Έρχονται καμπάνες για κόμματα/ υποψήφιους στις βουλευτικές

Έρχονται καμπάνες για κόμματα/ υποψήφιους στις βουλευτικές

Εξετάζει η Ειρήνη - Υποθέσεις στάληκαν και στην Αστυνομία

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ένα και πλέον μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές παραμένουν σε εκκρεμότητα ακόμα οι αποφάσεις της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνης Λοϊζίδου - Νικολαϊδου αναφορικά με τις παραβιάσεις τόσο της εκλογικής νομοθεσίας, όσο και παραβιάσεις από εκλογικά επιτελεία υποψηφίων ή κομμάτων. Όπως πληροφορείται η Offsite, άρχισε η διερεύνηση των υποθέσεων αυτών και η καθεμιά εξετάζεται χωριστά. Από τη σκόνη... των εκλογών έγιναν συνολικά 62 παράπονα που συνέβησαν κατά την προεκλογική περίοδο.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδη αναμένει όπως πληροφορούμαστε τις θέσεις εναντίον όσων καταγγέλθηκαν και αμέσως μετά θα κοινοποιήσει τις αποφάσεις της. Όλα δείχνουν ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν εντός της άλλης εβδομάδας.

Όπως όμως έγραψε η Offsite,το Γραφείο της Επιτρόπου προέβη και σε επιτόπιες έρευνες σε εκλογικά επιτελεία υποψηφίων, διαπιστώνοντας ότι υπήρξε συμμόρφωση με τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 Α του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα:

«Τα πολιτικά κόμματα, οι εκλογικοί συνδυασμοί και οι εκάστοτε υποψήφιοι, για σκοπούς πολιτικής επικοινωνίας και αποστολής μέσω ταχυδρομείου υλικού για την προώθηση των πολιτικών θέσεων ή της υποψηφιότητάς τους στο πλαίσιο της εκλογής σε οποιοδήποτε πολιτειακό αξίωμα στη Δημοκρατία ή στο πλαίσιο της διενέργειας δημοψηφίσματος, μπορούν να χρησιμοποιούν τα ονόματα και τις διευθύνσεις των προσώπων που είναι καταχωρημένα στους εκλογικούς ή τηλεφωνικούς καταλόγους, εξαιρουμένων των προσώπων που είναι καταχωρημένα στο μητρώο προσώπων που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν προωθητικό των πολιτικών κομμάτων, των εκλογικών συνδυασμών και των εκάστοτε υποψηφίων υλικό, στο πλαίσιο πολιτικής επικοινωνίας».

Η Επίτροπος τηρεί μητρώο στο οποίο καταχωρούνται τα ονόματα και οι διευθύνσεις των προσώπων που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν υλικό από πολιτικά κόμματα, εκλογικούς συνδυασμούς και εκάστοτε υποψηφίους, για σκοπούς προώθησης των πολιτικών θέσεων ή της υποψηφιότητάς τους, στο πλαίσιο πολιτικής επικοινωνίας. Τα πολιτικά κόμματα, οι εκλογικοί συνδυασμοί και οι εκάστοτε υποψήφιοι θα πρέπει να συμβουλεύονται το μητρώο πριν την πολιτική επικοινωνία και την αποστολή μέσω ταχυδρομείου υλικού για την προώθηση των πολιτικών θέσεων ή της υποψηφιότητάς τους στις διευθύνσεις των προσώπων που είναι καταχωρισμένα στους εκλογικούς ή τηλεφωνικούς καταλόγους.

Αποστολή μηνυμάτων με ηλεκτρονικά μέσα (συμπεριλαμβανομένων, φαξ, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνυμάτων sms και mms) και διενέργεια κλήσεων με αυτόματες συσκευές κλήσεων (με ηχογραφημένο μήνυμα / χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση).

Όσον αφορά στην αποστολή πολιτικών μηνυμάτων με ηλεκτρονικά μέσα (συμπεριλαμβανομένων, φαξ, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνυμάτων sms και mms) και στην διενέργεια κλήσεων με αυτόματες συσκευές κλήσεων (με ηχογραφημένο μήνυμα / χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση) εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 106 του Νόμου 112(Ι)/2004, σύμφωνα με τις οποίες τα πιο πάνω επιτρέπoνται μόνο στην περίπτωση συνδρομητών ή χρηστών, οι οποίοι έχουν δώσει εκ των προτέρων τη συγκατάθεσή τους.

Η συγκατάθεση μπορεί να ληφθεί και με ηλεκτρονικά μέσα, αλλά σε κάθε περίπτωση να μπορεί εύκολα να διατεθεί προς απόδειξη της λήψης αυτής. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αριθμοί ή διευθύνσεις από πηγές προσβάσιμες στο κοινό (όπως, για παράδειγμα, τον τηλεφωνικό κατάλογο, το διαδίκτυο ή καταλόγους μελών επαγγελµατικών ενώσεων, σωματείων, συλλόγων, επαγγελµατικών κλάδων κ.τ.λ.).

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Υποθέσεις και στην Αστυνομία

Πέραν από την Επίτροπο, το Γραφείο Εφόρου Εκλογών δέχθηκε καταγγελίες για παραβιάσεις όπως μηνύματα μέσω Διαδικτύου, sms και παραμονή πινακίδων με τη λήξη της προεκλογικής διαδικασίας. Όπως μας εξήγησε ο βοηθός Έφορος Εκλογών Μενελαος Βασιλείου, συστάθηκε ειδική επιτροπή με σκοπό να συλλέξει όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία.

Οι καραγγελίες αφορούσαν  ότι ότι εκλογικοί συνδυασμοί, κόμματα και υποψήφιοι, δεν συμμορφώθηκαν με τις πρόνοιες της εκλογικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα που αναφέρει ρητά: Η διαφήμιση, με ή χωρίς πληρωμή, που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές, δεν επιτρέπεται κατά την παραμονή και την ημέρα της ψηφοφορίας. 

Ο κ. Βασιλείου μάς ανέφερε ότι όλες οι καταγγελίες προωθήθηκαν ήδη στην Αστυνομία για εξέταση ποινικών αδικημάτων.

 

Home