες τους μέσα από το πρόγραμμα.

Walk in κέντρα - Θα λειτουργήσουν walk in κέντρα σε υφιστάμενα δημοτικά κτίρια (στα πολυδύναμα κέντρα). Κάθε κέντρο θα στελεχώνεται από ένα δικηγόρο, συνεργάτη του φορέα που θα συσταθεί. Τους δικηγόρους στα κέντρα θα βοηθούν φοιτητές νομικής.

Στα κέντρα θα δίνεται μία καταρχήν νομική συμβουλή/καθοδήγηση για τα δικαιώματα του πολίτη. Εάν απαιτείται η λήψη δικαστικών μέτρων/διαμεσολάβησης/εκπροσώπηση από δικηγόρο, θα παραπέμπεται ο πολίτης σε δικηγόρο που ασχολείται με τέτοιας φύσης υποθέσεις, στη βάση του καταλόγου που θα τηρείται με τους εθελοντές δικηγόρους. 

Δίκτυο Εθελοντών Δικηγόρων - Θα καταρτιστεί μητρώο δικηγόρων που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά pro bono υπηρεσίες, μέσω του προγράμματος. Θα γίνεται παραπομπή σε δικηγόρο του δικτύου από τα κέντρα εξυπηρέτησης, αφού διαπιστωθεί ότι το συγκεκριμένο άτομο που επιζητεί βοήθεια, είναι δικαιούχος. 

Θα καταρτιστεί επίσης μητρώο δικηγορικών εταιρειών που ενθαρρύνουν/διευκολύνουν τους δικηγόρους τους να λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα και συνδράμουν έτσι και οι ίδιες στο πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα θα υπάρχουν διάφορες ασφαλιστικές δικλείδες για να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα δεν θα τύχει εκμετάλλευσης, ενώ ο Φορέας θα διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει κάποιες αιτήσεις για να αποφευχθεί τυχόν κατάχρηση.

Home