Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Fake News: Τι προβλέπει η νομοθεσία στην Κύπρο - Μέχρι και φυλακή

Γράφει ο Ζάκος Χαράλαμπος
- 21.09.2019

Fake News: Τι προβλέπει η νομοθεσία στην Κύπρο - Μέχρι και φυλακή

Thumbnail
Τα «Fake News» έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Τι ποινή επισύρει όμως η διάδοση ψευδών ειδήσεων; 

Μεγάλο πρόβλημα για τους επαγγελματίες δημοσιογράφους καθώς και για την κοινωνία ευρύτερα αποτελεί η διάδοση ψευδών ειδήσεων, είτε από πολίτες, είτε από διάφορες ιστοσελίδες, οι οποίες αυτοπροβάλλονται ως ΜΜΕ.  

«Fake News» τα οποία σε περίοδο εκλογών αλλά και άλλων καυτών γεγονότων της επικαιρότητας έχουν την τιμητική τους, παραπλανώντας τη κοινή γνώμη και προωθώντας τη δική τους προπαγάνδα. 

Ως επί το πλείστον τα «Fake News» καταπιάνονται με θέματα της επικαιρότητας, είτε για να προκαλέσουν φοβία, είτε για να παρασύρουν σε συγκεκριμένες απόψεις, είτε για να διασύρουν και να ζημιώσουν συγκεκριμένα πρόσωπα, φυλές, θρησκείες κ.λπ.. Όμως τέτοιες πρακτικές, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, δεν μένουν ατιμώρητα. 

Οι ποινές σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Δημοκρατίας

Σύμφωνα λοιπόν με τον Ποινικό Κώδικα της Κυπριακής Δημοκρατίας τέτοιες πρακτικές δεν μένουν ατιμώρητες, καθώς μπορούν να τιμωρηθούν μέχρι και με δύο χρόνια φυλάκισης ή με χρηματική ποινή που δεν θα υπερβαίνει περίπου τις 2.500 ευρώ. 

Συγκεκριμένα, όποιος με οποιοδήποτε τρόπο δημοσιεύει σε οποιαδήποτε μορφή ψευδείς ειδήσεις ή πληροφορίες που δύνανται να κλονίσουν τη δημόσια τάξη ή την εμπιστοσύνη του κοινού προς το κράτος ή τα όργανα του ή να προκαλέσουν φόβο ή ανησυχία στο κοινό ή να παραβλάψουν με οποιοδήποτε τρόπο την κοινή ειρήνη και ευταξία, είναι ένοχος πλημμελήματος και τιμωρείται με φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια ή με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις χίλιες πεντακόσιες λίρες ή και με τις δυο αυτές ποινές:

Νοείται ότι αποτελεί υπεράσπιση για τον κατηγορούμενο, αν αποδείξει με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιεί το Δικαστήριο ότι η δημοσίευση έγινε με καλή πίστη και στηρίχτηκε σε γεγονότα που δικαιολογούν τέτοια δημοσίευση.

Για τους σκοπούς του εδαφίου αυτού, οι διατάξεις των παραγράφων (α) και (β) του άρθρου 201, όσον αφορά την καλή πίστη εφαρμόζονται.

(2) Καμιά δίωξη με βάση το άρθρο αυτό δεν προχωρεί, χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Φυλάκιση για ειδήσεις που αφορούν έργα άμυνας

Στον Ποινικό Κώδικα συγκαταλέγονται και η δημοσίευση ειδήσεων που αφορούν οχυρωματικά έργα, έργα άμυνας ή εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα αυτός που θα κατηγορηθεί είναι ένοχος ποινικού αδικήματος και υπόκειται σε φυλάκιση έξι χρόνων. 

Συγκεκριμένα ο Ποινικός Κώδικας αναφέρει πως : Όποιος χωρίς νόμιμη εξουσία δημοσιεύει ή ανακοινώνει σε οποιοδήποτε πρόσωπο που δεν είναι εξουσιοδοτημένο για αυτό, οποιοδήποτε σχέδιο, τύπο, σημείωμα, έγγραφο, πράγμα, πληροφορία ή είδηση σχετιζομένη με οποιαδήποτε οχυρωματικά έργα, μέσα ή έργα άμυνας, στρατώνες, στρατιωτικές αποθήκες, ή άλλα μέρη κατεχόμενα ή χρησιμοποιούμενα, από ή για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας, ή που αφορούν στη στάθμευση, συγκέντρωση, κίνηση, αναδίπλωση ή δράση τους, είναι ένοχος ποινικού αδικήματος και υπόκειται σε φυλάκιση έξι χρόνων.

Ο ιστορικός Ηρόδοτος ο πρώτος που κατηγορήθηκε για «fake news» 2.500 χρόνια πριν

irodotos

Τα «Fake News» δεν είναι σημερινή υπόθεση. 

Ο Tom Holland ανέφερε το 2017 στην «Wall Street Journal», σε άρθρο του με τίτλο «2.500 χρόνια από τα γενέθλια του πατέρα της Ιστορία και των Fake News», πως ο Ηρόδοτος είχε κατηγορηθεί για την ορθότητα της ιστορίας που μετέφερε. 

O Ηρόδοτος συγκεκριμένα, αν και αναφέρεται σαν Πατέρας της Ιστορίας, είχε κατηγορηθεί από τον Πλούταρχο και άλλους επικριτές τους για την ορθότητα των γραφομένων του κατά την καταγραφή της Ιστορίας. 

Παραδείγματα στην ιστορία υπάρχουν πολλά. Από τις εκλογές στις ΗΠΑ μέχρι και «ειδήσεις» που συνέβησαν στην Κύπρο. 

Facebook και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες προσπαθούν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο με φιλτράρισμα των όσων κοινοποιούνται, ωστόσο, καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει αν οι πολίτες δεν σταματήσουν να διαβάζουν τα νέα «αμάσητα». 

 

Home