Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εθνικό δόγμα Κύπρου-Ελλάδας για πλημμύρες & φυσικές καταστροφές

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
20.10.2022

Εθνικό δόγμα Κύπρου-Ελλάδας για πλημμύρες & φυσικές καταστροφές

Σε ισχύ το Σχέδιο Πλημμύρις - Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφουν Δράκου - Χρ. Στυλιανίδης

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ο ρόλος της Πολιτικής Άμυνας αποδείχθηκε καθοριστικός στα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν την Κυριακή και τη Δευτέρα 16 και 17 Οκτωβρίου στην Κύπρο. Οι  κομάντος των βροχών - στελέχη της Πολιτικής Άμυνας έβαλαν το λιθαράκι τους για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας Παναγιώτης Λιασίδης μιλώντας στην Offsite News ανέφερε ότι 200 άτομα εθελοντές - άρτια εκπαιδευμένα με την καθοδήγηση του μόνιμου προσωπικού ρίχθηκαν στη μάχη και αντιμετώπισαν τις πλημμύρες. Τα εκπαιδευμένα μέλη συγκροτούν ομάδες διάσωσης σε πλημμύρες, αλλά και πυρκαγιές.

Συνεργασία με Ελλάδα -Σχέδιο Πλημμύρις

Η παρουσία του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, Κύπριου στην καταγωγή Χρίστου Στυλιανίδη έδωσε το έναυσμα για συνεργασία της Πολιτικής Άμυνας με τις ελληνικές Αρχές. Η Πυροσβεστική Κύπρου είναι ενταγμένη στο Σχέδιο Πλημμύρις που αποσκοπεί στην: Άμεση και αποτελεσματική επέμβαση, δημιουργία ενιαίας αντίληψης και βελτίωση γνώσεων και δεξιοτήτων στελεχών.

Στόχος είναι οι κοινές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση καταστροφών με έμφαση τις πλημμύρες. Στο Σχέδιο συμμετέχουν η Πολιτική Άμυνα ως επικεφαλής εταίρος και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Το Σχέδιο αφορά στην προμήθεια οχημάτων, εξοπλισμού και αντλιών για πλημμύρες, την προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων,υδροφόρων και διάσωσης και κοινές εκπαιδεύσεις προσωπικού, ανταλλαγή κοινών πρακτικών και κοινών ασκήσεων. Το Σχέδιο Πλημμύρις άρχισε τον Ιούλιο του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2023.

>>>>Διαβάστε επίσης: Κεττής: Γιατί πλημμυρίζουν οι δρόμοι στην Κύπρο - 5 λόγοι<<<<

Συνάντηση Δράκου με Στυλιανίδη

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής της στην Αθήνα η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου συναντήθηκε με τον Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής  Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Χρίστο Στυλιανίδη κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα περαιτέρω ενίσχυσης του πλαισίου συνεργασίας που έχει εγκαθιδρυθεί μεταξύ Κύπρου Ελλάδας και των πυροσβεστικών σωμάτων των δυο χωρών σε θέματα αντιμετώπισης πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών.

ΔΡκου - στυλιΑΝΙΔΗς

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε η υπογραφή το αμέσως επόμενο διάστημα Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο Υπουργείων για τη δημιουργία κοινού συντονιστικού κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων.

Αποφασίστηκε επίσης η ενδυνάμωση και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και των συνεπειών της κλιματικής κρίσης

Home