Εξόργισε ο Αρχιεπίσκοπος με το Χατζηγεωργάκη - Οι αντιδράσεις

Εξόργισε ο Αρχιεπίσκοπος με το Χατζηγεωργάκη - Οι αντιδράσεις

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με ομάδα διαμαρτυρίας - Τι αναφέρει ο διαχειριστής της στην Offsite

Οργή και αντιδράσεις προκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος με την απόφαση του για μετατροπή του αρχοντικού του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου σε εκκλησιαστικό μουσείο.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη (09/01) ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας θα δημιουργηθεί αλυσίδα βυζαντινών, εκκλησιαστικών, ιστορικών και εθνικών μουσείων περιμετρικά της Αρχιεπισκοπής μετατρέποντας έτσι ναούς και κτήρια της περιοχής.

Αντιδράσεις για το Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος 

Στο άκουσμα της μετατροπής του Εθνολογικού Μουσείου, δηλαδή της Οικίας Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου αρκετοί πολίτες ξεσηκώθηκαν δημιουργώντας σελίδα διαμαρτυρίας στο Facebook με το όνομα “Σεβασμός στην Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου” και διαχειριστή της τον αρχιτέκτονα Νίκο Μεσαρίτη. 

Το γκρουπ μέσα σε λίγες μέρες μετράει γύρω στα 2 270 άτομα και όπως αναφέρεται ο  σκοπός του “είναι η επικοινωνία και κατανόηση, ότι οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου είναι σπάνιο και αυθεντικό κομμάτι της ιστορίας της Λευκωσίας και αξίζει για όλους ανεξάρτητα σε ποιον ανήκει να διατηρηθεί στην μορφή του αρχοντικού, για να μιλά για την εποχή του”

Όπως ανέφερε στην Offsite ο διαχειριστής της σελίδας, Νίκος Μεσαρίτης, η ομάδα μέσα από την τεράστια απήχηση που είχε μέσα σε λίγες μέρες κατάφερε να διευθετήσει μια συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο για να συζητηθεί το θέμα. “Ο Αρχιεπίσκοπος μας έχει καλέσει ονομαστικά σε συνάντηση για να συζητήσουμε το θέμα. Επιπλέον, θα ζητήσουμε να εκφράσουμε απόψεις, αναμένεται ότι το θέμα θα εγγραφεί στη Βουλή και θα παραστούμε και εκεί αν χρειαστεί”.

Συνεχίζοντας ο κ. Μεσαρίτης αναφέρει ότι το αρχοντικό αυτό είναι ένας χώρος που έζησε μια προσωπικότητα της ιστορίας της Κύπρου και έτσι έχει καταγραφεί στη μνήμη του κοινού. “Είναι ένα παράδειγμα αρχιτεκτονικής που αφορά την μεσαιωνική πόλη της Λευκωσίας και είναι διατηρημένο και ζωντανό μέχρι σήμερα. Όλα συνηγορούν ότι είναι μια επιλογή που έγινε χωρίς ουσιαστική σκέψη” 

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών για το θέμα αναφέρει ότι “το αρμόδιο Υπουργείο ταυτίζεται εντελώς με τις απόψεις μας στηριγμένο στην λογική της ορθή προσέγγισης. Ο Αρχιεπίσκοπος ενοχλείται από τις διάφορες απόψεις που του περιορίζουν τις δραστηριότητες, αλλά καλό θα ήταν Υπουργείο και Αρχιεπίσκοπος να βρεθούν σε ένα διάλογο λογικής γιατί το κτήριο μιλάει από μόνο του. Όπως φαίνεται υπήρξαν κακές εκτιμήσεις για την μετατροπή του”.

Οι αλλοιώσεις που θα έρθουν

Όπως ανέφερε ο κ. Μεσαρίτης με την ιδιότητά του ως αρχιτέκτονας το Αρχοντικό Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου είναι οργανωμένο σαν κατοικία κι έτσι ο φωτισμός του είναι ανάλογος. “Η μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο για να γίνει εκκλησιαστικό μουσείο θα σημαίνει την αλλαγή του φωτισμού. Δεν είναι εύκολο να γίνει χωρίς παρεμβάσεις. Πως θα γίνει αυτό σε ένα μνημείο; Υπάρχουν στοιχεία στην οικία που ανήκουν στον χαρακτήρα του, τα πάντα έχουν τη θέση τους. Για να μην αλλαχθεί ο χαρακτήρας της οικίας, αυτό θα σημαίνει τεράστια δαπάνη. Εμείς δεν προσεγγίζουμε το θέμα με άρνηση προς την εκκλησία, εμείς λέμε να διατηρηθεί όπως είναι και έτσι να παρουσιάζεται στους επισκέπτες”

5

Αντίδραση και από Υπ. Μεταφορών

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αναφέροντας ότι:  

“Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, παρόλο που δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, για την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου.

Το Υπουργείο, προτίθεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με την Αρχιεπισκοπή για συζήτηση του θέματος. Θέση του Υπουργείου είναι, η Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, να παραμείνει και να λειτουργεί ως Εθνολογικό Μουσείο συνεισφέροντας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης για μια σημαντική περίοδο της ιστορίας της Κύπρου.

Το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) βρίσκεται πλέον στη συνείδηση των πολιτών ως αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης ενώ η διατήρησή του είναι ζήτημα δημοσίου συμφέροντος”

Αντιδράσεις και από κόμματα 

ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρόθεση  του Αρχιεπισκόπου να αποσπάσει την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου από την ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του αρμόδιου κρατικού φορέα για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, για να την μετατρέψει σε τμήμα «αλυσίδας εκκλησιαστικών μουσείων» στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση ΕΔΩ

ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ δια μέσου του Εκπροσώπου του, Δημήτρη Δημητρίου, πήρε θέση για το όλο ζήτημα που προκλήθηκε γύρω από την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, αναφέροντας πως θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως Εθνολογικό Μουσείο, σημειώνοντας παράλληλα πως εάν οι προθέσεις του Αρχιεπισκόπου είναι άλλες, διαφωνούν με αυτές.

 

*Σημειώνεται ότι η Offsite προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον προκαθήμενο της εκκλησίας, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό.

Home