Έτοιμοι οι κυνηγοί - Ξεκινά αύριο το κυνήγι της φάσσας

Έτοιμοι οι κυνηγοί - Ξεκινά αύριο το κυνήγι της φάσσας

Αναλαμβάνουν και πάλι δράση οι Κύπριοι κυνηγοί

Η φετινή περίοδος κυνηγιού αρχίζει αύριο 18 Αυγούστου και θα διαρκέσει συνολικά πέντε Κυριακές.

Το κυνήγι της φάσσας-τρυγονιού θα έχει και φέτος την τιμητική του, αφού πέραν των 17 χιλιάδων κυνηγών αναμένεται να μπουν στην μάχη.

Στο μεταξύ η Υπηρεσία Θήρας και άλλες αρμόδιες Αρχές να βρίσκονται σε εγρήγορση για αποτροπή οποιοδήποτε προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν. 

Συστάσεις από την Αστυνομία

Η Αστυνομία θα διεξάγει συστηματικούς ελέγχους των κυνηγών, με στόχο την πιστή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Ιδιαίτερα τα μέλη του Ουλαμού Πάταξης Λαθροθηρίας που εδρεύει στη Μ.Μ.Α.Δ., καθώς επίσης και μέλη που εργάζονται στους Αστυνομικούς Σταθμούς Υπαίθρου, θα βρίσκονται σε εγρήγορση για πάταξη αδικημάτων λαθροθηρίας, αλλά και για παροχή βοήθειας προς τους κυνηγούς εφόσον παραστεί ανάγκη.

Έκκληση απο το Τμήμα Δασών

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με την ευκαιρία της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου την ερχόμενη Κυριακή 18 Αυγούστου 2019, απευθύνει θερμότατη έκκληση προς τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις εξορμήσεις τους,αποφεύγοντας πλήρωςενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά, δηλαδή να αποφεύγουν το άναμμα φωτιάς καθώς και τη ρίψη αποτσίγαρων και αναμμένων σπίρτων.

Ασφαλείς και χωρίς προβλήματα κυνηγετικές εξορμήσεις, συμβουλεύονται οι κυνηγοί τα ακόλουθα:

Να τηρούν την νομοθεσία και να εφαρμόζουν τους κανόνες του κυνηγίου.

Να κυνηγούν σε επιτρεπόμενες περιοχές.

Να φορούν πάντοτε ευδιάκριτα ρούχα σύμφωνα με την νομοθεσία, μέτρο που μπορεί να σώσει τη ζωή τους.

Να μην καταναλώνουν αλκοόλ πριν ή κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής εξόρμησης.

Να σέβονται τους άλλους κυνηγούς, να μην τους βλέπουν σαν ανταγωνιστές.

Να σέβονται τη ξένη περιουσία και το φυσικό περιβάλλον.

Να μην πετούν αποτσίγαρα και να μην ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο και γενικά να αποφεύγουν ενέργειες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί  πυρκαγιά, αφού λόγω των καλοκαιρινών κλιματικών συνθηκών ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι αυξημένος.

Να έχουν πάντοτε μαζί τους την άδεια κυνηγίου και την άδεια κατοχής του όπλου τους, για σκοπούς ελέγχου.

Να μεταφέρουν μαζί τους το κινητό τους τηλέφωνο για κλήση βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τηλεφωνικό αριθμό 199 ή και 112.  

Επίσης οι κυνηγοί συμβουλεύονται να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα ασφαλείας για τον οπλισμό τους:

Η κάννη του όπλου να είναι πάντα στραμμένη σε ασφαλή κατεύθυνση.

Να είναι απολύτως σίγουροι ότι η περιοχή γύρω από το στόχο τους είναι ασφαλής και μετά να πυροβολούν. Να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα φυσίγγια για το όπλο τους.

Να ανοίγουν το όπλο τους όταν συναντούν άλλο κυνηγό.

Τα όπλα όταν δεν χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι άδεια.

Το όπλο να αποθηκεύεται στο σπίτι άδειο μέσα σε θήκη. Επίσης, όλα τα πυρομαχικά να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος, μακριά από παιδιά.

Υπενθυμίζουμε την τηλεφωνική Γραμμή του Κυνηγού, το 1414, η οποία έχει εγκατασταθεί στο Κέντρο Επικοινωνιών της Μ.Μ.Α.Δ. για παροχή πληροφοριών από τους κυνηγούς.

Οποιοσδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε που αφορά σε παράνομο κυνήγι, καλείται να βοηθήσει την Αστυνομία παρέχοντας πληροφορίες με σκοπό τη σύλληψη και τιμωρία των παρανόμων.

Tονίζεται στους κυνηγούς ότι το κυνήγι στην νεκρή ζώνη απαγορεύεται, ενώ πέραν αυτού, υπενθυμίζουμε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το κυνήγι τόσο εντός της νεκρής ζώνης όσο και πλησίον της γραμμής αντιπαράταξης.

Τέλος επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, το εξώδικο πρόστιμο, για κυνηγό που θα εντοπιστεί να κυνηγά χωρίς να είναι κάτοχος ανανεωμένης άδειας κυνηγίου, είναι €2.000 συν το τέλος των αδειών κυνηγίου που δεν έχει ανανεώσει τα τελευταία χρόνια. Δηλ. εάν ένας κυνηγός δεν έχει ανανεώσει άδεια κυνηγίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια τότε το εξώδικο πρόστιμο που θα καλεστεί να πληρώσει θα είναι €2.000+(4Χ€77)=€2.308.

Home