Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

€8000 πρόστιμο σε εταιρείες χωρίς τεστ/Πότε πληρώνει ο υπάλληλος

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 04.02.2021

€8000 πρόστιμο σε εταιρείες χωρίς τεστ/Πότε πληρώνει ο υπάλληλος

Thumbnail

Τι ισχύει για τα πρόστιμα για rapid test - Ποιοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά, πόσα πρέπει να κάνει κάθε επιχείρηση - Πότε πληρώνει ο εργοδότης και πότε ο εργαζόμενος το πρόστιμο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Από την περασμένη Δευτέρα 01 Φεβρουαρίου 2021 η Κύπρος πέρασε στην πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων μετά το lockdown τριών εβδομάδων. Σε αυτή τη φάση επαναλειτούργησαν κουρεία / κομμωτήρια / ινστιτούτα αισθητικής και σχολές οδηγών. Επιπλέον αυξήθηκε ο επιτρεπτός αριθμός εργαζόμενων με φυσική παρουσία. Την ερχόμενη Δευτέρα 8/2 περνάμε στην Β' φάση όπου επαναλειτουργούν πολλές ακόμα επιχειρήσεις όπως λιανικό εμπόριο, malls κτλ. 

Με βάση τις αποφάσεις και τα διατάγματα, όσες επιχειρήσεις δεν μεριμνήσουν να υποβάλουν σε rapid tests όλους τους εργαζομένους τους που επιστρέφουν στη δουλειά, απειλούνται με βαρύ πρόστιμο. 

Επιπλέον βρίσκεται σε εφαρμογή και η οδηγία του Υπουργείου Υγείας για εβδομαδιαία εξέταση rapid test των εργαζομένων ανάλογα με τον αριθμό του προσωπικού κάθε επιχείρησης. Αυτό ισχύει ουσιαστικά για επιχειρήσεις και εταιρείες που βρίσκονταν καθ' όλη τη διάρκεια του lockdown κανονικά στις εργασίες τους. Δεν πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο όλο το προσωπικό, αλλά συγκεκριμένοι αριθμοί κατ' αναλογία με βάση τα πιο κάτω.

>>> Που μπορείτε να κάνετε σήμερα rapid test

Τι ακριβώς ισχύει

Οι επιχειρήσεις γενικά, από αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να μεριμνήσουν να ελέγχονται οι εργαζόμενοι τους ως ακολούθως:

  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος με rapid test θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 εργαζόμενους. 
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά. 

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά και οι πιο πάνω αριθμοί, αφορούν τους εργαζόμενους κάθε εταιρείας ανά υποστατικό και όχι τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων της εταιρείας. 

Το πρόστιμο

Οι επιχειρήσεις που δεν ακολουθούν τα διατάγματα για έλεγχο rapid tests των υπαλλήλων με αρνητική ένδειξη  θα πληρώσουν ανάλογα με τα τετραγωνικά του υποστατικού τους μέχρι και 8.000 ευρώ πρόστιμο. Το πρόστιμο αυτό θα πληρώνει ο εργοδότης. 

Οι εργοδότες μπορούν να γλιτώσουν το βαρύ πρόστιμο εφόσον κάποιος ή κάποιοι υπάλληλοι δεν υποβλήθηκαν σε τεστ κορωνοϊού (rapid test) με αρνητική ένδειξη μόνο εάν: «Οι υπάλληλοι παρουσιάσουν εγγράφως την άρνησή τους να υποβληθούν σε τεστ. Σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοστεί ο Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμος που επισύρει εξώδικο πρόστιμο 300 ευρώ που επωμίζονται οι υπάλληλοι.

Η Οffsite συνομίλησε με τον αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος Υγειονομικών Υπηρεσιών Ηρόδοτο Ηροδότου που  τόνισε ότι οι έλεγχοι άρχισαν από την 1η Φεβρουαρίου οπότε και τέθηκε σε ισχύ  η περίοδος των χαλαρώσεων. Τους ελέγχους διενεργούν διάφορες υπηρεσίες όπως: Το Τμήμα Εργασίας, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες αλλά και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες εφόσον η επιχείρηση που θα ελεγχθεί αφορά ζωϊκά προϊόντα.  Ο κ. Ηροδότου εξήγησε ότι η Αστυνομία έχει το δικό της ρόλο και μπορεί να δράσει όποτε αυτό απαιτηθεί. Παράλληλα, τόνισε ότι στη βάση τετραγωνικών της κάθε επιχείρησης εφόσον δεν ακολούθησαν τα διατάγματα για έλεγχο rapid tests των υπαλλήλων με αρνητική ένδειξη  θα πληρώσουν μέχρι και 8.000 ευρώ.

>>>>Τεστ εργαζομένων: Τι ακριβώς ισχύει-Για ποιους είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ <<<<

 

Home