Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ετοιμάζεται το βαν να σκανάρει δρόμους της Κύπρου για λακούβες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
04.06.2022 - 06:00

Ετοιμάζεται το βαν να σκανάρει δρόμους της Κύπρου για λακούβες

Πιάνει δουλειά τον Φεβρουάριο του 2023 για να βελτιώσει το οδικό δίκτυο της Κύπρου - Πώς θα λειτουργεί

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Νέα ήθη και έθιμα έρχονται στους κυπριακούς δρόμους από το 2023. Με μια καινοτόμο απόφαση το Υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε να κυκλοφορήσει το πολυδύναμο όχημα επιθεώρησης οδοστρώματος. 

Ουσιαστικά, το εν λόγω όχημα θα έχει την πλήρη ικανότητα να καταγράφει τις φθορές στους κυπριακούς δρόμους, την τραχύτητα του οδοστρώματος και τη γεωμετρία των δρόμων κάνοντας εξειδικευμένες μετρήσεις 

Βαν με ολόκληρο σύστημα

Η OffsiteNews επικοινώνησε με το αρμόδιο Τμήμα των Δημοσίων Έργων που ασχολείται με το αντικείμενο και μάθαμε ότι το ειδικό βαν που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι ένα κινητό τεχνολογικό θαύμα αφού θα υπάρχει

  • Ειδικός εξοπλισμός που αποτελείται από λέιζερ.
  • Φωτογραφικές μηχανές.
  • Υπολογιστές, αισθητήρες και άλλα εξαρτήματα.
  • Σύστημα εντοπισμού θέσης (τύπου GPS), ώστε όλες οι μετρήσεις να συσχετίζονται με το ακριβές σημείο του οδικού δικτύου όπου λήφθηκαν. 

Τα δεδομένα από τις μετρήσεις θα τυγχάνουν ακολούθως επεξεργασίας από την επιστημονική ομάδα διαχείρισης του Συστήματος, με στόχο να εξάγονται ποιοτικά συμπεράσματα και να διευκολύνεται η λήψη αποφάσεων αναφορικά με την έκταση της συντήρησης που απαιτείται και την ιεράρχηση των σημείων προς συντήρησης.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ3

Μέσω του εν λόγω Συστήματος, θα μπορεί να γίνεται έλεγχος της ποιότητας των εργασιών σε έργα του Τμήματος Δημοσίων Έργων και των Τοπικών Αρχών κατά το στάδιο της κατασκευής, γεγονός που θα εξοικονομήσει και πόρους.

Τι θα κάνει το σύστημα

Το Σύστημα καταγράφει αριθμό μετρήσεων, με τις κυριότερες να αφορούν:

(α)   την ομαλότητα του δρόμου που συνδέεται με την άνεση των οδηγών και την προστασία των αυτοκινήτων από φθορά.

(β)   τη μακρο-υφή του ασφαλτοτάπητα που είναι δείκτης για τη μέτρηση της ολισθηρότητας σε ψηλές ταχύτητες. (γ)   τις επιφανειακές ζημιές του ασφαλτοτάπητα (ρηγμάτωση, λακκούβες, κλπ) που συσχετίζονται με τη γενικότερη φθορά του οδοστρώματος.

(δ)   τη φωτογράφηση του οδικού δικτύου, της κάθετης σήμανσης (πινακίδες), της οριζόντιας σήμανσης (γραμμές), των στηθαίων ασφαλείας, καθώς και του λοιπού παρεμφερούς εξοπλισμού.

>>>>Διαβάστε επίσης Θέλουν μείωση 49% στην χρήση οχημάτων μέχρι το 2030 στην Κύπρο <<<<

Αρμόδια πηγή δήλωσε στην OffsiteNews είπε ότι τα συμβόλαια υπογράφηκαν  τον Απρίλιο του 2022 και η  ανάδοχος εταιρεία ARRB Systems AB σουηδικής προέλευσης δεσμεύτηκε ότι εντός 10 μηνών θα είναι στην Κύπρο το βαν.

Η ίδια πηγή μας είπε ότι τον Φεβρουάριο του 2023 αναμένουμε το βαν που θα ταξιδέψει σε ολόκληρο το νησί για να βρει τα λάθη των δρόμων. Πηγή του Τμήματος Δημοσίων Έργων ανέφερε ότι οι πρώτες έρευνες θα γίνουν στους αυτοκινητόδρομους και στη συνέχεια σε κάθε πόλη ξεχωριστά. Σημειώνεται ότι οι καταγραφές και μετρήσεις θα γίνονται μια φορά το χρόνο. Το κόστος του βαν είναι 1.03 εκ.με 5 χρόνια εγγύηση.

Home