Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ερωτηματικά για την ανακοίνωση προγράμματος ελέγχου ακοής νεογνών

Offsite Team -
27.06.2019 - 18:06

Ερωτηματικά για την ανακοίνωση προγράμματος ελέγχου ακοής νεογνών

Thumbnail
Τι εξέφρασαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

Ερωτηματικά γύρω από την απόφαση της Κυβέρνησης  να τρέξει ανιχνευτικό πρόγραμμα ακοής νεογνών παράλληλα με το ίδιο ανιχνευτικό πρόγραμμα που προσφέρει για 14 χρόνια το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής και καλύπτει δωρεάν όλα τα νεογνά της Κύπρου (82%) πλην των νεογνών του Μακαρείου Νοσοκομείου (18%), εξέφρασαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.  

Η Επιτροπή Υγείας συζήτησε την Πέμπτη τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής αναφορικά με την υλοποίηση των ανιχνευτικών προγραμμάτων για νεογνά. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε πως το θέμα μένει ανοικτό ενώπιον της Επιτροπής αναμένοντας διευκρινίσεις για τους λόγους που ώθησαν την Κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση καθώς επίκειται η δεύτερη φάση της εφαρμογής του ΓΕΣΥ με τα κρατικά νοσοκομεία να αυτονομούνται υπαγόμενα στον ΟΑΥ που είναι ημικρατικός οργανισμός.

 

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής Αργύρης Αργυρίου ανέφερε πως με τα τρία ανιχνευτικά προγράμματα που τρέχει το Κέντρο από το 1988 που ιδρύθηκε, σώθηκαν εκατοντάδες μωρά.

 

Ο κ. Αργυρίου πρόσθεσε πως αποτέλεσμα της εφαρμογής του προγράμματος ανίχνευσης από το Κέντρο, είναι ότι σήμερα δεν έχουμε παιδί με μη ανεντοπίσιμα προβλήματα ακοής.  

Ανέφερε ακόμα πως θέλουμε να συνεργαστούμε με το Υπουργείο Υγείας και εξήγησε πως  το κράτος συνεισέφερε τον μισό του προϋπολογισμού του Κέντρου, όμως το Κέντρο με εισφορές κατάφερε να συγκεντρώνει το άλλο μισό για συνεχίσει τα προγράμματα του.  

Ο κ. Αργυρίου εξέφρασε την άποψη ότι η εξαγγελία ενός παράλληλου ανιχνευτικού προγράμματος, θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων με δύο εξετάσεις ανίχνευσης. Είπε ακόμα πως η Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει για το κόστος του προγράμματος ανίχνευσης που εξήγγειλε και διερωτήθηκε κατά πόσο η Κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει όλα τα ανιχνευτικά προγράμματα που ανέπτυξε το Κέντρο.  

Αν η Κυβέρνηση δεν ανακαλέσει την απόφαση της θα υπάρξει διάσπαση στο πρόγραμμα ανίχνευσης καθώς εμείς θα συνεχίσουμε το κάνουμε σωστά την ανίχνευση και δωρεάν, πρόσθεσε.  

Ο κ. Αργυρίου εξήγησε ότι τα περιστατικά νεογνών με προβλήματα ακοής που θα εντοπίζονται θα αποστέλλονται στην πολυθεματική ομάδα του Μακαρείου νοσοκομείου.  

Σχολιάζοντας παρατηρήσεις του  Γενικού Ελεγκτή ότι τα προγράμματα έπρεπε να ανατεθούν μετά από προκήρυξη προσφορών, ο κ. Αργυρίου ανέφερε ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν χαράσσει πολιτική.  

Πρόσθεσε πως εφόσον προκηρυχθούν προσφορές το Κέντρο είναι έτοιμο να υποβάλει τις δικές του.  

Είπε τέλος πως είναι τουλάχιστον προκλητικό από μέρους του Υπουργείου Υγείας να τρέξει πρόγραμμα που θα διασπάσει τον ανιχνευτικό έλεγχο.  

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας η εκπρόσωπος του Μακαρείου Νοσοκομείου είπε πως 2 στα 100 νεογνά που γεννιούνται πρόωρα παρουσιάζουν προβλήματα ακοής. Ανέφερε πως στο Μακάρειο έχουν εκλεχθεί 33.000 νεογνά με τον έλεγχο να διενεργείται από την 3 μέχρι 10η ημέρα ζωής του νεογνού.  

Περαιτέρω αφού ανέφερε πως ο έλεγχος πρέπει να γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, είπε πως σε 15 νεογνά στα οποία παρουσίασαν προβλήματα ακοής τοποθετήθηκαν κοχλιακά εμφυτεύματα.  

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου ανέφερε πως το Κέντρο είναι ένας οργανισμός με τον οποίο συνεργάστηκε το κράτος, τον στήριξε, τον επιχορήγησε και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στα παιδιά.  

Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε την άποψη ότι η Κυβέρνηση οφείλει να πράξει το καθήκον έναντι των παιδιών, των πασχόντων συνανθρώπων μας, έναντι του δημοσίου συμφέροντος.  

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πίσω από τις ενέργειες αυτές της Κυβέρνησης δεν κρύβονται οι όποιες σκοπιμότητες ή άλλα συμφέροντα», είπε επίσης ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι το θέμα δεν έχει κλείσει και «θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε».  

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, αντί να στηριχθεί και να ενισχυθεί το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, τη  στιγμή της δωρεάν παροχής υπηρεσιών με διεθνείς διακρίσεις για την ποιότητα και το αποτέλεσμα του σε όλο τον πληθυσμό  των υπηρεσιών με ελάχιστη επιβάρυνση στο κράτος με 320.000 ευρώ για ολόκληρο το χρόνο και το σύνολο των προγραμμάτων, το Υπουργείο Υγείας προχωρά στη διάσπαση του ενός από τα τρία ανιχνευτικά προγράμματα του Κέντρου.  

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως ενώ το κράτος και το Υπουργείο Υγείας μπορούσε να εντάξει το κέντρο υπό την ευθύνη και την καθοδήγηση του, προχωρά μόνο με το ένα από τα 3 προγράμματα.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως το κράτος μπορούσε να προχωρήσει σε προκήρυξη προσφορών και εξέφρασε την εκτίμηση πως όλα αυτά δεν είναι τυχαία γεγονότα και  εξέφρασε φόβους πως πίσω από αυτή την ενέργεια αυτή κρύβονται σκοπιμότητες.  

Ερωτηθείς αν γνωρίζει κάτι αναφορικά με τις σκοπιμότητες, είπε πως δεν τις γνωρίζει, αλλά δεν μπορεί να πιστέψει πως για ένα τόσο σοβαρό θέμα λαμβάνονται τόσο επιφανειακά και τόσο επιπόλαια αποφάσεις.

Αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου

Offsite Team -
03.07.2022 - 15:36

Αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου

Thumbnail
Στόχος η ενίσχυση της συνεργασίας τους

Την Αδελφοποίηση μεταξύ Δήμου Πειραιά και Δήμου Αμμοχώστου υπέγραψαν οι Δήμαρχοι Γιάννης Μώραλης και Σίμος Ιωάννου αντίστοιχα, στο Δημαρχείο Πειραιά, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Σίμο Ιωάννου, τους Δημοτικούς  Συμβούλους Ανδρέα Φλουρέντζου, Μιχάλη Βασιλείου, Γιώργο Τσίσιο και την Δημοτική Γραμματέα Μαριλένα Μανώλη, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στον Πειραιά για τον συγκεκριμένο σκοπό.

«Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση των δύο πόλεων, οι οποίες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ανεξάρτητα αν υπάρχει μια παράνομη κατοχή της Αμμοχώστου και παρά το θλιβερό καθεστώς, ο δήμος είναι ζωντανός. Υπάρχουν πολιτιστικά  και αθλητικά  σωματεία, τα οποία λειτουργούν σε άλλες πόλεις. Άρα υπάρχει πεδίο συνεργασίας και μπορούμε να  αναλάβουμε από κοινού πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες, ενισχύοντας τις σχέσεις των δύο πόλεων», ανέφερε, κατά την υπογραφή της Αδελφοποίησης ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. 

«Σημαντικό  ρόλο σε αυτή την αδελφοποίηση και στην ένωση των δύο πόλεων θα διαδραματίσει και η νέα  ακτοπλοϊκή γραμμή, καθώς μετά από 21 χρόνια συνδέθηκε ξανά η Κύπρος με την Ελλάδα με το λιμάνι του Πειραιά», επισήμανε ο κ. Μώραλης.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ο Δήμος Πειραιά θα συμβάλει, με τις δυνάμεις του, στη μεγαλύτερη επικοινωνία του προβλήματος της πόλης της Αμμοχώστου.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου επισήμανε ότι η συγκεκριμένη αδελφοποίηση «ήταν μια επιθυμία πολλών ετών που έγινε πραγματικότητα». 

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε καλή συνεργασία. Έχουμε ανάγκη αυτές οι μεγάλες πόλεις να βοηθήσουν στο ζήτημα της Αμμοχώστου και να κάνουμε έναν μεγάλο, διπλό αγώνα: αφενός να προωθήσουμε το θέμα της Αμμοχώστου σε όλα τα διεθνή fora - και ο Πειραιάς που έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με άλλες πόλεις σίγουρα θα βοηθήσει - αφετέρου να κρατήσουμε τον κοινωνικό ιστό της πόλης μας, όπως είναι τα σωματεία, τα πολιτιστικά ιδρύματα, το ΕΒΕΑ», επισήμανε ο κ. Ιωάννου.

Στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης παρευρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Πειραιά η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Παναγιώτης Ρέππας,  η Εντεταλμένη  Δημοτική Σύμβουλος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και Κατάρτισης και  Βρεφονηπιακών Σταθμών Ζηλάκου Χαραλαμπία και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας Χαρουτιούν Μαρκαριάν.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Πειραιά, «η αδελφοποίηση των δύο Δήμων αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των αδελφικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο πόλεων, με την ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τέχνης, πολιτισμού, καθώς και στην διεύρυνση των ιστορικών δεσμών Πειραιά και Αμμοχώστου».

«Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Μώραλης στο πλαίσιο των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Πειραιά, επισκέφθηκε την Κύπρο, όπου υπέγραψε με τον κ. Ιωάννου Πρωτόκολλο Συνεργασίας», προσθέτει ο Δήμος Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στον Πειραιά, η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου ξεναγήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Δημοτικό Θέατρο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, από την Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Ευαγγελία Μπαφούνη.

Ο Δήμος Πειραιά είναι αδελφοποιημένη πόλη και με τον Δήμο Λάρνακας από το 1995.

ΚΥΠΕ

Home