Έξτρα χρέωση 10 σεντ για μπουκάλια-Θα μας τα δίνει πίσω η μηχανή

Έξτρα χρέωση 10 σεντ για μπουκάλια-Θα μας τα δίνει πίσω η μηχανή

Θα χρεωνόμαστε έξτρα το μπουκάλι και θα παίρνουμε πίσω τα λεφτά αν το επιστρέψουμε σε μηχανή ανακύκλωσης

Του Μίμη Χριστοφόρου

Ξεκίνησε μετά από πολλές διεργασίες η δημόσια διαβούλευση για το τις μηχανές ανακύκλωσης ή καλύτερα για τις εγγυοδοτικές μηχανές που προνοεί την εγκαθίδρυση του συστήματος για τις πρωτογενείς συσκευασίες ποτών και θα έχει διάρκεια δύο μηνών, από τις 15 Ιουλίου 2021 μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2021 Μέσα στους δύο αυτούς μήνες το τμήμα περιβάλλοντος θα δέχεται σχόλια από όλους τους εμπλεκομένους και το κοινό όσον αφορά το προσχέδιο των κανονισμών. 

Ουσιαστικά θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία μηχανές όπου θα επιστρέφεις πλαστικά μπουκάλια και θα λαμβάνεις το αντίστοιχο αντίτιμο για κάθε μπουκάλι. Θα υπάρχει η μικρή έξτρα χρέωση για το μπουκάλι όταν αγοράζεις το προϊόν και θα σου επιστρέφεται αυτή η έξτρα χρέωση από τις μηχανές αφού επιστέψεις το μπουκάλι.

Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ελλάδα, σε διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική αλλά και σε χώρες της Ασίας.

Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση

Η Offsite επικοινώνησε με την κ. Νάσια Δικηγοροπούλου, λειτουργό του Τμήματος Περιβάλλοντος, η οποία μας έδωσε όλες τις πληροφορίες για το προσχέδιο κανονισμών των περί Συσκευασιών και Αποβλήτων Συσκευασιών (Σύστημα Εγγυοδοσίας) Κανονισμών και ενδεχομένως να διαφοροποιηθεί μετά το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης.

Σύμφωνα με την κ. Δικηγοροπούλου, οι στόχοι που υπάρχουν για την χωριστή συλλογή και την ανακύκλωση ήταν αρκετά ψηλοί ιδιαίτερα όσον αφορά τις πρακτικές φιάλες και ο στόχος για το 2029 είναι του 90% χωριστής συλλογής τους άρα ένα σύστημα εγγυοδοτικό για την επιστροφή τους θα διασφαλίσει ότι συλλέγονται χωριστά και ψηλής ποιότητας ανακύκλωση μετέπειτα αφού δεν θα έρχονται μαζί με τα μεικτά απόβλητα.

Αναλυτικά, το προσχέδιο καλύπτει ένα αριθμό ποτών όπως είναι τα νερά, οι μπύρες, τα μη αλκοολούχα ποτά,αποστάγματα λικέρ και άλλα οινοπνευματώδη ποτά, αεριούχα νερά, μεταλλικά νερά.

Πιο συγκεκριμένα στις μηχανές θα μπορούμε να επιστρέφουμε:

φ

ΔΕΝ θα μπορούμε να επιστρέφουμε τα μπουκάλια από τα πιο κάτω προϊόντα:

δΤα ποσά που θα χρεώνονται έξτρα σε κάθε μπουκάλι και μας δίνει πίσω η μηχανή όταν επιστρέψουμε το μπουκάλι:

β

Ουσιαστικά για όλα τα προϊόντα όπου θα επιτρέπεται η επιστροφή του μπουκαλιού, θα υπάρχει έξτρα χρέωση 10 σεντ ενώ για το μικρό μπουκάλι του νερού θα υπάρχει έξτρα χρέωση 5 σεντ. Τα ποσά αυτά θα δίνονται πίσω με την επιστροφή του μπουκαλιού στις μηχανές. 

Σύμφωνα με το προσχέδιο των κανονισμών το οποίο μέσα από την διαβούλευση μπορεί να αλλάξει και τον μετέπειτα νομοτεχνικό έλεγχο, προβλέπει ότι όλοι οι διακινητές προϊόντων σε συσκευασίες εγγυοδοσίας θα πρέπει να δημιουργήσουν την κατάλληλη υποδομή.

Όπως μας ανέφερε η λειτουργός, όσοι διαθέτουν στην αγορά και εμπορεύονται αυτές τις συσκευασίες θα πρέπει να έχουν είτε μηχανές εγγυοδοσίας, αναλόγως του μεγέθους του καταστήματος τους, είτε χώρους στους οποίους να μπορούν να συλλέξουν και ο καταναλωτής να μπορεί να επιστρέψει τις συγκεκριμένες συσκευασίες. 

Αυτό γίνεται ώστε να καλυφθούν και οι κοινότητες οι οποίες έχουν πιο μικρά καταστήματα, αφού οι μηχανές εγγυοδοσίας είναι ακριβές, έτσι το περνάμε αναλόγως του μεγέθους του καταστήματος και για να υπάρχουν καταστήματα συλλογής σε όλη την Κύπρο ,δηλαδή ο κάτοικος των ορεινών περιοχών να μην αναγκάζεται να μαζεύει τις συσκευασίες και να τις μεταφέρει σε ένα αστικό κέντρο για την επιστροφή τους.

Στην δικαιοδοσία των καταστημάτων οι μηχανές

Οι μηχανές θα είναι στην δικαιοδοσία του κάθε καταστήματος το οποίο θα πρέπει να τις εγκαταστήσει, να επιλέξει την μηχανή αναλόγως και του μεγέθους των συσκευασιών που πωλεί και θα επιστρέφονται. Αυτό θα γίνεται και σε συνεργασία με το σύστημα που θα δημιουργηθεί γι΄ αυτό το σκοπό.

Οι κανονισμοί είναι κάτω από την ευθύνη του παραγωγού και το κόστος θα καλύπτεται από τους παραγωγούς και θα δημιουργηθεί ειδικό σύστημα για τον σκοπό αυτό άρα πάντα η εγκατάσταση μηχανών θα γίνεται σε συνεννόηση με το σύστημα. 

Ενδεχομένως και συνεργασία με τοπικές αρχές

Οι καταστηματάρχες, όσοι διακινούν αυτές τις συσκευασίες θα πρέπει να μεριμνούν είτε για την εγκατάσταση μηχανών είτε για την δημιουργία σημείων στα καταστήματα τους και υπάρχει και η πρόνοια ότι αριθμός καταστημάτων μπορεί και σε συνεργασία με μια τοπική αρχή να εγκαταστήσουν σε ένα πιο κεντρικό χώρο από κοινού μια εγγυοδοτική μηχανή. Οι μηχανές και τα σημεία συλλογής θα είναι υποχρέωση των διακινητών συσκευασιών.

Τέλος μας ανέφερε ότι, όλοι οι διακινητές θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα και θα χρεώνεται το αντίτιμο σε όλη την αλυσίδα το τέλος εγγυοδοσίας.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το προσχέδιο κανονισμών

Home