Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ετοιμάζεται ελκυστικό Σχέδιο για αγορά ποδηλάτου - Ρίχνουν €4εκ.

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
27.04.2022

Ετοιμάζεται ελκυστικό Σχέδιο για αγορά ποδηλάτου - Ρίχνουν €4εκ.

Τίθεται σε εφαρμογή το καλοκαίρι -Τη διαδικασία θα αναλάβει το Υφυπουργείο Καινοτομίας - Μείωση του ορίου ταχύτητας

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Σε διπλό ταμπλό εργάζεται το Υπουργείο Μεταφορών για τη χρήση του ποδηλάτου στην Κύπρο. Στο επόμενο διάστημα έρχονται νέα οικονομικά κίνητρα για τη χρήση ποδηλάτων, ενώ αποφασίστηκε η υλοποίηση σειράς δράσεων για την περίοδο 2021-2023, με προϋπολογισμό ύψους σχεδόν 4 εκ. ευρώ. 

Πηγές από το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρουν ότι το Σχέδιο Κινήτρων βρίσκεται στην τελική του μορφή και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μάλλον πριν το καλοκαίρι και αφού εγκριθεί από τον Υπουργό Μεταφορών. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Το νέο σχέδιο θα περιλαμβάνει και την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπήρξε στο πρώτο σχέδιο επιδότησης, οι δικαιούχοι θα προκύψουν μέσα από κλήρωση. Τη διαδικασία θα αναλάβει το Υφυπουργείο Καινοτομίας, και η πύλη θα παραμείνει ανοικτή για αρκετές μέρες ώστε να δηλώσουν συμμετοχή όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Στόχος να αποτραπούν τα προβλήματα που υπήρξαν κατά το πρώτο Σχέδιο.

Σε μια άλλη παράμετρο, ετοιμάζεται Στρατηγικό Σχέδιο για την Προώθηση της Χρήσης του Ποδηλάτου, το οποίο περιλαμβάνει την υλοποίηση σειράς δράσεων για την περίοδο 2021-2023, με προϋπολογισμό ύψους σχεδόν 4 εκ. ευρώ. Στόχος του Στρατηγικού Σχεδίου είναι η αύξηση της πολυτροπικότητας των διακινήσεων και η μεταστροφή του πολίτη σε βιώσιμα μέσα μεταφοράς και στην ενεργή διακίνηση, δηλαδή στο ποδήλατο και το περπάτημα. 

Η προώθηση της ποδηλασίας ως μέσο διακίνησης αποσκοπεί στη βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος και, κατ’ επέκταση, συμβάλλει στην υλοποίηση της νομικής και θεσμικής μας δέσμευσης έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαλλαγή από ανθρακούχες εκπομπές που προέρχονται από τις μεταφορές.

Κατασκευή 55 χλμ ποδηλατοδρόμων

Παράλληλα, προχωρεί η κατασκευή άλλων 55 χιλιομέτρων ποδηλατοδρόμων που θα προστεθούν στα υφιστάμενα 186 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων που υπάρχουν παγκύπρια. Παράλληλα, προωθούνται οι συνδέσεις όλων των ασύνδετων ποδηλατοδρόμων μεταξύ τους και στους σχεδιασμούς όλων των μελλοντικών πολεοδομικών έργων προβλέπεται και η δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Το Υπουργείο Μεταφορών, σε συνεργασία με τους Δήμους, προχωρά σε μείωση του ορίου ταχύτητας στα 20 ή 30 χλμ/ώρα σε πυρήνες/κέντρα πόλεων και γειτονιές, με τη δημιουργία περιοχών κοινής χρήσης (shared spaces) για την ασφαλή διακίνηση όλων των χρηστών του οδικού δικτύου (πεζών, ποδηλατών, αυτοκινητιστών).

Στη  σύσκεψη του Συμβουλίου αποφασίστηκε όπως αναπτυχθούν περαιτέρω δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα οδικής ασφάλειας που αφορούν τους ποδηλάτες. Επιπλέον, σε συνεργασία με τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου Παιδείας, θα προωθηθεί η υλοποίηση εκπαιδευτικών διαλέξεων σε σχολεία για τη χρήση του οδικού δικτύου και την ενίσχυση της οδικής συνείδησης ως προς τους ποδηλάτες.

Home