Φάκελος Cypra: Οδυσσέας και Ρέα στη Βουλή για οφειλές - εγγυητική

Φάκελος Cypra: Οδυσσέας και Ρέα στη Βουλή για οφειλές - εγγυητική

Το πολύκροτο θέμα στην Επ. Ελέγχου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το Σφαγείο Cypra συνεχίζει να προκαλεί θόρυβο και να απασχολεί τη Βουλή. Μετά την προχθεσινή παρουσία στο Σώμα του ιδιοκτήτη του σφαγείου Γιώργου Γεωργίου ο οποίος δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής ότι «δεν καταδικάστηκα και δεν παρανόμησα», σήμερα Πέμπτη έχει σειρά να εξετάσει το πολύκροτο θέμα η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Με εισήγηση των βουλευτών Γιώργου Περδίκη΄(Κίνημα Οικολόγων) και Ειρήνης Χαραλαμπίδου (ΑΚΕΛ), η Επιτροπή θα θέσει στο μικροσκόπιό της την ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που ετοιμάστηκε τον Ιανουάριο του 2020. Στην ειδική αυτή έκθεση έγινε αναφορά στις καθυστερημένες οφειλές του Σφαγείου αλλά και στα όσα έγιναν μετά την κατάσχεση της εγγυητικής από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Στην Ειδική Έκθεση ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης που θα είναι παρών στη συνεδρία και θα βρεθεί απέναντι από τη γενική λογίστρια Ρέα Γεωργίου, έγραψε ότι οι οφειλές των σφαγείων οπληφόρων ζώων (βοειδή, χοιρινά, αιγοπρόβατα) δημιουργήθηκαν λόγω της παράλειψης των ιδιοκτητών των σφαγείων να καταβάλλουν στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες  τα τέλη που εισέπρατταν

REA

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, οι προειδοποιητικές επιστολές δεν απέδωσαν και η συμφωνία διακανονισμού δεν τηρήθηκε. Για την υπόθεση, έγινε εισήγηση από την Ελεγκτική Υπηρεσία  όπως προωθηθούν αμέσως στον Γενικό Εισαγγελέα τα πιο πάνω γεγονότα για αξιολόγηση αυτών και λήψη νομικών μέτρων.

Η εγγυητική

Το Υπουργείο Γεωργίας με επιστολή του στις 12/5/2017 ζήτησε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία ως προς τη δυνατότητα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών να προβούν σε κατάπτωση της εγγύησης πιστής εκτέλεσης για το σφαγείο Cypra.  Υπήρξαν πληροφορίες για οδηγίες από το Γενικό Λογιστήριο ώστε να αποσυρθεί  άρον άρον από τράπεζα, επιταγή που κατατέθηκε έξι ώρες προηγουμένως και αφορούσε κατάσχεση εγγυητικής από την εταιρεία Cypra.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζήτησε από τον παραιτηθέντα Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη τη  διεξαγωγή έρευνας αφού η απόσυρση της επιταγής δημιουργούσε εύλογες υποψίες. 

ODYSSEAS

«Θα λεχθούν όλα»

Ο εκ των εισηγητών του θέματος Γιώργος Περδίκης τόνισε ότι «θέλουμε να συζητηθούν όλα στην Επιτροπή και να μας δοθούν εξηγήσεις τόσο για τα όσα έγιναν με την εγγυητική, αλλά και για τις καθυστερημένες οφειλές του Σφαγείου. Ελπίζουμε να βγει κάτι ουσιαστικό και να δοθούν απαντήσεις από όλους».

Τη Δευτέρα στην Επ. Γεωργίας ο ιδιοκτήτης του Σφαγείου Γ. Γεωργίου ισχυρίστηκε ότι δεν καταδικάστηκε και δεν παρανόμησε. Όπως υποστήριξε σημειώνοντας πως όλα θα τα δείξει η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτή θα σεβαστεί. 

Home