Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έρχονται εξώδικα σε ιδιοκτήτες ακατάλληλων οικοδομών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
06.10.2022 - 06:00

Έρχονται εξώδικα σε ιδιοκτήτες ακατάλληλων οικοδομών

Η Βουλή ανοίγει το φάκελο επικίνδυνων κτιρίων

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Oι επικίνδυνες οικοδομές αποτελούν ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί όλες τις πόλεις της Κύπρου. Το Υπουργείο Εσωτερικών αποδέχεται ότι οι επικίνδυνες οικοδομές αποτελούν προϊόν της γήρανσης των κτιριακών εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με τις καθόλου ή λιγότερο απαιτητικές πρόνοιες αντισεισμικού σχεδιασμού, που εφαρμόζονταν κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. 

Η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής ανοίγει σήμερα Πέμπτη τη συζήτηση με θέμα: «Τα προβλήματα που προκύπτουν από επικίνδυνες οικοδομές, οι παραλείψεις των αρμόδιων αρχών και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται τόσο προληπτικά όσο και κατά τον εντοπισμό τους».

Στο πλαίσιο αυτό συμπεριλαμβάνεται πρόταση νόμου του βουλευτή της ΔΗΠΑ Μαρίνου Μουσιούττα ο οποίος σκοπεί:

Πρώτο: Να θεσμοθετηθεί ο τακτικός έλεγχος σε βάθος 5-10 ετών από πολιτικό μηχανικό και αρχιτέκτονα της καταλληλότητας των οικοδομών

Δεύτερο: Ο νόμος να παρέχει το δικαίωμα επιβολής εξωδίκων προστίμων στους ιδιοκτήτες.

Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε ακόμα ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο αφού γίναμε μάρτυρες πολλών παλαιών μπαλκονιών και άλλων οικιών που έπεσαν κάτω. Θέλουμε να εξετάσουμε σφαιρικά το πρόβλημα για να βρεθούν λύσεις.

 Το Υπουργείο Εσωτερικών ήδη επεξεργάζεται σχετική τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου με σκοπό την προώθηση περαιτέρω διαθέσιμων εργαλείων, που θα ενισχύσουν την όλη προσπάθεια για αντιμετώπιση του προβλήματος των επικίνδυνων οικοδομών.

>>>>Διαβάστε επίσης: Επικίνδυνες Οικοδομές – Τελευταία Προειδοποίηση<<<<

Πρόκειται για ένα θέμα που , το οποίο έχει απασχολήσει εκτενώς την παρούσα Κυβέρνηση, γιατί αποτελεί ένα σοβαρό και διαχρονικό πρόβλημα στην Κύπρο. 

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών υιοθέτησε την Πρόταση του ΕΤΕΚ για την αναγκαιότητα καθιέρωσης του θεσμού της Τακτικής Επιθεώρησης όλων των οικοδομών, συμπεριλαμβανομένων και των διατηρητέων.

Home