Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έρχεται μεγάλο έργο του ΥΠΑΝ με τεχνολογικό κολοσσό στην Παναγιά

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 25.01.2023

Έρχεται μεγάλο έργο του ΥΠΑΝ με τεχνολογικό κολοσσό στην Παναγιά

Οι σχεδιασμοί του ΥΠΑΝ - Στόχος η κοινότητα να λειτουργεί ψηφιακά - Τι θα γίνει

Συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τεχνολογικό κολοσσό έχει το υπουργείο Παιδείας, με στόχο τη δημιουργία σε απομακρυσμένο χωριό, ενός πρωτοποριακού μοντέλου στο οποίο θα έχουν παρουσία οι τέσσερις βασικοί πυλώνες της στρατηγικής της UNECE

Η στρατηγική της UNECE βασίζεται σε 4 πυλώνες που αφορούν: την ποιότητα στην εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη, την ολιστική προσέγγιση στο σχολείο, τη χρήση του ψηφιακού μετασχηματισμού για την ανάπτυξη και την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης και την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη. 

Η πρόταση

Για το έργο αυτό, το υπουργείο Παιδείας έχει προσεγγίσει τεχνολογικό κολοσσό, στον οποίο αποστάλθηκε και σχετική πρόταση.

Μάλιστα, χθες (24/1) το υπουργείο έλαβε ενημέρωση από τον τεχνολογικό κολοσσό, ότι χρειάζεται άλλες λίγες ημέρες για να επεξεργαστεί περαιτέρω την πρόταση. 

Σε δηλώσεις του στην OffsiteNews ο Διευθυντής του υπουργείου Παιδείας Νεόφυτος Παπαδόπουλος, μίλησε για το έργο. Στόχος όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, να δημιουργηθεί ένα μοντέλο λειτουργίας στο οποίο θα προβάλλεται η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης, η σύνδεση του σχολείου με την κοινότητα, της εκπαίδευσης με την κοινότητα ενώ θα δίνει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα της κοινότητας.

«Ασχοληθήκαμε με την καλλιέργεια, τα δάση, την καθημερινότητα των κατοίκων. Είδαμε επίσης την προοπτική ενίσχυσης της υγείας και του τουρισμού. Σε πρώτο χρόνο θα γίνει ενίσχυση της εκπαίδευσης και την επιμόρφωσης».

Πώς έγινε η επιλογή της περιοχής

Για το πώς έγινε η επιλογή της απομακρυσμένης περιοχής, εξήγησε πως «ψάξαμε να δούμε κατά πόσο υπήρχε σχολείο, ιατρικό κέντρο, αλλά και παρουσία του υπουργείου Παιδείας για να προσφέρουμε χώρο».

Η περιοχή στην οποία θα αναπτυχθεί το έργο, είναι η κοινότητα της Παναγιάς στην οποία υπάρχει και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο οποίο θα φιλοξενηθεί όσος εξοπλισμός χρειαστεί.  

«Συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία θα μας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία για να επηρεάσουμε την καθημερινότητα των κατοίκων -είτε σε ό,τι αφορά την κοινωνική τους ζωή, ή την πολιτιστική ή την επαγγελματική τους ζωή-».

«Αφού κλειδώσουν όλα, θα ξεκινήσουμε τις παρεμβάσεις, οι οποίες από τη μια θα εξυπηρετούν τους κατοίκους και από την άλλη θα εξυπηρετούν την εκπαίδευση. Οι μαθητές που θα επισκέπτονται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, θα βλέπουν στην πράξη πώς οι ψηφιακές τεχνικές χρησιμοποιούνται για την πράσινη μετάβαση. Όταν αποκτήσουμε μια μάζα δραστηριοτήτων, θα μπορούν κι άλλα χωριά να επισκέπτονται την Παναγιά και να επιμορφώνονται όπως και οι εκπαιδευτικοί».

Win - win η πρόταση

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως το έργο αυτό έχει καθαρά win-win στοιχεία. 

«Τα οφέλη θα είναι πολλά και για την κοινότητα, και για την εκπαίδευση, αλλά και για τον ίδιο τον τεχνολογικό κολοσσό, που θα χρησιμοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία για να αποδείξει πως υποστηρίζεται η πράσινη μετάβαση».

Αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλους «είναι να έχουμε μια κοινότητα η οποία λειτουργεί ψηφιακά, έχει περάσει την μετάβαση μέσα από την ψηφιακή υποστήριξη σε όλους τους τομείς».

Σε περίπτωση που φανεί ότι το μοντέλο αυτό έχει επιτυχία, θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Κύπρου.  

Καταληκτικά, ο κ . Παπαδόπουλος, το έργο αυτό θα τεθεί στο μικροσκόπιο της UNECE, η οποία ενδιαφέρεται να το χρησιμοποιήσει και σε άλλες χώρες. 

Home