Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Έτρεχαν να υιοθετήσουν αδέσποτα στο lockdown/Τώρα, εξαφανίστηκαν

Του Χαράλαμπου Ζάκου
- 15.06.2020

Έτρεχαν να υιοθετήσουν αδέσποτα στο lockdown/Τώρα, εξαφανίστηκαν

Thumbnail
Τι αναφέρει στην Offsite ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Ζώων και Πουλιών Λάρνακας – Αμμοχώστου

Ως «φιλόζωοι» - όταν και εφόσον συμφέρει - μπορούν να χαρακτηριστούν κάποιοι συμπολίτες μας, καθώς τοποθετήσεις υπευθύνων και εθελοντών δείχνουν πως αν και ως δια μαγείας πολλοί είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για υιοθεσία αδέσποτων από καταφύγια εν μέσω lockdown, εντούτοις, μιας και η πολιτική που ακολούθησαν τα καταφύγια ήταν σωστή και δεν προχώρησαν με υιοθεσίες τον τότε καιρό, τώρα, μετά την άρση των μέτρων, τελικά «εξαφανίστηκαν». Όχι όλοι, αλλά όπως μας λέχθηκε, αρκετοί…

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Ως γνωστόν, κατά τη διάρκεια του lockdown υπήρχε ειδική επιλογή για βόλτα κατοικίδιου, ενώ λίγο αργότερα οι αρμόδιοι αποφάσισαν όπως όλοι όσοι συμπολίτες μας έχουν κατοικίδια θα μπορούσαν να τα πάρουν βόλτα, έστω και λίγα μέτρα από το σπίτι, χωρίς την αποστολή μηνύματος.

Αυτό φαίνεται να ώθησε αρκετούς ούτως ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για υιοθεσία αδέσποτου. Αν και κάποιοι ενδεχομένως να θεώρησαν ως καλή ευκαιρία να εκπαιδεύσουν το νέο μέλος της οικογένειας τους στο lockdown, καθώς περνούσαμε σχεδόν ολόκληρη την ημέρα στο σπίτι, και ο σκοπός τους ήταν καλός, κάποιοι άλλοι μάλλον είχαν στο μυαλό τους το «παραθυράκι» που έδινε ο νόμος σε ιδιοκτήτες κατοικίδιών και έτρεξαν να τον εκμεταλλευτούν.

50 χιλ. ευρώ από το Υπουργείο Γεωργίας εν μέσω lockdown για τα αδέσποτα

Παράλληλα, αυτό που αξίζει και πρέπει να σημειωθεί, είναι και οι προσπάθειες του Υπουργού Γεωργίας, Κώστα Καδή, ο οποίος όπως μας ανέφερε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Ζώων και Πουλιών Λάρνακας – Αμμοχώστου, εν μέσω lockdown προχώρησε με νέο κονδύλι ύψους 50 χιλιάδων ευρώ το οποίο δόθηκε σε φιλοζωικές και εθελοντές, ούτως ώστε να μην μείνει κανένα αδέσποτο στους δρόμους πεινασμένο.

«Ως δια μαγείας δεν σταματούσαν να χτυπούν τα τηλέφωνα»

Ο Χρίστος Κάρουλας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Ζώων και Πουλιών Λάρνακας – Αμμοχώστου και καταφυγίου Αραδίππου, μιλώντας στην Offsite, ανέφερε πως «κατά την διάρκεια των δύο μηνών του lockdown, ως δια μαγείας δεν σταματούσαν να χτυπούν τα τηλέφωνα από ενδιαφερόμενους που ήθελαν να πάρουν σκυλί».

«Όχι σκυλί στο lockdown»

«Ο λόγος ήταν απλός. Είχαν το ελεύθερο όσοι είχαν σκυλί να κυκλοφορούν παντού κατά τη διάρκεια του lockdown», τονίζοντας ταυτόχρονα πως «εμείς και κάποια άλλα καταφύγια είχαμε υιοθετήσει την εξής πολιτική: Δεν δίνεται σκυλί και δεν υπάρχουν επισκέψεις στο καταφύγιο μέσα στο lockdown, επειδή γνωρίζαμε πως κάποιοι θα έπαιρναν σκυλιά, θα έκαναν τη δουλειά τους και μετά θα τα πετάξουν», σημειώνοντας πως με αυτό τον τρόπο απέφυγαν να δουν σκυλιά που υιοθετήθηκαν να βρίσκονται και πάλι στον δρόμο.

«Ναι, υπάρχει ακόμη το πρόβλημα της εγκατάλειψης. Κάνουμε ότι μπορούμε. Τα καταφύγια είναι γεμάτα. Αλλά αυτή ήταν η πολιτική που ακολουθήσαμε και εμείς και άλλα καταφύγια. Όχι σκυλί στο lockdown».

  • Δηλαδή υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των τηλεφωνημάτων στο lockdown για να υιοθετήσουν αδέσποτα... Τώρα δεν ενδιαφέρονται;

«Όταν μας τηλεφωνούσαν στο lockdown η απάντηση μας ήταν απλή. Πολύ ευχαρίστως με το που θα αρθούν τα μέτρα, θα ανοίξει το καταφύγιο και να έρθετε αν θέλετε να υιοθετήσετε σκυλάκι. Ε λοιπόν, αν τους είδατε εσείς, τους είδαμε και εμείς. Δεν λέω ότι όλοι όσοι τηλεφώνησαν δεν ήρθαν μετά, ή δεν ενδιαφέρθηκαν, καθώς υπήρχαν άτομα τα οποία πραγματικά ήθελαν να υιοθετήσουν σκυλάκι, αλλά αρκετοί εξαφανίστηκαν μετά το lockdown».

  • Έχει αυξηθεί ο αριθμός των αδέσποτων που εντοπίζετε; Ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε;

«Πολλά τα προβλήματα. Υπάρχουν εγκαταλείψεις. Δεν έχουμε χώρους να τα βάλουμε. Είναι ζέστη και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δροσίζονται τα σκυλιά. Άλλες χρονιές μαζί με αυτά τα προβλήματα είχαμε και άλλα, αφού μαζεύαμε σκυλιά γιατί κάποιοι έφταναν στο σημείο να αφήνουν το σκυλί τους στο δρόμο για να πάνε διακοπές. Φέτος, επειδή δεν μπορούν να παν διακοπές δεν αντιμετωπίσαμε σε τόσο μεγάλο βαθμό αυτό το φαινόμενο…»

  • Η πολιτεία πώς βοηθά;

«Το κράτος βοηθά με μία ετήσια χορηγία. Πολύ μικρή βέβαια για τις ανάγκες που έχουμε αλλά βοηθά. Προς τιμή του Υπουργού Γεωργίας μέσα στο lockdown προχώρησε και μοίρασε νέο κονδύλι, περίπου 50 χιλιάδες ευρώ στις φιλοζωικές ώστε να μην μείνει κανένα αδέσποτο πεινασμένο.  Πηγαίναμε και ταΐζαμε – και εθελοντές - και ποτίζαμε τα αδέσποτα, μέχρι και τα περιστέρια, μέσα στο lockdown».

«Ο κ. Καδής προσπαθεί. Κάνει ότι περνά από το χέρι του ώστε να βοηθήσει και γι’ αυτό τον ευχαριστώ προσωπικά. Επίσης, από βδομάδας, το Υπουργείο Γεωργίας θα διαθέσει 100 χιλιάδες ευρώ παγκύπρια για να στειρώσουμε γάτους επειδή υπάρχει υπερπληθυσμός», ήταν το καταληκτικό σχόλιο του κ. Κάρουλα, ενώ τόνισε παράλληλα πως οι εθελοντές δουλεύουν πολλές ώρες για τα αδέσποτα, με κάθε βοήθεια και από άλλους πολίτες, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι, είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Home