Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έρχεται το Πλανητάριο Κύπρου - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε (ΦΩΤΟΣ)

Offsite Team
- 22.03.2021

Έρχεται το Πλανητάριο Κύπρου - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε (ΦΩΤΟΣ)

Thumbnail
Εντυπωσιακό και πρωτοποριακό το Πλανητάριο Κύπρου - Που χτίζεται, τι θα περιλαμβάνει και τι θα μπορείτε να κάνετε

Του Μίμη Χριστοφόρου

Ένα εντυπωσιακό κτήριο που έχει ως στόχο να καταστεί εκπαιδευτικό εργαλείο και θα είναι το Πλανητάριο της Κύπρου, ανεγείρεται δίπλα ακριβώς από το κτήριο της Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής στο Επισκοπειό της Επαρχίας Λευκωσίας.

Η Offsite επικοινώνησε με τον κ. Γιώργο Τζίβα, διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πλανητάριου Κύπρου, ο οποίος μας έδωσε όλες τις λεπτομέρειες για το έργο.

F

Ο στόχος του έργου 

Όπως ειπώθηκε από τον κ. Τζίβα, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή και δυτική χώρα που να μην έχει πλανητάριο. Το πλανητάριο είναι από τους πιο δια δραστικούς εκπαιδευτικούς μηχανισμούς.

Η Κύπρος ως μεσογειακή χώρα και μέλος της Ε.Ε δεν μπορούσε να μείνει χωρίς πλανητάριο. Ως εκπαιδευτικό εργαλείο είναι άψογο αλλά και ως ψυχαγωγικό μέσο είναι κορυφαίο. "Θα σας αρέσει! Και σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους!".

γγσφγω

Ολοκλήρωση του έργου 

"Το εργοτάξιο που ανάλαβε δουλεύει ασταμάτητα και είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων". Τα σχέδια είναι ολοκληρωμένα πλήρως και δεν χρειάζονται προσθέσεις. Έχει εκτελεστεί σχεδόν το 25% της ανέγερσης. Με βάση αυστηρούς υπολογισμούς το 2022 μετά το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο.

Ήδη έχει ενημερωθεί και το Υπουργείο Παιδείας αλλά και τα υφυπουργεία Καινοτομίας και Τουρισμού. Όπως μας λέχθηκε από τον κ. Τζίβα είναι όλοι τους εντυπωσιασμένοι από τον σχεδιασμό του έργου.

H

Όλες οι πληροφορίες για το εσωτερικό του

Σύμφωνα με τον κ. Τζίβα, στο πλανητάριο θα υπάρχουν αίθουσες για εκθεσιακές παρουσιάσεις, χώρος διεξαγωγής συνεδρίων, εστιατόριο, μπαρ και γραφειακοί χώροι. Επίσης θα υπάρχει αίθουσα VIP πριν την είσοδο στον πλανηταριακό θόλο. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά: "Δέκα προτζέκτορες θα προβάλλουν ταυτόχρονα και θα δημιουργούν ένα πραγματικό υπερθέαμα".

''Το πλανητάριο θα χωράει έως και 150 άτομα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και ανοικτό αμφιθέατρο το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως χώρος με ισχυρό τηλεσκόπιο για παρατήρηση νύχτα αλλά και μέρα.

Ο λόγος που θα είναι μέρα διότι θα είναι εκπληκτικό να παρακολουθείς τον ήλιο μας, το μοναδικό μας αστέρι που μάς χαρίζει ζωή και ομορφιά!

Επίσης οι ερασιτέχνες αστρονόμοι θα μπορούν με τα τηλεσκόπια τους να διοργανώνουν παρατηρήσεις και αστροπάρτι.

Ο αρχιτέκτονας του έργου Άγγελος Σαββίδης έφτιαξε ένα πανέμορφο κτηριακό συγκρότημα «πνιγμένο» στην κυριολεξία από πολλά φυτά και δένδρα''

σδωωσφ

Πόσο κόστισε το έργο

Το κόστος κατασκευής το αναλαμβάνει η εταιρεία T & O Planetarium of Cyprus του Ρωσσοκύπριου επιχειρηματία Βιατισλάβ Ζαρέγκοφ 

Ο κ.Βιατισλάβ Ζαρέγκοφ, όπως μας σημείωσε ο κ. Τζίβας,  είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου πάνω από δεκαπέντε χρόνια με κυπριακή υπηκοότητα.

Θα κτιστεί όντως πάνω στην γη της αρχαίας πόλης της Ταμασού

Η περιοχή που κτίζεται το Πλανητάριο Κύπρου είναι όντως μέρος της αρχαίας Ταμασού κι αυτό του προσδίδει μια ιστορική διαχρονική συνέχεια αναδημιουργίας και πολιτισμού, τώρα και της επιστήμης όπως δήλωσε ο κ. Τζίβας.

Πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο για είσοδο στο πλανητάριο

''Στις αίθουσες όπου θα προβάλλονται ταινίες ή και άλλες δραστηριότητες αναλόγως θα μελετηθεί ασφαλώς το κόστος για το εισιτήριο.

Το έργο πρέπει να αυτοσυντηρείται για να μπορεί να αναβαθμίζεται συνεχώς'', κατέληξε.

βφβδφ

Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός του έργου

Το Πλανητάριο είναι μια τεχνολογική θαυμαστή τελετουργία κατά την οποία οι επιστήμες έρχονται πολύ κοντά στο κοινό, ιδιαίτερα στα παιδιά. "Η επιστήμη και η τεχνολογία στην εποχή μας, μάς προσφέρουν  ανεπανάληπτα επιτεύγματα και τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς".

Απώτερος σκοπός, όπως μας λέχθηκε, είναι η όσον το δυνατόν καλύτερη εκλαΐκευση της επιστήμης ως εμπειρία γνώσης για το μυστήριο που μάς περιβάλλει και ονομάζεται σύμπαν.

H

Πως το βλέπετε που δίπλα από αυτό το πραγματικά εντυπωσιακό Πλανητάριο βρίσκεται η μητρόπολη Ταμασού και οι εκκλησίες της; Πως συνδέονται αυτές οι πραγματικότητες;

''Εξαιρετική ερώτηση και πιστεύω πως πάρα πολλούς θα τους απασχολήσει. Για όσους βλέπουν μπροστά, η εποχή της αντιπαλότητας της Θεολογίας και της Επιστήμης υποχωρεί όλο και περισσότερο. Ξέρετε που υπάρχουν τα καλύτερα τηλεσκόπια; Σε μοναστήρια! Αλλά σκεφτείτε πως το Βατικανό εδώ και δεκαετίες δημιούργησε το δικό του Αστεροσκοπείο με πάρα πολλούς επιστήμονες να το υπηρετούν.

Θα σας πω πως το έθεσε ο Λουί Παστέρ και θα το καταλάβουν όλοι. «Η λίγη επιστήμη, είπε ο Παστέρ, μάς απομακρύνει από τον Θεό. Η περισσότερη μάς φέρνει πιο κοντά του», κατέληξε ο κ. Τζίβας.

γφγβδφσβΟ κ. Γιώργος Τζίβας

*Φωτογραφίες από μακέτα: Nicosia First

Home