Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ευλογιά πιθήκων: Πώς μεταδίδεται & τα συμπτώματα (Λεπτομέρειες)

Offsite Team
- 26.07.2022

Ευλογιά πιθήκων: Πώς μεταδίδεται & τα συμπτώματα (Λεπτομέρειες)

10 κλίνες για περιστατικά ευλογιάς πιθήκου σε Λ/σία-10 ύποπτα περιστατικά μέχρι τώρα, όλα αρνητικά-Τι γίνεται με εμβόλια

Παγκόσμιο συναγερμό για την ευλογιά των πιθήκων κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το Σάββατο (23/7).

Ειδικότερα ο ΠΟΥ κατηγοριοποίησε ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη υγείας την ευλογιά των πιθήκων, που μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει προσβάλει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε δεκάδες χώρες, με την ταξινόμηση αυτή να είναι η υψηλότερη ειδοποίηση που μπορεί να εκδώσει ο οργανισμό.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Μετά από την κήρυξη του συναγερμού από τον ΠΟΥ, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για αξιολόγηση των δεδομένων που προκύπτουν αλλά και του επιπέδου ετοιμότητας για την αντιμετώπιση της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων στην Κύπρο. Η σύσκεψη έγινε  την Δευτέρα (25/7) στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Τι εξετάστηκε στην σύσκεψη - Πότε έρχονται τα εμβόλια στην Κύπρο

Με το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι τα νοσηλευτήρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας βρίσκονται προς πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων στην Κύπρο από ευλογιά των πίθηκων. 

>>> Διαβάστε επίσης:  Έτοιμο το πλάνο για την ευλογιά των πιθήκων <<<

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, κατά την διάρκεια της σύσκεψης, ο ΟΚΥπΥ παρουσίασε στον Υπουργό Υγείας το σχέδιο δράσης, το οποίο συστάθηκε σε συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες, για αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης βασίζεται πάνω στο τρίπτυχο διαλογή, μεταφορά και νοσηλεία των ύποπτων περιστατικών.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χατζηπαντέλα εξήγησε ότι με τους συνεργάτες του στον ΟΚΥπΥ είδαν αναλυτικά όλη τη διαδικασία από την πρώτη στιγμή, που θα υπάρξει κάποιο ύποπτο κρούσμα.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν αξιολογηθεί όλες οι διαδικασίες, τι θα γίνει μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου κρούσματος, που θα γίνουν οι εργαστηριακοί έλεγχοι, καθώς επίσης που θα γίνεται η νοσηλεία.

«Τα έχουμε δει όλα αυτά, είναι καταγεγραμμένα. Τα έχουν επικοινωνήσει και στα άλλα μας τα νοσηλευτήρια. Είμαι ικανοποιημένος από αυτό το πλάνο και θα το αξιολογούμε συνεχώς. Και εάν πρέπει να το βελτιώσουμε, θα είναι κάτι που θα το δούμε σε μεταγενέστερο στάδιο», είπε ο Υπουργός.

Επιπλέον εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους συνεργάτες του, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα του Υπουργείου του για τη «νέα πανδημία», που ταλανίζει τον κόσμο τις τελευταίες ημέρες.

Σε ερώτηση εάν θα αναμένουν περισσότερες κατευθυντήριες οδηγίες και αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί κάτι επιπρόσθετο στο υφιστάμενο πλάνο, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι «λάβαμε αυτές τις διαδικασίες το βράδυ της Κυριακής και έχουν δοθεί σε όλους τους συνεργάτες μας σήμερα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Κάποιες εισηγήσεις από αυτές τις κατευθυντήριές γραμμές, που έχουν σταλεί την Κυριακή, θα τις υλοποιήσουμε άμεσα».

Σε σχέση με τις διαθέσιμες κλίνες, είπε ότι αρχικά θα ξεκινήσουν με δέκα κλίνες, στο νοσοκομείο αναφοράς (Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας).

Όσον αφορά την άφιξη των πρώτων εμβολίων, δεν αναμένονται να φθάσουν τελικά εντός της εβδομάδας στην Κύπρο.

Όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ, υπήρξε επίσημη ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για καθυστέρηση στην προμήθεια εμβολίων από συγκεκριμένη εταιρεία κι ότι τα εμβόλια δεν θα προμηθευτούν στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα.

10 ύποπτα περιστατικά στην Κύπρο

Από πλευράς του, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, είπε πως ο Οργανισμός έχει παρουσιάσει στον Υπουργό Υγείας το σχέδιο δράσης του ΟΚΥπΥ, το οποίο συστάθηκε σε συνεργασία με τις Ιατρικές Υπηρεσίες για αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη «το σχέδιο δράσης έχει ήδη μπει σε εφαρμογή, μετά τον εντοπισμό δέκα ύποπτων περιστατικών της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία αφού εξετάστηκαν ήταν αρνητικά, και έχει δείξει επιτυχή σημάδια γραφής».

Ο Ειδικός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και Συντονιστής της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Λίνος Χατζηχάννας, σε δηλώσεις του, είπε ότι από το Μάιο και έπειτα κλήθηκαν να διαχειριστούν 10 ύποπτα περιστατικά, σημειώνοντας ότι σε όλα έχουν διενεργήσει την εξέταση για ευλογιά των πιθήκων και όλα ήταν αρνητικά.

«Είμαστε από το Μάιο σε ετοιμότητα», είπε, «να διαχειριστούμε οποιοδήποτε ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό φθάσει στις υπηρεσίες μας».

Πώς μεταδίδεται και τα συμπτώματα – Όλες οι λεπτομέρειες

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες προς το κοινό για την ευλογιά των πιθήκων έδωσε το Υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά:

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;

  • Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από συγγενικό με τον ιό της ευλογιάς του ανθρώπου ιό και ως επί το πλείστον εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Ονομάστηκε έτσι γιατί ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε πίθηκο στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ενώ το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο σημειώθηκε το 1970. 

Ποιοι οι τρόποι μετάδοσης της νόσου;

  • Πρωτογενής μετάδοση περιγράφεται κυρίως μέσω επαφής με μολυσμένα άγρια ζώα (πρωτεύοντα ή τρωκτικά) σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής ή με μολυσμένα ζώα συντροφιάς. •    Περιστατικά δευτερογενούς μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο περιγράφονται μέσω του αναπνευστικού συστήματος μετά από εισπνοή μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων, καθώς και με επαφή με δερματικές βλάβες του πάσχοντος ή με μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που χρησιμοποίησε ασθενής). Σε κάθε περίπτωση η μεταδοτικότητα της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο θεωρείται μικρή. •    Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου μετά από κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο που δεν μαγειρεύτηκε επαρκώς ή με επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα του ζώου.

Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τα κατοικίδια ζώα;

  • Υπήρξαν στο παρελθόν περιστατικά μετάδοσης της νόσου από τα κατοικίδια ζώα, μετά όμως από επαφή των ζώων αυτών με μολυσμένα ζώα από την Κεντρική ή Δυτική Αφρική. Άρα ο κίνδυνος αυτός για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά μικρός.

Πως εκδηλώνεται η νόσος;

  • Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνθηκαν από τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Για τα άτομα που θα εκδηλώσουν συμπτώματα αυτά εμφανίζονται 5-21 ημέρες μετά από τη μόλυνση (συνηθέστερα περίπου στη 12η ημέρα). Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, οσφυαλγία, διόγκωση λεμφαδένων, ρίγος και αδυναμία. Μια έως τρεις ημέρες μετά τον πυρετό εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα αρχικά ως κηλίδες και βλατίδες, οι οποίες εξελίσσονται σε φυσαλίδες και φλύκταινες και μετά σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν. Εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται στον κορμό και στα άκρα, περιλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Σημειώνεται πως σε κάποια από τα πρόσφατα κρούσματα στην Ευρώπη το εξάνθημα παρατηρήθηκε αρχικά στην περιγεννητική περιοχή και στη συνέχεια επεκτάθηκε στα άλλα σημεία του σώματος.

Ποια η θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων;

  • Η αντιμετώπιση είναι συνήθως συμπτωματική. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2-4 εβδομάδες. •    Νοσηλεία μπορεί να χρειαστεί για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ή για πρόληψη της μετάδοσης της νόσου.

Μπορώ να προστατέψω τον εαυτό μου από τη νόσηση;

  • Μπορώ να εφαρμόσω ορισμένους αυτονόητους κανόνες. Ο βασικότερος είναι η αποφυγή άμεσης ή έμμεσης επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτωματολογία της νόσου. Επίσης, πρέπει να τηρώ τα βασικά μέτρα ατομικής υγιεινής (τακτικό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού). Σαφώς εάν ταξιδέψω σε χώρες της Κεντρικής ή Δυτικής Αφρικής αποφεύγω επαφή με άγρια ζώα. 

Πότε χρειάζεται να επικοινωνήσω με τον προσωπικό ιατρό μου;

  • Θεωρείται πολύ απομακρυσμένο να έχετε το συγκεκριμένο νόσημα αν δεν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα στη Κεντρική ή Δυτική Αφρική ή αν δεν έχετε έρθει σε στενή επαφή με κάποιο που έπασχε από τη νόσο. •    Εντούτοις, επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας ιατρό αν έχετε εξάνθημα με φυσαλίδες και: α) Έχετε επιστρέψει από τη Δυτική ή Κεντρική Αφρική τις τελευταίες 3 εβδομάδες, β) Έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ευλογιά των πιθήκων τις τελευταίες 3 εβδομάδες, γ) Έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ύποπτες δερματικές βλάβες τις τελευταίες 3 εβδομάδες.
Home