Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έρχονται αλλαγές στο νόμο για τις εξετάσεις Διορισίμων

Του Σωτήρη Νικηφόρου
- 11.07.2019

Έρχονται αλλαγές στο νόμο για τις εξετάσεις Διορισίμων

Thumbnail
Τροποποιήσεις στο νόμο - Τι λέει στην Offsite ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων Δημ. Χανδριώτης

Αλλαγές προωθούνται στη Βουλή σχετικά με τους κανονισμούς για τους πίνακες και τις εξετάσεις Διορισίμων μετά και από εισήγηση της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας. 

Το όλο θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής η οποία σε έκθεση της καταγράφει τις αλλαγές που αναμένεται να ψηφιστούν στην Ολομέλεια της Παρασκευής ενώ παραθέτει και τις θέσεις του κ. Δημήτρη Χανδριώτη Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εξετάσεων. 

Δίκαιο σύστημα αξιολόγησης

Η πρώτη αλλαγή αφορά την στατιστική επεξεργασία των βαθμολογιών των υποψηφίων, για σκοπούς εγγραφής και ενιαίας κατάταξής τους στους πίνακες διορισίμων.  Σύμφωνα με δήλωση του κ. Χανδριώτη στην offsite, η όλη προσπάθεια είναι να είναι δίκαιο το σύστημα αξιολόγησης για όσους πέτυχαν στις εξετάσεις το 2017 και για όσους θα πετύχουν στις φετινές εξετάσεις. 

‘’Αναζητούμε τους τρόπους και την σωστή φόρμουλα γι’ αυτό και αρχικά θέλουμε την έγκριση της Βουλής για να προχωρήσουμε. Είναι προαπαιτούμενο αυτό.Στόχος είναι να μην υπάρξει καμία αδικία και είμαστε σίγουροι ότι θα βρουμε σωστό, οργανωμένο και επιστημονικό τρόπο για να το πετύχουμε’’.

‘’Δεν θα αλλάξουν φυσικά οι βαθμοί όσων είναι ήδη στον κατάλογο. Αυτό που θέλουμε είναι να σταθμιστούν οι βαθμολογίες των νέων υποψηφίων που θα πετύχουν στις εξετάσεις σε σχέση με τους ήδη επιτυχόντες και να βγει ο νέος κατάλογος. Αυτή είναι η φιλοσοφία της αλλαγής. Μπορεί να υπάρξει παράπονο π.χ.  ότι το γραπτό του 2017 ήταν πιο εύκολο ή πιο δύσκολο από το φετινό. Αυτά θέλουμε να αποτρέψουμε για να είναι δίκαιο για όλους. Πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να αρθούν οι οποιος μικροδιαφορές στη συγκρισιμότητα των γραπτών’’.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση της Επιτροπής Παιδείας,  ‘’με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν στην επιτροπή, η Υπηρεσία Εξετάσεων εντόπισε την ανάγκη βελτίωσης της υφιστάμενης πρόνοιας των κανονισμών, η οποία προβλέπει ότι για σκοπούς ενιαίας κατάταξης των υποψηφίων που συμμετέχουν σε εξετάσεις διαφορετικών εξεταστικών περιόδων θα γίνεται στατιστική επεξεργασία των βαθμολογιών τους’’.

Οι αλλαγές θα γίνουν ούτως ώστε οι βαθμολογίες των υποψηφίων να τυγχάνουν στατιστικής επεξεργασίας και ως επιτυχόντες να θεωρούνται οι υποψήφιοι που σε κάθε ένα από τα τρία αντικείμενα της εξέτασης εξασφαλίζουν τουλάχιστον το 50% των στατιστικά επεξεργασμένων βαθμολογιών.  

Η Υπηρεσία Εξετάσεων ζήτησε την εμπειρογνωμοσύνη Άγγλου ειδικού, ο οποίος υπέδειξε την ανάγκη βελτίωσης της υφιστάμενης πρόνοιας για τη στατιστική επεξεργασία των βαθμολογιών.  Ο Άγγλος εμπειρογνώμονας υπέδειξε ότι δεν θα ήταν εφικτό με βάση τους πίνακες του 2017 και τους πίνακες που θα προκύψουν από τις εξετάσεις του 2019 να επιτευχθεί η ενιαία κατάταξη και μοριοδότηση των υποψηφίων.     Στόχος είναι η όλη επεξεργασία να γίνει με δίκαιο και αξιοκρατικό τρόπο. Προς αυτό το σκοπό, το υπουργείο βρίσκεται σε διάλογο με τέσσερις κολοσσούς ειδήμονες επί του θέματος, όπως το πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, οι οποίοι έχουν τη γνώση και την εμπειρία για το πώς θα γίνει η αναγκαία στάθμιση των στοιχείων στη βάση στατιστικών μοντέλων.

Δεν δικαιούνται επαναβαθμολόγηση

Η δεύτερη αλλαγή που προωθείται αφορά τις ενστάσεις που θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν οι υποψήφιοι. Όπως μας δήλωσε ο κ. Χανδριώτης: ‘’Θέλουμε να ξεκαθαρίσει στο νόμο βασικά ότι δεν επιτρέπεται η αναβαθμολόγηση. Μπορεί ο υποψήφιος εάν επιθυμεί να έρθει να δει το γραπτό του, να δει τις δύο βαθμολογίες για να διαπιστώσει ότι οι βαθμολογίες προστέθηκαν σωστά. Δεν μπορεί όμως να ζητήσει επαναβαθμολόγηση. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα γραπτά διορθώνονται από δύο διορθωτές. Σε περίπτωση που η διαφορά τους είναι πάνω από 10%, αυτόματα η Υπηρεσία Εξετάσεων το δίνει και σε τρίτο διορθωτή και ο τελικός βαθμός προκύπτει και από τους τρεις διορθωτές. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν σηκώνει κάτι άλλο από τις δύο ή τις τρεις διορθώσεις. Άρα οποιοσδήποτε υποψήφιος μπορεί να δει το γραπτό του και την βαθμολογία, όχι όμως να ζητήσει επαναβαθμολόγηση. Αυτά τα ζητήματα θέλουμε να ξεκαθαρίσουν’’.

Και τρίτη τροποποίηση

Επιπλέον όπως μας ανέφερε ο κ. Χανδριώτης, την Παρασκευή θα κατατεθεί στη Βουλή και τροπολογία με την οποία υποψήφιος που πέρασε τις εξετάσεις Διορισίμων και αρνήθηκε για οποιοδήποτε λόγο να παρακολουθήσει το απαιτούμενο πρόγραμμα προϋπηρεσιακής Κατάρτισης του Πανεπιστημίου ή δεν αποδέχθηκε τον επί δοκιμασία διορισμό της, να μπορεί στο μέλλον να παρακαθίσει ξανά σε εξετάσεις και αν πετύχει στις εξετάσεις να πάρει και πάλι θέση στους καταλόγους διορισίμων. Να σημειώσουμε εδώ ότι όποιος αρνηθεί τον διορισμό ή την παρακολούθηση της προϋπηρεσιακής κατάρτισης, χάνει την θέση του στον Κατάλογο Διορισίμων. Με βάση τα σημερινά δεδομένα μάλιστα δεν είχε δικαίωμα να παρακαθίσει εκ νέου στις εξετάσεις και να διεκδικήσει ξανά θέση στους καταλόγους διορισίμων. Με την τροπολογία που θα κατατεθεί θα έχει τη δυνατότητα να παρακάθεται εάν επιθυμεί ξανά στις εξετάσεις. Παραμένει το δεδομένο ότι χάνει την θέση του από τον κατάλογο εάν αρνηθεί διορισμό ή παρακολούθηση της προϋπηρεσιακής κατάρτισης. 

 

Home