Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ετοιμάζονται να στείλουν ασθενείς με covid σε ιδιωτικά νοσοκομεία

Offsite Team
- 12.03.2021

Ετοιμάζονται να στείλουν ασθενείς με covid σε ιδιωτικά νοσοκομεία

Thumbnail
Πλάνο για αύξηση κλινών με συνδρομή ιδιωτικού τομέα, διαχειρίσιμη η κατάσταση αλλά ανησυχεί η αυξητική τάση

Πλάνο για αύξηση των κλινών για περιστατικά COVID-19 στις 300 με συνδρομή του ιδιωτικού τομέα έχει εκπονηθεί από τον ΟΚΥπΥ με την αυξητική τάση στις νοσηλείες να ανησυχεί ιδιαίτερα, παρόλο που τα πράγματα για την ώρα είναι διαχειρίσιμα, λέχθηκε σε διάσκεψη Τύπου μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), η οποία ακολούθησε τις ανακοινώσεις των τριών Υπουργών για τα νέα μέτρα.

 

Ο επικεφαλής της ΣΕΕ Κωνσταντίνος Τσιούτης, και τα μέλη Κωνσταντίνος Φελλάς, Κώστας Κωνσταντίνου και Γιώργος Νικολόπουλος απευθύνθηκαν και πάλι στους πολίτες, τονίζοντας την ατομική ευθύνη ενός εκάστου και τη συλλογική ευθύνη όσων είναι υπεύθυνοι για διάφορα υποστατικά όπως χώρους εργασίας, εστιατόρια, καταστήματα και άλλα.

Ο Δρ Τσιούτης ήταν ξεκάθαρος στην αρχή της διάσκεψης, τονίζοντας ότι σε μεγάλο βαθμό οι εισηγήσεις της ΣΕΕ έχουν υιοθετηθεί και ότι σκοπός της σημερινής διάσκεψης είναι «να απευθυνθούμε στο κόσμο και να του μεταφέρουμε με απλά λόγια την επιδημιολογική εικόνα που είναι βεβαρημένη».

Ανέφερε ότι έχοντας κλείσει ένα χρόνο πανδημίας στην Κύπρο σίγουρα ο Μάρτιος του 2021 δεν είναι ο ίδιος με τον Μάρτιο του 2020, γιατί σε αυτό το χρόνο αποκτήσαμε εμπειρία, έχουμε μάθει και δεν είμαστε οι ίδιοι.

Ανέφερε ότι είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι όταν κλείνουμε χώρους τα περιστατικά μειώνονται και όταν χαλαρώνουμε αυτά αυξάνονται και με την κόπωση η αύξηση γίνεται ακόμη πιο έντονη και σοβαρή.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε μπροστά σε μια αρκετά σοβαρή έξαρση, είναι νωρίς να πούμε πως θα πάνε οι νοσηλείες γιατί αλλάζουν και τα χαρακτηριστικά των ασθενών, φαίνεται ότι τα εμβόλια άρχισαν να δουλεύουν. Έχουμε και την εμπειρία και τα πρωτόκολλα, ξέρουμε ότι οι μεταδόσεις συνεχίζονται και άρα επανερχόμαστε σε βασικά πράγματα και κινούμαστε με γνώμονα ότι προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας», είπε.

Ο κ. Τσιούτης μίλησε για την συλλογική ευθύνη στους χώρους με πολύ κόσμο, λέγοντας ότι τα μέτρα υπάρχουν, τα πρωτόκολλα είναι εκεί το ίδιο και οι οδηγοί και πρέπει να ακολουθούνται με σωστή επιτήρηση.  

Σε ότι αφορά τα rapid test και περιστατικά με λανθασμένα αποτελέσματα ο Δρ Τσιούτης είπε ότι γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου και εξάγονται αποτελέσματα όταν γίνονται στοχευμένα τα τεστ αυτά. Ανέφερε επίσης ότι γνωρίζουμε και τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα και συμβαίνει να βγει αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ ο ασθενής να είναι θετικός.

Τόνισε όμως ότι όταν κάποιος έχει συμπτώματα υπάρχει συγκεκριμένος αλγόριθμος που ακολουθείται από τους προσωπικούς γιατρούς και σε αυτούς πρέπει να απευθυνόμαστε από την πρώτη στιγμή χωρίς καθυστέρηση.  

 

Η κατάσταση στα νοσηλευτήρια

Για την κατάσταση στα νοσηλευτήρια μίλησε ο Λοιμωξιολόγος  Κώστας Κωνσταντίνου αναφέροντας ότι από την 1η Μαρτίου έχουμε 228 νέες εισαγωγές και 112 εξιτήρια. Παρουσιάστηκε, είπε, μεγάλη αύξηση σε δέκα μέρες, αντίστοιχη του Ιανουαρίου.

Είπε πως έχουν αναπτυχθεί με βάση το πλάνο του ΟΚΥπΥ γύρω στις 200 κλίνες και εκπονείται σχέδιο για αύξηση της δυνατότητας περισσότερο, αφού σύντομα, εντός της ημέρας ή αύριο θα λειτουργήσει η μονάδα COVID στη Λάρνακα και εντός της βδομάδας και στην Πάφο.

Στόχος, είπε, είναι η ανάπτυξη 300 κλινών. Ο Δρ Κωνσταντίνου είπε ότι ο μέρος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων ήταν προηγουμένως τα  68-69 έτη ενώ τώρα τα 60-61 κυρίως γιατί τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα έχουν εμβολιαστεί. Τόνισε πως άτομα ηλικίας 25 ετών και νεαρότερα νοσούν και διασωληνώνονται και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και τήρηση μέτρων με αποστάσεις και μάσκες έως ότου εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.  

Τόνισε επίσης ότι στόχος είναι κανένας συμπολίτης μας να μην βρεθεί στην ανάγκη για νοσηλεία και να μην μπορούμε να του την παρέχουμε.  

 Οι ψυχολογικές επιπτώσεις

Για τον ψυχολογικό τομέα και πως η πανδημία έφερε επιπτώσεις στην ψυχολογία των πολιτών μίλησε ο Κωνσταντίνος Φελλάς τονίζοντας πως ο φόβος, η ανασφάλεια, οι απαγορεύσεις και τα μέτρα δοκιμάζουν τις αντοχές μας σε μια παρατεταμένη διαδικασία. Αναφέρθηκε σε έρευνες που δείχνουν τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας και τα αρνητικά συναισθήματα του θυμού, της απελπισίας και της κοινωνικής απομόνωσης και αποσυντονισμού.

Ο κ. Φελλάς είπε πως τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τη ψυχολογική πίεση και κόπωση και προσφέρουν τη δυνατότητα για συνάθροιση σε εξωτερικούς χώρους με πρόσβαση σε πάρκα και πλατείες και με διοχέτευση δραστηριοτήτων εκτός οικίας για αποσυμφόρηση του συνωστισμού. Τόνισε και αυτός ότι ναι μεν έχουμε κοινωνική επανασύνδεση, αλλά με κανόνες υγιεινής και μέγιστη προσοχή, για επιστροφή όσο γίνεται στην κανονικότητα.

Ανέφερε ότι πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι σε αυτό τον αγώνα και την πρωτόγνωρη κατάσταση είμαστε όλοι μαζί και πρέπει να βγούμε νικητές.  

Η Εθνική Αναφορά

Την Εθνική Αναφορά, τα στοιχεία της οποίας μετέδωσε νωρίτερα σε χωριστή είδηση το ΚΥΠΕ, παρουσίασε ο Δρ Γιώργος Νικολόπουλος που εστίασε στην αυξητική επίπτωση, του φορτίου δηλαδή στην κοινότητα με άτομα με ενεργή λοίμωξη καθώς αυτά τα άτομα μπορεί να οδηγηθούν στα νοσηλευτήρια και κάποια να καταλήξουν και γιατί από εκείνη τη δεξαμενή, όπως σημείωσε, ξεκινάνε νέες αλυσίδες κρουσμάτων.  

Ο Δρ Νικολόπουλος είπε ότι ειδικά στη Λεμεσό τα όρια είναι ψηλά και 2.000 άτομα αυτή τη στιγμή έχουν ενεργό λοίμωξη. Αναφέρθηκε στην κατάσταση στα νοσοκομεία με συσχετισμό εισαγωγών και εξιτηρίων λέγοντας ότι «είναι διαχειρίσιμα τα πράγματα αλλά αρχίζει η αύξηση των νοσηλειών σε θαλάμους και ΜΕΘ».

Σε ότι αφορά την κατάσταση στη Λεμεσό και την ψηλή μεταδοτικότητα και τι ίσως να ευθύνεται ο Δρ Νικολόπουλος είπε ότι είναι δύσκολο να πεις με ακρίβεια ποιος παράγοντας ακριβώς φταίει και τόνισε την ανάγκη να παραμείνουμε αισιόδοξοι για θετικά στοιχεία.  

Home