Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Εξετάσεις για κορωνοϊό – Τι ισχύει και τι ενδέχεται να αλλάξει

Χαράλαμπος Ζάκος
- 20.03.2020

Εξετάσεις για κορωνοϊό – Τι ισχύει και τι ενδέχεται να αλλάξει

Thumbnail
Αποτελέσματα από άλλα εργαστήρια δεν θεωρούνται επίσημα, αναφέρει αρμόδια πηγή στην Offsite - Πόσα γίνονται σήμερα

Μόνο από το Ινστιτούτο Γενετικής μπορούν να γίνουν οι εξετάσεις για κορωνοϊό και μόνο από αυτό θεωρούνται επίσημα αποτελέσματα, τόνισε αρμόδια πηγή του Υπουργείου Υγείας στην Offsite.

Το όλο ζήτημα αφορά πληροφορίες που θέλουν εργαστήρια ή και άλλους ειδικούς οι οποίοι προσφέρουν τα εργαστηριακά τεστ και μπορούν να καταδείξουν κατά πόσον κάποιος φέρει τον κορωνοϊό. Πληροφορίες οι οποίες κατακλύζουν πολίτες, αλλά απασχολούν και πολλούς γιατρούς και ειδικούς.

Όπως μας ανέφερε αρμόδια πηγή του Υπουργείου Υγείας τη δεδομένη στιγμή τα μόνα τεστ τα οποία μπορούν να θεωρηθούν επίσημα είναι αυτά που διενεργούνται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και κανένα άλλο.

«Εάν αλλάξει κάτι ή αν θα αδειοδοτηθούν ή ζητηθεί η βοήθεια και άλλων ειδικών για την διενέργεια των εργαστηριακών τεστ θα ανακοινωθεί επίσημα από το Υπουργείο. Την δεδομένη στιγμή ισχύουν όσα ανέφερα πιο πάνω», σημείωσε μετά από ερώτηση που θέσαμε σχετικά με το εάν υπάρχει περίπτωση να αδειοδοτηθούν εργαστήρια ή εάν θα ζητηθεί βοήθεια και από άλλους ειδικούς.

Να σημειώσουμε πως η Κύπρος αυτή τη στιγμή μπορεί να διενεργεί 150 με 250 τεστ ημερησίως, ενώ όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, το απόγευμα της Πέμπτης 19/3 το κράτος έχει ήδη προχωρήσει με παραγγελία απαραίτητου εξοπλισμού για την διενέργεια 500 ελέγχων ημερησίως.

Να σημειώσουμε πως για το όλο ζήτημα βοήθεια προσέφερε και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, χωρίς ωστόσο όπως αναφέρεται να λάβει κάποια απάντηση μέχρι στιγμής.  

Με σειρά προτεραιότητας

Να σημειώσουμε πως τη δεδομένη στιγμή τα εργαστηριακά τεστ δεν μπορούν να γίνουν για όλους και για όσους το ζητήσουν, αλλά μόνο εκεί που χρειάζεται και με προτεραιότητα, αφού πρώτα θα πρέπει να εξεταστούν τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού και παρουσιάζουν συμπτώματα και έτσι να ακολουθηθεί μια σειρά. Από την άλλη, ειδικοί εκφράζουν την άποψη πως θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εξετάσεων ούτως ώστε να καλύψουν μεγαλύτερο ποσοστό "υπόπτων" κρουσμάτων

Home