Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Έτοιμος με πλάνο ο ΟΚΥπΥ να αντιμετωπίσει πιθανό τρίτο κύμα»

Offsite Team -
01.03.2021 - 13:22

«Έτοιμος με πλάνο ο ΟΚΥπΥ να αντιμετωπίσει πιθανό τρίτο κύμα»

Thumbnail
Το σχέδιο αυτό, είπε ο κ. Χαριλάου, λαμβάνει υπόψη του το χειρότερο σενάριο, με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Έτοιμος, δηλώνει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού, με την διαμόρφωση αναθεωρημένου σχεδίου ανάπτυξης περισσοτέρων κλινών και της επιστράτευσης προσωπικού που χρειάζεται, καλώντας όμως τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου είπε ότι «ο Οργανισμός έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, με αναθεωρημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανού τρίτου κύματος για κορωνοϊό και βρίσκεται σε εγρήγορση».

 

Το σχέδιο αυτό ο ΟΚΥπΥ το έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και σε εκπροσώπους των συντεχνιών ιατρών και νοσηλευτών, ενώ αύριο θα το παρουσιάσει σε σύσκεψη και στον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου.

 

Το σχέδιο αυτό, είπε ο κ. Χαριλάου, λαμβάνει υπόψη του το χειρότερο σενάριο, με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Προνοεί την ανάπτυξη πέραν των 300 κλινών σε κοινούς θαλάμους και γύρω στις 65 ενεργές κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.  

«Στο σχέδιο περιλαμβάνεται επακριβώς ότι οι κλίνες θα αναπτυχθούν σε κάθε νοσηλευτήριο και τι προσωπικό θα στελεχώνει τα τμήματα αυτά. Όσον αφορά τους νοσηλευτές θα μειωθεί ο αριθμός των άλλων τμημάτων για να εξοικονομηθεί περισσότερο προσωπικό και για τους γιατρούς στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών για να μπορέσουν να βοηθήσουν κι αυτοί στην αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε.  

Σημείωσε ότι η ανάπτυξη των κλινών, πέραν από τις 200 που είναι τώρα, προβλέπει την περαιτέρω δημιουργία 58 κλινών στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρνακας και 48 κλινών στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάφου.  

Ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία του Οργανισμού, η οποία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια μας για την αντιμετώπιση ενός πιθανού τρίτου κύματος ή οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με την πανδημία.

«Έχουν δημιουργηθεί αρκετές υποδομές, έχει εκπαιδευτεί αρκετό προσωπικό, έχει αγοραστεί σύγχρονος εξοπλισμός για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους καταστάσεων κι ευελπιστούμε ότι μελλοντικά θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από όσο ήμασταν στην πρώτη φάση της πανδημίας», πρόσθεσε.  

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι το τρίτο κύμα, υπολογίζεται περί τα μέσα Μαρτίου, αν και εφόσον υπάρξει.  

Με τις χαλαρώσεις και αυξημένα κρούσματα

 

Ο κ. Χαριλάου είπε πως μετά από τις οποιεσδήποτε χαλαρώσεις αναμένεται ότι θα υπάρξει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στην κοινότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και αυξημένες εισαγωγές στα δημόσια νοσηλευτήρια.  

«Το ενθαρρυντικό είναι ότι το 75% των ενοίκων των οίκων ευγηρίας και του προσωπικού τους έχουν εμβολιαστεί και επιπρόσθετα ένα 70% των ατόμων ηλικίας άνω των 80 πάλι έχει εμβολιαστεί, όπου δεν αναμένεται να έχουμε πολλές εισαγωγές από αυτές τις συγκεκριμένες ομάδες όπως είχαμε τον Δεκέμβριο, που εισήλθαν τα κρούσματα στους οίκους ευγηρίας. Αυτό είναι εφησυχαστικό αλλά οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, να έχουμε σχεδιασμό σε περίπτωση που θα παραστεί ανάγκη να ανταποκριθούμε με επάρκεια», σημείωσε.  

Σεβόμενοι την κόπωση του κόσμου, συμπλήρωσε, τον καλούμε να φορά μάσκα, να κρατά αποστάσεις, να μειώσει τις επαφές του, ούτως ώστε να μην επιτρέψουμε να έχουμε μια οπισθοδρόμηση με όλες εκείνες τις δυσάρεστες συνέπειες.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home