Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ευρεία σύσκεψη Υπουργείων Ελλάδας-Κύπρου για θέματα αγνοουμένων

Offsite Team -
27.09.2022 - 17:05

Ευρεία σύσκεψη Υπουργείων Ελλάδας-Κύπρου για θέματα αγνοουμένων

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε νέα σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών

Ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών Ελλάδας και Κύπρου για θέματα των αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή του 1974 πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα, η οποία αποφάσισε νέα σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών με στόχο την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Στη σύσκεψη παρέστησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς,  ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτης Φωτίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος, εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας Μαρία Καλμπουρτζή και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων, Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές ότι η στασιμότητα που επικρατεί λειτουργεί αρνητικά για την επίτευξη προόδου στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων.

Τονίστηκε ότι για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος προϋποτίθεται η ειλικρινής συνεργασία της Τουρκίας και ότι η χώρα αυτή θα πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και να αναλάβει τις πολιτικές και ανθρωπιστικές αποφάσεις που απαιτούνται για την επίλυση του προβλήματος.

Όπως επισημάνθηκε από όλους τους αρμοδίους που συμμετείχαν στη σύσκεψη, στόχος των προσπαθειών είναι η διευκρίνιση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υφίστανται.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε νέα σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών τόσο εντός, όσο και εκτός Κύπρου και Ελλάδας, «με στόχο να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, καταθέτοντας νέες προτάσεις προσέγγισης μέσα από τα αρμόδια διεθνή φόρα», όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

«Από όλους όσοι έλαβαν μέρος στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι η σωστή επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων αποτελεί χρέος και επιταγή προς τους ήρωες μας και στις οικογένειες τους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

Home