Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ευλογιά πιθήκων:Η περίπτωση 40χρονου θέτει σε συναγερμό την Κύπρο

Offsite Team -
03.08.2022 - 06:00

Ευλογιά πιθήκων:Η περίπτωση 40χρονου θέτει σε συναγερμό την Κύπρο

Τι ισχύει για κρούσματα & στενές επαφές - Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εντοπίστηκε και στην Κύπρο το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων. Πρόκειται για 40χρονο ο οποίος έχει ιστορικό ταξιδιού και κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα ευλογιάς των πιθήκων. 

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Ο 40χρονος νοσηλεύεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νοσοκομείου αναφοράς (ΓΝ Λευκωσίας) για παρακολούθηση και περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης του.  

Πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων (monkeypox) είναι μια ζωονόσος και αυτή τη στιγμή είναι η πιο διαδεδομένη λοίμωξη από τον ιό orthopoxvirus στον άνθρωπο μετά την εκρίζωση της ευλογιάς και τη διακοπή του καθολικού εμβολιασμού κατά της ευλογιάς.

Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων αλλά κυρίως από επαφή με ζώα. Μεταξύ ανθρώπων, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με σταγονίδια του αναπνευστικού συστήματος κατά την άμεση και παρατεταμένη πρόσωπο με πρόσωπο ή σωματική επαφή. Επιπλέον, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί με άμεση επαφή με σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου, επαφή με βλεννογόνο ή μη άθικτο δέρμα με ανοιχτές βλάβες εξανθήματος ή με αντικείμενα μολυσμένα από τον ιό, όπως κλινοσκεπάσματα, σεξουαλικά βοηθήματα (sextoys) ή ρούχα.

Τι ισχύει με τα κρούσματα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα

Άτομο με εργαστηριακή επιβεβαίωση λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων μέσω δοκιμασίας PCR [1], που έχει έναρξη συμπτωμάτων από 1η Μαρτίου 2022 και μετά.

Πιθανό κρούσμα

(1) Άτομο με εξάνθημα αγνώστου αιτιολογίας σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος

ΚΑΙ

ένα ή περισσότερα συμπτώματα ευλογιάς των πιθήκων με έναρξη από 1η Μαρτίου 2022 και μετά:

– πυρετός (συνήθως υψηλός >38,5°C)

– κεφαλαλγία

– ραχιαλγία

– κόπωση

– λεμφαδενοπάθεια (εντοπισμένη ή γενικευμένη)

ΚΑΙ

ένα από τα ακόλουθα:

– θετικό αποτέλεσμα σε δοκιμασία ανίχνευσης ιών του γένους Orthopoxvirus

– επιδημιολογική σύνδεση με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων κατά τις 21 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων

– αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε χώρες ενδημικές για ευλογιά των πιθήκων κατά τις 21 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων

– άτομο (οποιουδήποτε σεξουαλικού προσανατολισμού) που είχε πολλαπλούς ή άγνωστους ερωτικούς συντρόφους κατά τις 21 ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων

Ή

(2) Άτομο με εξάνθημα αγνώστου αιτιολογίας, γενικευμένο ή εντοπισμένο, κηλιδοβλατιδώδες ή φυσαλιδώδες φλυκταινώδες με φυγόκεντρη κατανομή, με βλάβες που εμφανίζουν εμβυθισμένο κέντρο δίκην ομφαλού ή εσχάρα (κρούστα)

KAI

Λεμφαδενοπάθεια

ΚΑΙ ένα ή περισσότερα από τα υπόλοιπα συμβατά με την ευλογιά των πιθήκων συμπτώματα:

– πυρετός (συνήθως υψηλός >38,5°C)

– κεφαλαλγία

– ραχιαλγία

– κόπωση

1. (1) Δοκιμασία PCR ειδική για την ανίχνευση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων ή (2) Δοκιμασία PCR ειδική για την ανίχνευση ιών του γένους Orthopoxvirus, που ακολούθως επιβεβαιώνεται με αλληλούχηση νουκλεοτιδίων ως ιός της ευλογιάς των πιθήκων.

2. Δοκιμασία PCR ειδική για την ανίχνευση ιών του γένους Orthopoxvirus χωρίς αλληλούχηση νουκλεοτιδίων, ηλεκτρονική μικροσκόπηση, ορολογικός έλεγχος

ΣΗΜ: Κάθε πιθανό κρούσμα πρέπει να ελέγχεται εργαστηριακά με δοκιμασία PCR. Επί αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος, οι ασθενείς παύουν να θεωρούνται κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.

>>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ αναλυτικά τα πρωτόκολλα για την ευλογιά των πιθήκων

Οδηγίες διαχείρισης περιστατικών Ευλογιάς των Πιθήκων

Όλα τα πιθανά περιστατικά θα πρέπει να αξιολογούνται από ιατρό (Προσωπικό Ιατρό, Δερματολόγο, Παιδίατρο κτλ) και σε περίπτωση που ο θεράπων έχει ισχυρή υποψία για ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να παραπέμπει το ύποπτο περιστατικό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του πλησιέστερου κρατικού νοσηλευτηρίου. Εκεί θα γίνεται επιπλέον αξιολόγηση και εάν χρειαστεί θα παραπέμπεται στο ΓΝ Λευκωσίας ή ΝΑΜΙΙΙ (Νοσοκομεία Αναφοράς) για δειγματοληψία και διάγνωση. Στο νοσοκομείο αναφοράς θα λαμβάνεται δείγμα και μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος το ύποπτο κρούσμα θα παραμένει εκεί για παρακολούθηση και επιπλέον έλεγχο. Το αποτέλεσμα της εξέτασης για την ευλογιά των πιθήκων θα καθορίσει τα μελλοντικά βήματα. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό τότε δεν θεωρείται ύποπτο κρούσμα monkeypox και αποδεσμεύεται, εάν είναι θετικό το αποτέλεσμα τότε θεωρείται επιβεβαιωμένο και είτε πηγαίνει σπίτι του για αυτοαπομόνωση είτε νοσηλεύεται στο ΓΝ Λευκωσίας ή ΝΑΜΙΙΙ (εάν είναι παιδί) σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο εάν κριθεί απαραίτητο από τους θεράποντες. Σε περίπτωση που υπάρχουν κρούσματα που δεν μπορούν να περιοριστούν στο σπίτι τους (ταξιδιώτες, μετανάστες που μένουν σε ομαδική διαβίωση κτλ) θα μεταφέρονται σε κρατική υποδομή καραντίνας.

Για κρούσματα που διαμένουν στο σπίτι τους αυτοπεριορισμένα σε περίπτωση που επιδεινωθεί η συμπτωματολογία τους και χρειάζονται μεταφορά σε νοσηλευτήριο η μεταφορά τους θα γίνεται στο ΓΝ Λευκωσίας ή το ΝΑΜΙΙΙ με δικό τους όχημα ή μέσω της υπηρεσίας ασθενοφόρων με προκαθορισμένη διαδικασία.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα πρέπει να απομονώνονται έως ότου πέσουν τα εξανθήματα, γεγονός που υποδηλώνει το τέλος της μολυσματικότητας. Θα πρέπει να παραμένουν στο δικό τους δωμάτιο, όταν βρίσκονται στο σπίτι και να χρησιμοποιούν ειδικά οικιακά είδη (ρούχα, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, σκεύη φαγητού, πιάτα, ποτήρια), τα οποία δεν πρέπει να μοιράζονται με άλλα μέλη του νοικοκυριού (όπως περιγράφεται στην ενότητα «απολύμανση»).

Η αποδέσμευση των κρουσμάτων θα πρέπει να γίνεται μετά από αξιολόγηση από τον θεράπων ιατρό/προσωπικό ιατρό για επιβεβαίωση της επούλωσης των εξανθημάτων. Η περίοδος αυτή κυμαίνεται από 2 μέχρι 4 εβδομάδες.

Τι ισχύει με επαφές

Τα κρούσματα (επιβεβαιωμένα ή πιθανά) θα πρέπει να δηλώνονται από τον θεράπων ιατρό ή εργαστηριακό μέσω του δελτίου δήλωσης για την Ευλογιά των Πιθήκων ή του δελτίου άμεσης δήλωσης λοιμώδους νοσήματος εντός 24 ωρών από τον εντοπισμό του.

Μετά από την δήλωση, θα γίνεται επικοινωνία από λειτουργούς της ΜΕΕ&ΕΛΝ για να συμπληρωθεί το έντυπο διερεύνηση.

Οι επαφές των κρουσμάτων κατηγοριοποιούνται σε στενές και περιστασιακές. Στενές επαφές ορίζονται οι επαφές που τηρούν τα πιο κάτω κριτήρια και η επαφή τους ήταν μέχρι και μια μέρα πριν την εμφάνιση του εξανθήματος του κρούσματος ή των πρόδρομων συμπτωμάτων. Οι ορισμοί και η διαχείριση των επαφών φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα.

1

2

3

4

Οι στενές και περιστασιακές επαφές δεν οφείλουν να αυτοπεριορίζονται στο αρχικό στάδιο αλλά θα γίνεται ενεργητική επιτήρηση των συμπτωμάτων μέσω καθημερινών τηλεφωνικών συνεντεύξεων από λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας.

Σε περίπτωση που αναπτύξουν συμπτωματολογία θα πρέπει να τεθούν αμέσως σε αυτοπεριορισμό και θα πρέπει να γίνεται ιατρική εκτίμηση ως πιθανά κρούσματα. Σε περίπτωση που αναπτύξουν δερματικό εξάνθημα θα πρέπει να γίνεται δειγματοληψία από το νοσοκομείο αναφοράς.

Home