Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εξελίξεις από Σεπτέμβριο για λύση κυκλοφοριακού στη Λευκωσία

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
18.08.2022 - 06:00

Εξελίξεις από Σεπτέμβριο για λύση κυκλοφοριακού στη Λευκωσία

Οι τρεις βασικές αλλαγές - Το Σεπτέμβριο θα τρέξουν διαδικασίες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Προχωρούν οι διαδικασίες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες υλοποίησης του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Λευκωσίας.

Όπως πληροφορείται η Offsite News εντός Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα είναι σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για τη χρονική περίοδο που θα αποκαλυφθούν τα αποτελέσματα των στοιχείων που έχουν περισυλλεγεί. Στην ουσία θα γίνει η δεύτερη διαβούλευση επί του Σχεδίου που προγραμματίζεται εντός Οκτωβρίου.

Την Τετάρτη 18 Μαϊου 2022 όταν έγινε η πρώτη δημόσια διαβούλευση και το Σχέδιο παρουσιάστηκε από τους εδικούς. Το τρίτο και καθοριστικοτερο βήμα θα γίνει το 2024 όταν θα βρεθούμε στη φάση υλοποίησης των έργων.

Οι τρεις βασικές αλλαγές

Oι ειδικοί ποντάρουν σε τρία δεδομένα που εάν εφαρμοστούν θα αλλάξουν ριζικώς το κυκλοφοριακό στη Λευκωσία και  ειναι τα ακόλουθα:

  • Τον σχεδιασμό του άξονα, ο οποίος θα περιλαμβάνει αποκλειστικές λωρίδες κίνησης λεωφορείων (λεωφορειολωρίδες), συμπεριλαμβανομένης της οριζόντιας και κάθετης οδικής σήμανσης και της βελτιστοποίησης της φωτεινής σηματοδότησης (bus priority) στις διασταυρώσεις. Ο συγκεκριμένος άξονας, θα μπορεί μελλοντικά να μετατραπεί εύκολα σε ένα άξονα για σύστημα ταχείας διέλευσης λεωφορείων (BRT) ή τραμ.
  • Προτάσεις για κλιμακωτά ωράρια εργασίας με στόχο την καθιέρωση εναλλακτικών ρυθμίσεων για τις μετακινήσεις κατά τις ώρες αιχμής με απώτερο σκοπό την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος.
  • Την ανάπλαση και αναζωογόνηση των ιστορικών πυρήνων, του επιχειρηματικού κέντρου καθώς και των υπόλοιπων αστικών πυρήνων της Λευκωσίας.

Αναλύοντας τα πιο πάνω με το πρώτο μέτρο, οι ειδικοί θέλουν να προσφέρουν περισσότερες επιλογές στους πολίτες  και εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς όπως το τραμ. Με το δεύτερο άξονα θα γίνουν οι ενέργειες ώστε το ωράριο εργασίας να αλλάξει και η προσέλευση στις εργασίες δημοσίων υπαλλήλων κυρίως αλλά και στα σχολεία να γίνεται μεταξύ 07:30 -  09:00 το πρωί.

Αντιστοίχως  κλιμακωτό θα είναι και το ωράριο επιστροφής από τις εργασίες. Μέσω του ΣΒΑΚ θα επιδιωχθεί παραλλήλως η σύνδεση του Κεντρικού ιστορικού Πυρήνα της Λευκωσίας με άλλες περιοχές όπως Αγλαντζιά και  Στρόβολος.

>>>>Διαβάστε επίσης: Μετά τη Λευκωσία πάνε για τομές στο κυκλοφοριακό στην Πάφο<<<<

Σε 20 μήνες - Το κόστος

Η υλοποίηση της Μελέτης έχει διάρκεια εκτέλεσης 20 μηνών και κόστος €616.420,00 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι, το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό 85%, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» και κατά 15% από εθνικούς πόρους.

>>>>Διαβάστε επίσης: Θέλουν μείωση 49% στην χρήση οχημάτων μέχρι το 2030 στην Κύπρο<<<<

Oι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία εκπόνησης του ΣΒΑΚ μέσα από τις σελίδες της Βιώσιμης Κινητικότητας (Sustainable Mobility Cyprus), που έχουν δημιουργηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, Youtube) και την πλατφόρμα βιώσιμης κινητικότητας, η οποία είναι προσβάσιμη στο κοινό από αρχές Αυγούστου. 

Home