Φάκελος «Ορέστης»: Οι 36 ημέρες φρίκης που συγκλόνισαν την Κύπρο

Φάκελος «Ορέστης»: Οι 36 ημέρες φρίκης που συγκλόνισαν την Κύπρο

Όσα ζήσαμε μέχρι στιγμής στην πρωτοφάνη υπόθεση με τους επτά επιβεβαιωμένους φόνους αλλοδαπών γυναικών και παιδιών

Ένας και πλέον μήνας έχει περάσει από την μέρα που «Ορέστης» έχει μπει στη ζωή μας, ένας μήνας από την μέρα η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί αποσβολωμένη τις εξελίξεις.

Μια πρωτοφανής υπόθεση που έχει συγκλονίσει τα θεμέλια της κυπριακής κοινωνία, μια υπόθεση που ταρακούνησε μέχρι κι την Κυβέρνηση. Από τότε η Κύπρος δεν είναι ίδια...

Η Offsite ανοίγει τον «Φάκελο Ορέστη», από την πρώτη μέρα και σήμερα.

Κυριακή 14 Απριλίου: «Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει»

Επισκέπτες που μεταβαίνουν στο Μεταλλείο Κοκκινόγιας στο Μιτσερό για φωτογραφίες, αντικρίζουν ένα μακάβριο εύρημα, το πρώτο δείγμα της φρίκης και όσων θα επακολουθούσαν. Στο φρεάτιο του μεταλλείου εντοπίζεται το πρώτο πτώμα. Μετά από εξετάσεις, διαπιστώνονται ότι πρόκειται για την 38χρονη Mary Rose από τις Φιλιππίνες που αγνοείτο από τον Μάιο 2018, μαζί με την 6χρονη κόρη της Sierra.

freatio1

mari

Τρίτη 16 Απριλίου: «Η πρώτη σύλληψη»

Ο πρώην σύζυγος της 38χρονης Mary Rose και πατέρας της 6χρονης Siera συλλαμβάνεται από τις Αρχές, ωστόσο αρνείται κάθε ανάμιξη με την υπόθεση. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του θύματος εντοπίζεται στο σπίτι του πρώην συζύγου της και αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης.

Πέμπτη 18 Απριλίου: «Ο Ορέστης στα χέρια της Αστυνομίας»

Μετά από εξετάσεις στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της θανούσας, διαπιστώνεται ότι η 38χρονη μιλούσε μέσω διαδικτύου με τον «Ορέστη». Η Αστυνομία προχωρά στη σύλληψη ενός 30χρονου και ενός 35χρονου, του «Ορέστη»...

Στο σπίτι του εντοπίζεται ένα κομμάτι σχοινί, χρώματος μπλε, ίδιο με αυτό το που ήταν δεμένη η 38χρονη Mary Rose.

Παρασκευή 19 Απριλίου: «Η πρώτη ομολογία»

Ο «Ορέστης» «σπάζει» στην ανάκριση και ομολογεί το φόνο της Mary Rose, όπως επίσης η 6χρονη κόρη της είναι νεκρή και πέταξε το άψυχο σώμα της στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, χωρίς ωστόσο να παραδεχθεί το φόνο της. Ισχυρίζεται ότι πέθανε λόγω εισρόφησης εμεσμάτων.

Στο μεταξύ, οι δυο άλλοι συλληφθέντες αφήνονται ελεύθεροι αφού δεν έχουν κάποια σχέση με την υπόθεση.

Σάββατο 20 Απριλίου «Ξανά στο φρεάτιο της φρίκης»

Οι έρευνες δεν σταμάτησαν ποτέ στο φρεάτιο του Μιτσερό μετά και τον εντοπισμό του πρώτου πτώματος... Το απόγευμα του Σαββάτου η Κύπρος «παγώνει» για δεύτερη φόρα. Το φρεάτιο της φρίκης «ξεβράζει» άλλο ένα πτώμα. Αυτή την φορά η Arian Palanas επίσης από τις Φιλιππίνες.

arian

Κυριακή 21 Απριλίου: «Στο Δικαστήριο ο Ορέστης»

Ο 35χρονος παρουσιάζεται ενώπιον του Δικαστήριο, όπου παραδέχεται το φόνο της Arian Palanas, ενώ ο ανακριτής της υπόθεσης αναφέρει πως ο «Ορέστης» «ψάρευε» τα θύματα του μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Πέμπτη 25 Απριλίου: «Η ομολογία & ο εντοπισμός νέου πτώματος»

Η πιο καθοριστική μέρα στην πορεία των ερευνών, έμελλε να είναι η 25η Απριλίου. Ο «Ορέστης» οδηγείται εκ νέου στο Δικαστήριο για ανανέωση του διατάγματος της κράτησης του. Και αφού το εγκρίνεται η προσωποκράτηση του, ζητά  από τους ανακριτές μολύβι και χαρτί. Μέσα σε λίγες σελίδες ομολογεί όλους το φόνους... Λίγες ώρες αργότερα εντοπίζεται το πτώμα της Ασμίτα Κάχα Ανού στο πεδίο βολής Ξυντούς στην Ορούντα.

orounta

amita

Κυριακή του Πάσχα 28 Απριλίου: «Η πρώτη βαλίτσα του θανάτου»

Και ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τόσο στη Λίμνη Μεμί όσο και στη Κόκκινη λίμνη. Η κυπριακή κοινωνία παγώνει εκ νέου. Ταξιδιωτική βαλίτσα ανασύρεται από την Κόκκινη λίμνη και αποκαλύπτει την φρίκη. Μέσα, η σορός της 36χρονης Λίβια Μπουένα από την Ρουμανία.

kokkinilimni

roumana

Δευτέρα του Πάσχα 29 Απριλίου: «Επιστρατεύονται ειδικοί από την Scotland Yard»

Πέντε εμπειρογνώμονες της Scotland Yard έρχονται Κύπρο για να «διαβάσουν» τον 35χρονο. 

Πέμπτη 2 Μαΐου: «Παραίτηση Ιωνά»

Μετά και την δημόσια κατακραυγή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου υποβάλλει την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Παρασκευή 3 Μαΐου: «Μετά τον Ιωνά ο Αρχηγός της Αστυνομίας»

Μια μέρα την παραίτηση του Ιωνά Νικολάου, ο Νίκος Αναστασιάδης παύει τον Αρχηγό της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου.

Κυριακή 5 Μαΐου: «Δεύτερη βαλίτσα & υπόθεση βιασμού»

Νέες αποκαλύψεις γύρω από την δράση του «Ορέστη» ακούστηκαν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, όπου οδηγήθηκε ο 35χρονος Ίλαρχος της ΕΦ για ανανέωση του διατάγματος κράτησης του. 

Συγκεκριμένα ενώπιον των  Αρχών υπάρχει καταγγελία από 19χρονη γυναίκα ότι ο 35χρονος την βίασε. 

Όπως καταγγέλθηκε, αρχές του 2017 την παρέλαβε με το αυτοκίνητο του για να την πάρει για φωτογράφιση. Την μετέφερε σε χώρο και τη βίασε στο αυτοκίνητο του. 

Μετά από μέρες άκαρπων ερευνών, εντοπίζεται στην Κόκκινη λίμνη άλλη μια ταξιδιωτική βαλίτσα, όπου μέσα βρίσκεται η σορός της 8χρονης Έλενας Ναταλίας.

moro

Έρευνες σε ανοικτά μέτωπα

Στο μεταξύ οι έρευνες, τόσο στην Κόκκινη λίμνη όπου βρίσκεται η σορός της Μαρικάρ, όσο και στη λίμνη Μεμί όπου βρίσκεται η σορός της 6χρονης Σιέρα συνεχίζονται από πλευράς Πυροσβεστικής και της ιδιωτικής εταιρείας. 

Εκτός αυτού, οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για την υπόθεση βιασμού κατά 19χρονης από τον 35χρονος Αξιωματικό, ενώ δουλεία έχουν αρχίσει και οι ποινικοί ανακριτές για διεξαγωγή έρευνα σε σχέση με τον τρόπο που οι καταγγελίες με τα ελλείποντα πρόσωπα έτυχαν διερεύνησης από την Αστυνομία.

Ξανά στο Δικαστήριο ο «Ορέστης»

Την Τρίτη (21/5) τελειώνει το διάταγμα 8ήμερης κράτησης του καθ΄ομολογία κατά συρροή δολοφόνου, και όπως αναμένεται θα οδηγηθεί εκ νέου ενώπιον του Δικαστηρίου για ανανέωση του διατάγματος. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι η τελευταία φορά που ο «Ορέστης» θα προφυλακιστεί, αφού πλέον οι έρευνες μετά από ένα και πλέον μήνα έχουν φτάσει στο τελικό του στάδιο. 

Στη συνέχεια και αφού λήξει και το νέο διάταγμα προσωποκράτησης του, η υπόθεση αναμένεται να καταχωρηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου και να αρχίσει η πολύκροτη δίκη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο «Ορέστης» θα κατηγορηθεί για 7 φόνους και ένα βιασμό.

Έκτορας Γεωργίου

Home