Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Εύκολα προσβάσιμη προς το κοινό η αγορά της κάνναβης»

Offsite Team -
08.11.2021 - 17:07

«Εύκολα προσβάσιμη προς το κοινό η αγορά της κάνναβης»

Thumbnail
Tην ημερίδα που διοργάνωσαν η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών και η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου

Η αγορά της κάνναβης χαρακτηρίζεται από ολοένα και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, καθιστώντας την ακόμη πιο εύκολα προσβάσιμη προς το κοινό και ιδίως τους νέους, σύμφωνα με την τελευταία Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Αυτό αναφέρθηκε τη Δευτέρα στην ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού η Αστυνομία Κύπρου – Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών και η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, επίκεντρο της οποίας ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της κάνναβης, καθώς εξακολουθεί να είναι η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, τον χαιρετισμό του οποίου απηύθυνε κατά την ημερίδα ο Υπαρχηγός Αστυνομίας, Χρήστος Μαυρής, «ανάμεσα στις δυσμενείς επιπτώσεις και έντονες αλλαγές που έφερε η πανδημία ήταν και η ανακατάταξη στη χρήση και τη διάθεση των παρανόμων ουσιών.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Όπως είπε «η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών αποδείχθηκε ανθεκτική, δυναμική και ευέλικτη, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον νέων προκλήσεων που επικεντρώνονται στη χρήση νέων μηχανισμών, κυρίως ηλεκτρονικών μέσων, για την προώθηση των παρανόμων ουσιών».

Εξέφρασε την ανησυχία του, αφού όπως σημείωσε «σύμφωνα με την τελευταία Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά, η αγορά της κάνναβης χαρακτηρίζεται από ολοένα και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, καθιστώντας την ακόμη πιο εύκολα προσβάσιμη προς το κοινό και ιδίως τους νέους».  

Ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Δρ. Χρίστος Μηνά, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι η κάνναβη παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης διεθνώς και απασχολεί έντονα όσους χαράσσουν πολιτική για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και το ευρύ κοινό.

Όπως εξήγησε «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διεθνώς μία μετατόπιση στη διαχείριση του θέματος της κάνναβης, με κάποιες χώρες να έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της, κάποιες να έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση της για ψυχαγωγικούς σκοπούς και κάποιες άλλες να έχουν αποποινικοποιήσει τη χρήση κάνναβης γενικότερα».

Είπε ακόμα ότι ένας από τους στόχους της ημερίδας ήταν και η αποσαφήνιση των αντικρουόμενων ορισμών αποποινικοποίηση/ νομιμοποίηση/ απεγκληματοποίηση, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την πολιτική που σχετίζεται με τις παράνομες ουσίες. 

Τόνισε, επίσης, ότι «στόχος και ρόλος της Αρχής, μέσα από την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021- 2028, είναι να προωθήσει μέτρα και πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης, που να βασίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση και όχι σε ηθικολογικές, παγιωμένες, πολιτικές και οικονομικές προσεγγίσεις».

Σε χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Ευαγόρας Ταμπούρης, ο οποίος μίλησε εκ μέρους του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, δήλωσε ότι οι αλλαγές των κοινωνικών αντιλήψεων, στάσεων και τάσεων σχετικά με την κάνναβη τα τελευταία χρόνια, έχουν δώσει ώθηση στη νόμιμη χρήση της αλλά και σε  αρκετές εξειδικευμένες εφαρμογές, περιλαμβανομένης και της ιατρικής.

Εξήγησε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η βιομηχανία παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, είναι ένα ταχύτατα εξελισσόμενο και αναπτυσσόμενο πεδίο, που έχει σκοπό την ασφαλή παραγωγή καλής ποιότητας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με υψηλές προδιαγραφές για χρήση από ασθενείς, για τους οποίους κρίνεται αναγκαίο από θεράποντες ιατρούς.

«Η Κύπρος», πρόσθεσε, «λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την καλλιέργεια καλής ποιότητας φυτών με χαμηλότερο κόστος και του ευνοϊκού για τις εταιρίες φορολογικού καθεστώτος, αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους παραγωγούς φαρμακευτικής κάνναβης να προβούν σε επενδύσεις. Γι’ αυτό και η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στη νομοθετική ρύθμιση για την τοπική αδειοδότηση και παραγωγή της».

Επιπλέον, ο κ. Ταμπούρης είπε πως «με την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας η πολιτεία θα προχωρήσει στην υλοποίηση των διαδικασιών για την αποτελεσματική εφαρμογή των κανονισμών, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας, οι ασθενείς να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε ποιοτική φαρμακευτική κάνναβη, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο».

Εξάλλου, κύριος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο νομικός αναλυτής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας Brendan Hughes, ο οποίος αναφέρθηκε στη σύγχυση που επικρατεί ανάμεσα στην απαγόρευση και τη ρύθμιση.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας μίλησαν ακόμα η Ιωάννα Γιασεμή εκ μέρους του Τμήματος Παρακολούθησης της ΑΑΕΚ, η οποία παρουσίασε την κατάσταση της χρήσης κάνναβης στην Κύπρο, καθώς επίσης ο Ιωάννης Κκολός, Φαρμακοποιός των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, ο οποίος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις για την φαρμακευτική κάνναβη.

Για το νομικό καθεστώς της κάνναβης στην Κύπρο μίλησε η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας, Θεανώ Μαυρομουστάκη.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Offsite Team -
28.06.2022 - 15:40

Πουρνάρα: Εντοπίστηκαν 185 με Aids και 31 με φυματίωση

Δόθηκαν στοιχεία για 2021 και 2022 στην Βουλή - Σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες

Τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εντοπιστεί σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών καθώς και ο κίνδυνος τους για μετάδοση των ασθενειών αυτών στην κυπριακή κοινωνία, ήταν το σημαντικότερο θέμα που συζητήθηκε στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Μεταναστευτικό. Σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τις καταγγελίες, όπως το AIDS, η Ηπατίτιδα Β΄και Γ΄ καθώς και η σύφιλη έχουν εντοπιστεί σε κέντρα μεταναστών με τους Βουλευτές να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι ασθένειες αυτές μεταδοθούν στον γηγενή πληθυσμό.

Διαβάστε επίσης: Καίγονται χωράφια έξω από το Πουρνάρα (ΦΩΤΟ) 

Στην Επιτροπή ακούστηκαν επίσης και άλλες καταγγελίες για την περιοχή της Σολιάς, η οποία όπως τονίζουν οι αρμόδιοι της περιοχής, έχει κατακλυστεί από παράτυπους μετανάστες και αιτητές ασύλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν εντός της Επιτροπής από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, το 2021 εξετάστηκαν 11.181 μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 109 περιστατικά AIDS, 373 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 52 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 53 περιστατικά σύφιλης και 11 περιστατικά με ενεργό φυματίωση.

Όπως ανέφερε επίσης, το 2022 μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 9 χιλιάδες μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν 76 περιστατικά με AIDS, 317 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄, 36 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄, 31 περιστατικά σύφιλης και 20 με ενεργό φυματίωση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, μιλώντας μετά τη συνεδρία είπε πως το πρώτο που έχει διαπιστωθεί είναι πως δεν υπάρχει η σωστή συνεννόηση στο θέμα του μεταναστευτικού από τα αρμόδια Υπουργεία, τα οποία είναι έξι, και πρόσθεσε πως ζήτησε από τους αρμόδιους να αντιληφθούν ότι σε μια Κυβέρνηση θα έπρεπε να υπάρχει μια πολιτική γραμμή. «Σήμερα η Κύπρος αντιμετωπίζει σε πρωτοφανή επίπεδα ένα πρόβλημα που έχει καταντήσει να είναι κανονική εισβολή, καθώς η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει σε τέτοιο βαθμό το μεταναστευτικό και ακόμη ακούμε από τα πιο επίσημα χείλη ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε ευρωπαϊκές οδηγίες και συμφωνίες», είπε.

Ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόβλημα με τις σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες που έχουν εμφανιστεί στην κοινότητα και πρόσθεσε πως σε ότι αφορά την οικονομική πτυχή της υγείας στο μεταναστευτικό, «έχουμε ξεπεράσει σε εμβόλια και εξετάσεις το 1 εκατομμύριο ευρώ σε λιγότερο από 12 μήνες και αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσό και τις όποιες έκτακτες περιπτώσεις είτε από το Πουρνάρα είτε με τα καθημερινά περιστατικά στα νοσοκομεία, τα ποσά είναι τρομακτικά», είπε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους πρόσφυγες για πρώτη φορά στην Επιτροπή, η οποία επιβεβαιώνει πως τα όσα αναφέρουν πολιτικές δυνάμεις και κόμματα που «υποτίθεται», όπως είπε, «θα έπρεπε να ήταν αντιπολίτευση», η γραμμή και το πρόβλημα ξεκινά από τη διαχείριση της Ευρώπης και τα όσα μεταφέρονται εντέχνως στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την άλλη, πρόσθεσε, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από τον τρόπο που αποφάσισε η Κυβέρνηση να διαχειριστεί τόσα χρόνια το μεταναστευτικό και εξέφρασε την ελπίδα να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι δεν είναι ξεχωριστή οντότητα το Υπουργείο Εργασίας από το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Εσωτερικών. «Εκπροσωπούν μια Κυβέρνηση που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα», είπε.

Διαβάστε επίσης: Έφυγαν από Πουρνάρα και ζούσαν στην αποβάθρα στον Μόλο Λεμεσού

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως σήμερα διαφάνηκε το σημαντικό θέμα σε σχέση με τις μεταδοτικές ασθένειες, όπως το AIDS, ηπατίτιδα Β΄, Γ΄, σύφιλη και η φυματίωση. «Είμαστε στα προεόρτια καθώς αυτές οι ασθένειες σε βάθος χρόνου θα έχουν αποτύπωση στο γηγενή πληθυσμό και ήδη έχει καταγγελθεί στην Επιτροπή ότι γίνεται σωματεμπόριο και ο κίνδυνος μετάδοσης αυτών των ασθενειών είναι άμεσος και καταφανής», είπε.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε πως πολλοί από τους μετανάστες εργάζονται σε υπηρεσίες μεταφοράς φαγητών (delivery), και συνεπώς η πολιτεία θα πρέπει να λάβει πρόνοια πως όσοι εργάζονται σε αυτό το τομέα θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό υγείας. Ανέφερε πως σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, πολλοί από τους αλλοδαπούς αυτούς δεν είναι συνεργάσιμοι και όταν διαγνωστούν με ασθένειες δεν επανέρχονται για επανεξέταση και παρά το ότι είναι φορείς σοβαρών ασθενειών.

Ο κ. Κουλίας χαιρέτισε τη στάση του Υπουργείου Υγείας και του κράτους, που φροντίζουν παιδιά που γεννήθηκαν στην Κύπρο από γονείς μετανάστες, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, παρέχοντας την ίδια περίθαλψη με πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης εκτός από το θέμα των μεταδοτικών ασθενειών που μεταφέρονται στην κοινότητα, προέβη σε καταγγελίες που έχουν ακουστεί εντός της Επιτροπής για τους μετανάστες στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στην περιοχή της Σολιάς, είπε πως αυτό το διάστημα η περιοχή «βουλιάζει» από την παρουσία των άτυπων μεταναστών και αιτητών ασύλου. Όπως είπε, υπάρχουν καταγγελίες πως αιτητές ασύλου, ενοικιάζουν σπίτι 3 άτομα και διαμένουν σε αυτό 20 και 30 άτομα.

Ο κ. Τρυφωνίδης μετέφερε καταγγελία του Κοινοτάρχη Κακοπετριάς, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης νόμιμου Πρακτορείου Στοιχημάτων. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο Κοινοτάρχης σε απόδειξη Τράπεζας ενός αιτητή ασύλου, διαπίστωσε πως ο αιτητής αυτός είχε στον λογαριασμό του 65 χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Μελετιές: Αύξηση κοκαΐνης 5.700% στην περιοχή λόγω Πουρνάρα

Η πιο σοβαρή καταγγελία που μετέφερε ο κ. Τρυφωνίδης αφορούσε άνδρα, ο οποίος ευρισκόμενος σε υπεραγορά στην περιοχή Σολιάς, φέρεται να έδειξε τα γεννητικά του όργανα σε μαθήτριες. «Αυτή τη στιγμή στην περιοχή Σολιάς δεν μπορούν τα παιδιά και οι μαθήτριες να κυκλοφορήσουν και να βγουν μια βόλτα, και δεν μπορούν χρησιμοποιοήσουν τα γήπεδα και άλλους χώρους γιατί χρησιμοποιούνται από τους αιτητές ασύλου που έχουν κατακλύσει την περιοχή», είπε.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε πως υπάρχει σοβαρότατη ανάγκη στην αστυνομική διεύθυνση Μόρφου για ενίσχυση ώστε να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας να αναλαμβάνει δέσμευση να μεταφέρει το μήνυμα για άμεση ενίσχυση.

ΚΥΠΕ

Home