Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ετοιμάζετε ταξίδι; Προσοχή στις παγίδες για το συνάλλαγμα

του Έκτορα Γεωργίου
- 27.01.2019

Ετοιμάζετε ταξίδι; Προσοχή στις παγίδες για το συνάλλαγμα

Thumbnail
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν ταξιδέψετε σε χώρα εκτός Ευρώ

Ετοιμάζεστε να κλείσετε τις διακοπές σας; Έχετε ήδη αγοράσει τα εισιτήρια και ετοιμάζετε βαλίτσες;

Εμείς, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε με το τι θα πρέπει αλλά και τι δεν πρέπει να κάνετε σε σχέση με το συνάλλαγμά σας, όταν θα πάτε σε μια ξένη χώρα, η οποία δεν έχει ως νόμισμα της το ευρώ.

Ως γνωστό, η Κύπρος ανήκει στην ευρωζώνη μαζί με άλλες 18 χώρες μέλη της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει πως αν θα ταξιδέψετε σε αυτές τις χώρες δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα, από την άποψη συναλλάγματος, μιας και το επίσημο νόμισμα είναι το ευρώ.

Η Ευρωζώνη αποτελείται από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, την Ισπανία, την Ιταλία την Ιρλανδία, την Κύπρο, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Σλοβακία, την Σλοβενία, τη Λιθουανία και τη Φινλανδία.

Τι γίνεται όμως με όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, οι οποίες έχουν το δικό τους νόμισμα και θα πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα και να αποφύγετε τις παγίδες, οι οποίες μπορεί να σας κοστίσουν ακριβά;

Άλλωστε, μπορεί να πηγαίνουμε διακοπές και να νιώθουμε ότι δεν θα είμαστε μίζεροι με τα οικονομικά μας, αλλά, άλλο είναι να πληρώνουμε για φαγητό και εμπειρίες και άλλο να μας τρώνε τα λεφτά σε προμήθειες και συνάλλαγμα.

Κατ'αρχάς η χρήση της χρεωστικής κάρτας, αν έχετε, είναι μια σωτήρια κίνηση αν είσαστε στο εξωτερικό, καθώς ολοένα και περισσότερα υποστατικά δέχονται πληρωμές με κάρτες.

Ωστόσο, όσο και να θέλουμε να αποφύγουμε τα μετρητά αυτό δεν γίνεται, καθώς ακόμα υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που θα θέλουμε να απολαύσουμε και θα πρέπει να τις πληρώσουμε με μετρητά.

Να θυμάστε πάντα, ότι με όποιο τρόπο και αν αλλάξετε συνάλλαγμα, θα υπάρχει μια μικρή ανταμοιβη - χρέωση γι΄ αυτόν που σας αλλάζει χρήματα, καθώς πρόκειται για μια υπηρεσία που σας παρέχει και θα πρέπει να πληρωθεί γι'αυτήν.

Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε να αποφύγετε τις υπερχρεώσεις, οι οποίες πιστέψτε με αν πέσετε στην παγίδα, θα σας κοστίσουν αρκετά λεφτά και όχι πενταροδεκάρες.

Όσο αφορά στις κάρτες(όχι πιστωτικές, καλύτερα χρεωστικές) θα πρέπει να πούμε πως είναι μια πολύ καλή επιλογή, καθώς μπορείς να ελέγχεις εύκολα τα ποσά και τις συναλλαγές σου.

Όμως αν δεν έχεις κάρτα η οποία να μην χρεώνει για συνάλλαγμα θα πρέπει να ξέρεις ότι για κάθε συναλλαγή που κάνεις θα έχει 3% ή ενδεχομένως και περισσότερη χρέωση.

Σημαντικό να γνωρίζεις επίσης, είναι το ότι αν είσαι σε ξένη χώρα που έχει το δικό της νόμισμα και σε ρωτήσουν αν θέλεις να πληρώσεις σε ευρώ, εσύ θα τους πεις όχι και θα επιμείνεις να πληρώσεις με το δικό τους νόμισμα. Έτσι γλυτώνεις την προμήθεια που ενδεχομένως να σε χρεώσουν για το συνάλλαγμα σε ευρώ.

Είναι εντάξει να πληρώνεις για μικρά ποσά σε ευρώ αλλά όταν πρόκειται για μεγάλο ποσό, τότε η διαφορά είναι μεγάλη.

Moneyval: «Κλειδί» οι αναφορές της ΜΟ.ΚΑ.Σ

Πάμε τώρα στα μετρητά 

Το πιο καλό που έχετε να κάνετε, είναι να ετοιμάσετε έστω και ένα μικρό συνάλλαγμα πριν φύγετε από την Κύπρο και να πάτε σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού. Αυτό καλό είναι να γίνει στην τράπεζά σας κατόπιν παραγγελίας, λίγες μέρες πριν το ταξίδι.

Τουλάχιστον ένα αρχικό ποσό σε συνάλλαγμα, θα πρέπει να το έχετε μαζί σας, γιατί στα αεροδρόμια συνήθως τα γραφεία που κάνουν συνάλλαγμα χρεώνουν ακριβά τις υπηρεσίες τους και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον σας.

Το παιχνίδι πάει κάπως έτσι: Η ισοτιμία συναλλάγματος με το ευρώ μπορεί να είναι μια Χ τιμή. Σε αυτά τα ταμεία, θα υπάρχει έξτρα χρέωση ή commission και η ισοτιμία που θα σου προσφέρουν θα είναι Χ+κάτι έξτρα στην τιμή.

Άρα γιατί εσύ να θέλεις να πληρώσεις έξτρα ενώ θα μπορούσες αυτό το ποσό να το γλυτώσεις;

Μην κάνετε το λάθος να δείτε ΑΤΜ και να τρέξετε να βγάλετε από τα αεροδρόμια στο εξωτερικό. Υπάρχει το ενδεχόμενο να ανήκουν σε εταιρείες συναλλάγματος και να σας χρεώσουν και πάλι περισσότερο από το φυσιολογικό.

Θα πρέπει να είσαστε προσεκτικοί σε αυτά. Να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για τράπεζα που να μην έχει σχέση με αυτές τις εταιρείες, ειδικά αν είσαστε σε αεροδρόμιο ή στο ξενοδοχείο.

Ο καλύτερος χρόνος για να αλλάξετε το μεγαλύτερο μέρος του συναλλάγματος είναι όταν φτάσετε στον προορισμό σας στην πόλη που θα μένετε. Σίγουρα, οι τράπεζες και τα ATM θα σας χρεώσουν κάποια λεφτά επιπλέον. Όμως παρά τα ATM που ανήκουν σε εταιρείες συναλλάγματος είναι καλύτερα να προτιμήσετε τα ATM των τραπεζών. 

Κατά προτίμηση μην χρησιμοποιήσετε πιστωτική κάρτα αλλά χρεωστική κάρτα. Θα γλυτώσετε κάποια ποσά από τη χρέωση.

Αν γυρνάτε στην πόλη και δείτε γραφεία συναλλάγματος, δεν χάνετε κάτι να ρωτήσετε την ισοτιμία συναλλάγματος που σας προσφέρουν. Μπορεί να σας συμφέρει. Φροντίστε όμως να ξεκαθαρίσετε ότι δεν υπάρχουν επιπρόσθετες χρεώσεις και ότι η συναλλαγή θα είναι καθαρή.

Να ενημερώνετε πάντα τις τράπεζές σας πριν πάτε στο εξωτερικό, γιατί αν δεν το κάνετε, μπορεί να δείτε την κάρτα σας να μην λειτουργεί στο εξωτερικό. Η τράπεζα μπορεί να την μπλοκάρει γιατί θα παρατηρεί περίεργη κινητικότητα εκτός Κύπρου. Για να το αποφύγετε αυτό απλά ενημερώστε την τράπεζα να γνωρίζει.

επιδομα

Μετά το τέλος του ταξιδιού

Στο τέλος κάθε ταξιδιού, μας μένει συνάλλαγμα γιατί ποτέ μας δεν καταφέρνουμε να κάνουμε σωστούς υπολογισμούς, σε σχέση με το πόσα θα χρειαστούμε.

Μην ανησυχείτε, μπορείτε να πάτε στην τραπεζά σας και να αλλάξετε και πάλι σε ευρώ. Η τράπεζα όμως δεν δέχεται κέρματα, μόνο χαρτονομίσματα.

Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να γνωρίζετε από πριν τις ισοτιμίες, να κάνετε λίγες μαθηματικές πράξεις στο μυαλό σας έτσι ώστε να είσαστε ήδη εξοικιωμένοι όταν θα φτάσετε στον προορισμό σας.

Home