Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ε.Y: Oι έλεγχοι της Αστυνομίας μειώνονταν όταν είχαμε χαλαρωσεις

Offsite Team -
16.06.2022

Ε.Y: Oι έλεγχοι της Αστυνομίας μειώνονταν όταν είχαμε χαλαρωσεις

«Σημαντική μείωση ελέγχων παρατηρήθηκε το καλοκαίρι του 2021, όπου και καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων»

Το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας γνωστοποιεί ότι, η Ειδική Έκθεση με θέμα «Αξιολόγηση της επάρκειας και αποτελεσματικότητας των ελέγχων, που διενέργησε η Αστυνομία, για διαπίστωση της τήρησης των μέτρων, τα οποία επιβλήθηκαν, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊού, με σκοπό την μείωση των κρουσμάτων», που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία δώθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

>>> ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΔΩ!

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του Κορωνοϊού COVID-19, η οποία ανακηρύχθηκε επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στις 11 Μαρτίου 2020, η Αστυνομία κλήθηκε να επιτηρήσει και να διασφαλίσει την εφαρμογή των μέτρων για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του ιού, που προκύπτουν από την έκδοση των σχετικών Διαταγμάτων, τα οποία εκδίδονται κατά καιρούς από τον Υπουργό Υγείας, στη βάση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.

Η Αστυνομία, ως ένας από τους διάφορους φορείς που είχαν υποχρέωση να συμβάλουν στην εφαρμογή των εν λόγω Διαταγμάτων, στο πλαίσιο και των άλλων καθηκόντων της, ανταποκρίθηκε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό σε αυτά που είχε να επιτελέσει, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι είχε να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που προκάλεσε ακόμα και εσωτερικά προβλήματα (τα μέλη της δύναμης νόσησαν ή ήταν επαφές κρουσμάτων), που δυσχέραινε το έργο της.

>>> ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΔΩ!

Οι αδυναμίες που διαπίστωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία

α. Από την έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2020, οι ΔΕ οδηγίες που εκδόθηκαν από το Αρχηγείο προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις/Τμήματα ήταν γενικευμένες.

β. Η Αστυνομία διενήργησε αυξημένους ελέγχους και καταγγελίες, κατά τις περιόδους όπου είχαν επιβληθεί από την Κυβέρνηση αυστηρότερα μέτρα για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του Κορωνοϊού, όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας, απαγόρευση συναθροίσεων, υποχρεωτική τηλεργασία, εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και αναστολή εργασιών σε επιχειρήσεις, ωστόσο κατά τις περιόδους των χαλαρώσεων και την επανεκκίνηση της δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων οι έλεγχοι μειώνονταν δραστικά, με σημαντική μείωση να παρατηρείται το καλοκαίρι του 2021, όπου και καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων.

γ. Η διαδικασία διερεύνησης παραπόνων είναι χρονοβόρα και πολύπλοκη, με αποτέλεσμα να αναλώνεται πολύτιμος χρόνος εκ μέρους τόσο των μελών της Αστυνομίας, όσο και των λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας που χειρίζονται τα εν λόγω παράπονα.

δ. Η μη εξόφληση των εξωδίκων που επιβάλλονται έχει ως αποτέλεσμα πολλές περιπτώσεις να οδηγούνται στα Δικαστήρια και να ακολουθεί η έκδοση ενταλμάτων προστίμου. Τα προβλήματα, σε σχέση με την εκτέλεσή τους, που αφορούν και στην αποτελεσματική απόδοση της δικαιοσύνης, καταγράφονται διαχρονικά σε Εκθέσεις της Υπηρεσίας μας και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την πολιτεία.

Home