Εσποζίτο: Η υλοποίηση των συστάσεων GRECO δεν είναι προαιρετική

Εσποζίτο: Η υλοποίηση των συστάσεων GRECO δεν είναι προαιρετική

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της GRECO στην Κύπρο, μεταξύ 7 και 8 Φεβρουαρίου

Η υλοποίηση των συστάσεων της Ομάδας Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (GRECO) δεν είναι προαιρετική, λέει στο ΚΥΠΕ ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Ομάδας Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (GRECO) Τζιανλούκα Εσποζίτο. Η GRECO  λαμβάνει υπόψη της όλες τις τελευταίες εξελίξεις τον χώρο της δικαιοσύνης, προσθέτει.  

Ενόψει της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της GRECO στην Κύπρο, μεταξύ 7 και 8 Φεβρουαρίου, ο κ. Εσποζίτο αναφέρει ότι «προσβλέπουμε στη συζήτηση με τις κυπριακές αρχές του θέματος της πρόληψης της διαφθοράς στο δικαστικό σώμα, στο πλαίσιο του 4ου γύρου αξιολόγησης της GRECO σε σχέση και με του ισχυρισμούς αναφορικά με την απονομή της δικαιοσύνης στην Κύπρο».

 

Λέει επίσης ότι μεταξύ των συστάσεων που εξέδωσε η GRECO, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε θέματα σύγκρουσης συμφερόντων. «Είναι σε γνώση μας και θα λάβουμε υπόψη όλες τις τελευταίες εξελίξεις, περιλαμβανομένου του Κώδικα Δεοντολογίας [των δικαστών] που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και της εν εξελίξει μεταρρύθμισης στον χώρο της δικαιοσύνης» συμπληρώνει.

«Προσβλέπουμε στην υλοποίησή τους»

Ο κ. Εσποζίτο σημειώνει ότι «οι συστάσεις της GRECO δεν είναι προαιρετικές, ως εκ τούτου προσβλέπουμε στην υλοποίησή τους εκ μέρους των κυπριακών αρχών».  

Η επόμενη έκθεση της GRECO θα δημοσιευτεί μέχρι το τέλος του 2019, καταλήγει ο Εκτελεστικός της Γραμματέας.  

Κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της GRECO στην Κύπρο, το παρών θα δώσουν τόσο ο κ. Εσποζίτο, όσο και ο Πρόεδρος της GRECO Μάριν Μάρτσελα καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί.  

Όπως ανακοίνωσε ήδη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, τα μέλη της Επιτροπής θα συναντηθούν με την αντιπροσωπεία της GRECO την Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία.  

Μετά το πέρας των επαφών της GRECO, αναμένεται να δοθεί διάσκεψη Τύπου, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Home