Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ευλογιά πιθήκων: Προσπαθούν να φέρουν νωρίτερα τα εμβόλια Κύπρο

Offsite Team -
05.08.2022 - 06:20

Ευλογιά πιθήκων: Προσπαθούν να φέρουν νωρίτερα τα εμβόλια Κύπρο

Ποιοι συστήνεται να εμβολιαστούν - Θα είναι προαιρετικός ο εμβολιασμός

Ζήτημα χρόνου ήταν να εντοπιστεί και στην Κύπρο το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων. Το περιστατικό αφορά άντρα ηλικίας 40 ετών με ιστορικό ταξιδιού ο οποίος είχε κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα ευλογιάς των πιθήκων.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Από την πρώτη στιγμή τέθηκαν σε εφαρμογή τα σχετικά πρωτόκολλα με τον 40χρονο να νοσηλεύεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νοσοκομείου αναφοράς (ΓΝ Λευκωσίας). Παράλληλα έχει γίνει ιχνηλάτηση των στενών επαφών του, οι οποίες επίσης παρακολουθούνται για τυχόν εκδήλωση οποιονδήποτε συμπτωμάτων.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι ισχύει με κρούσματα και στενές επαφές για την ευλογιά των πιθήκων - Πρωτόκολλα

Καθυστερούν τα εμβόλια

Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα από τον ΠΟΥ, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Την δεδομένη στιγμή, η άφιξη των εμβολίων κρίνεται με βάση την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε χώρας, γι’αυτό και τα εμβόλια αποστέλλονται στις χώρες που έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα κρούσματα.

Πάντως ο υπουργός Υγείας κάνει προσπάθειες ώστε η Κύπρος να παραλάβει μια μικρή ποσότητα εμβολίων σύντομα, αφού τέλος Αυγούστου θα μας αποσταλεί η ποσότητα των 1,400-1,500  δόσεων εμβολίων που έχουμε παραγγείλει. 

Ποιοι συστήνεται να εμβολιαστούν

Το εμβόλιο vaccinia Ankara (MVA-BN) (Imvanex), το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις, προτείνεται διεθνώς για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων (αναφερόμενη αποτελεσματικότητα 85%).  

Σύμφωνα με την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας συστήνεται όπως το εν λόγω εμβόλιο είναι διαθέσιμο για τη στοχευμένη χορήγηση του σε συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως:

  • επαγγελματίες υγείας που θα κληθούν να διαχειριστούν πιθανά ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά, πριν ή μετά την έκθεση τους,
  • σε άτομα, στενές επαφές επιβεβαιωμένου περιστατικού, μετά την έκθεση τους

Παράλληλα συστήνεται όπως χορηγείται εντός 4 ημερών από την ημερομηνία έκθεσης, για την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου.

Home