Έρχονται ποινές για σεξιστικές συμπεριφορές-2 προτάσεις στη Βουλή

Έρχονται ποινές για σεξιστικές συμπεριφορές-2 προτάσεις στη Βουλή

Η δικαίωση του σεξισμού - Προτάσεις νόμου από Σκ. Κουκουμά και Αν. Δημητρίου - Τι προνοούν

Σημαντική μέρα για το φαινόμενο του σεξισμού ήταν η χθεσινή (06/07) για την Κύπρο με την πρεμιέρα της συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής και την κατάθεση δύο προτάσεων νόμου από τις Σκεύη Κουκουμά του ΑΚΕΛ και την Αννίτα Δημητρίου του ΔΗΣΥ. 

Συγκεκριμένα οι προτάσεις έχουν κοινό στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου του σεξισμού θέτοντας πρόνοιες, ώστε να ποινικοποιούνται οι σεξιστικές συμπεριφορές κατά γυναικών και ως εκ τούτου να δικαιώνεται οποιαδήποτε αδικία μπορεί να υφίσταται σε βάρος τους σε διάφορες καταστάσεις. Οι δύο προτάσεις των βουλευτών έχουν κοινό στόχο, με διαφορές σε ορισμένα σημεία και θα αποτελέσουν τη βάση για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή που θα καταλήξει σε ένα ενιαίο κείμενο και στη συνέχεια στη ψήφιση του νόμου.

Σκεύη Κουκουμά - ΑΚΕΛ

Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, η ίδια κατέθεσε την παρούσα πρόταση νόμου, η οποία “αποσκοπεί στην ποινικοποίηση του σεξισμού, όταν αυτός εκδηλώνεται στη δημόσια σφαίρα ή διαδίδεται διαδικτυακά στρεφόμενος κατά συγκεκριμένης γυναίκας ή συγκεκριμένης ομάδας γυναικών, ώστε μέσω του Ποινικού Δικαίου να παρασχεθεί η δέουσα προστασία στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ίση αξία των γυναικών, οι οποίες συνεπεία συμπεριφορών σεξισμού προσβάλλονται, μειώνονται, απομονώνονται και υφίστανται διακρίσεις”. 

Ενώ όπως δήλωσε συγκεκριμένα στην Offsite: “Τη Δευτέρα(06/07) κάναμε μια αρχική γενική συζήτηση για τις Προτάσεις Νόμου παίρνοντας τις απόψεις και την εντύπωση από τις Γυναικείες Οργανώσεις, την Αστυνομία και την Επίτροπο Ισότητας. Μέσα από την συζήτηση διαφάνηκε η ανάγκη που υπάρχει στην εποχή μας για τέτοια νομοθεσία ως μονόδρομος. Ο λόγος είναι ότι τόσα χρόνια μετά την εφαρμογή πολιτικών και στρατηγικών για την ισότητα παρουσιάζεται ένταση των σεξιστικών περιστατικών τα οποία σε μερικές περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και στις αίθουσες της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ακούσαμε επίσης συστάσεις και προτάσεις από όλους τους φορείς που συμμετείχαν στη συζήτηση και πλέον το επόμενο βήμα είναι να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν για να προχωρήσουμε με κοινή Πρόταση Νόμου”.

Αννίτα Δημητρίου - ΔΗΣΥ

Παράλληλα, η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, που κατέθεσε επίσης πρόταση νόμου για το ίδιο θέμα με δήλωση της στην Offsite, υπογράμμισε την ανάγκη θέσπισης του νόμου που θα καταπολεμά τον σεξισμό σε όλες του τις μορφές.  “Η πρόταση ουσιαστικά αποτελείται από δύο σημεία. Αρχικά, την ποινικοποίηση, δηλαδή την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις σεξιστικών συμπεριφορών. Οι περιπτώσεις σεξιστικών συμπεριφορών θα οδηγούνται στην Δικαιοσύνη και θα υπάρχει η ανάλογη ποινή. Το άλλο σημαντικό σημείο της πρότασης είναι η εισήγηση για την δημιουργία της Αρχής Εποπτείας, η οποία θα συντονίζει και θα εποπτεύει όλες αυτές τις δράσεις, στρατηγικές και προγράμματα που χρειάζονται να γίνουν για να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα είναι υπεύθυνη δηλαδή και για την ενημέρωση αναφορικά με το τι είναι σεξιστικές συμπεριφορές κτλ.

Υπάρχουν ορισμένες διαφορές στις δύο προτάσεις νόμου, όπως για παράδειγμα οι ποινές, που θα ρυθμιστούν. Ωστόσο, το σημαντικό είναι να αγγίξουμε επιτέλους αυτό το ζήτημα. Αυτό είναι η ουσία, να γίνει η κοινωνία μέτοχος αυτής της προσπάθειας, ώστε να εξαλειφθούν οι σεξιστικές συμπεριφορές που μειώνουν, προσβάλλουν και αναπαράγουν στερεότυπα εις βάρος των γυναικών”.

Home