Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΦΕΚ-ΟΑΥ μνημόνιο συναντίληψης για ένταξη των φαρμάκων στο ΓεΣΥ

Offsite Team -
30.05.2019 - 19:49

ΦΕΚ-ΟΑΥ μνημόνιο συναντίληψης για ένταξη των φαρμάκων στο ΓεΣΥ

Thumbnail

Υστερα από πολύμηνες, εντατικές και επίπονες προσπάθειες με στόχο την ανάγκη για εφαρμογή  Γενικού Σχεδίου Υγείας και στην Κύπρο αλλά και το συμφέρον των Κυπρίων πολιτών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών (ΣΦΕΚ) υπέγραψε χθες με το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ,  Μνημόνιο Συναντίληψης για την ένταξη των φαρμάκων στο ΓεΣΥ.

Το Μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη σε συνάντηση στο  γραφείο του Υπουργού Υγείας, αφορά σε  συμφωνία για τη διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων στα πλαίσια του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), και αντικείμενο του είναι α) το ύψος των εκπτώσεων και της συμμετοχής της φαρμακοβιομηχανίας σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού για το ΓεΣΥ  και β) οι κατηγορίες των φαρμάκων για σκοπούς εκπτώσεων.

Σε δελτίο Τύπου του ΣΦΕΚ αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αυγουστίνος Ποταμίτης σημείωσε ότι η υπογραφή του Μνημονίου αποτελεί ένδειξη της έντονης επιθυμίας του Συνδέσμου αλλά και της καλής θέλησης του για εφαρμογή του ΓεΣΥ η οποία εκφράζεται με κάθε τρόπο εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια.

«Ορισμένα τεχνικά ζητήματα, τόνισε, καθώς  και κάποιοι προβληματισμοί μας, ελπίζουμε ότι θα ξεπερασθούν σύντομα ενώ όπως ελέχθη από τον Υπουργό Υγείας στόχος είναι η ένταξη όλων των φαρμάκων στο ΓεΣΥ εντός ενός μηνός περίπου», ανέφερε.

Με βάση το Μνημόνιο, τα φαρμακευτικά προϊόντα διαχωρίζονται, για σκοπούς εκπτώσεων, σε τρείς κατηγορίες:

*Generic/Off Patent: Η κατηγορία περιλαμβάνει πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία έχει λήξει το καθεστώς προστασίας τους και τα γενόσημά τους.

*Me – Too: Η κατηγορία περιλαμβάνει πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) για τα οποία υπάρχουν ανταλλάξιμα (φαρμακευτικά προϊόντα) για την ίδια ένδειξη ή γενόσημα/Off patent για τα οποία υπάρχουν ανταλλάξιμα αλλά όχι με την ίδια ουσία.

*IΝΝ Sole (καινοτόμα): Η κατηγορία περιλαμβάνει προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται στις πιο πάνω κατηγορίες και θεωρούνται μοναδικά. Η κατηγορία περιλαμβάνει καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία υφίσταται προστασία από έγκυρο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, φάρμακα με καθεστώς έγκρισης «ορφανού» φαρμάκου, βιολογικά φάρμακα και βιοϊσοδύναμα  ή/και άλλα μοναδικά φαρμακευτικά προϊόντα που δεν κατηγοριοποιήθηκαν στις πιο πάνω κατηγορίες. 

Για τον προϋπολογισμό της περιόδου Ιουνίου /2019- Μαίου 2020, με βάση το Μνημόνιο, υιοθετείται, ως βάση, η δαπάνη του 2018. Ο προϋπολογισμός για τη διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων στα πλαίσια του ΓεΣΥ που έχει παρουσιαστεί κατά τις διαβουλεύσεις αφορά στην παραδοχή της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Από τη δαπάνη του 2018 που χρησιμοποιήθηκε ως βάση, έχει αφαιρεθεί η δαπάνη για τα φάρμακα για ενδονοσοκομειακή χρήση (θα αποζημιώνονται από τον ΟΑΥ στo πλαίσιo του DRG),) τα εμβόλια και τα φάρμακα για εξωσωματική γονιμοποίηση (θα καλύπτονται από το Υπ. Υγείας), τα φάρμακα αντισύλληψης και στυτικής δυσλειτουργίας και άλλα «life style» και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ενθουσιασμένη με τον διαγωνισμό ρομποτικής Robotex η Αννίτα (vid)

Offsite Team -
26.06.2022 - 10:46

Ενθουσιασμένη με τον διαγωνισμό ρομποτικής Robotex η Αννίτα (vid)

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ενθουσιάστηκε με τις παρουσιάσεις και το καινοτόμο περιεχόμενο των κατασκευών που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες στον 5ο Παγκύπριο Διαγωνισμό Ρομποτικής Robotex και εξέφρασε τον θαυμασμό της για το επίπεδο των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους, αναφέρει η ανακοίνωση των διοργανωτών. Η κ. Δημητρίου, παρευρέθηκε το Σάββατο, στο Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, για την έναρξη του διαγωνισμού. 

Το Robotex Cyprus 22 που διοργανώνεται από το Cyprus Computer Society (CCS) θα γιορτάσει τα πέμπτα γενέθλια του, ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Κύπρο, όπως καθιερώθηκε από το 2017.

1

Στον φετινό διαγωνισμό συμμετέχουν 625 ρομποτίστριες και ρομποτιστές, μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες και ενήλικες από όλη την Κύπρο για να διαγωνιστούν με τα ρομπότ τους στις 20 διαφορετικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μετά την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του CCS, Κώστα Αγρότη, την εκδήλωση χαιρέτισαν η Μαρία Μιλτιάδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Οργανισμού Νεολαίας, ο καθηγητής Γιώργος Χρυσάνθου εκ μέρους του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντής Έρευνας στο CYENS και ο Χρίστος Χρίστου, Πρόεδρος του IET Cyprus.

Η διήμερη εκδήλωση είναι ανοικτή τόσο για τους γονείς, συγγενείς και φίλους των διαγωνιζομένων όσο και για το ευρύ κοινό που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ρομποτικές μάχες και να επισκεφτεί εκθέσεις ρομποτικών κατασκευών.

Το Σάββατο, η σειρά Line Following εμπλουτίστηκε από πίστες με διάφορα εμπόδια τα οποία έπρεπε τα ρομπότ να αποφύγουν, στον διαγωνισμό Μaze τα ρομπότ προσπάθησαν να βρουν την έξοδο του λαβύρινθου και στο ράλλυ Folkrace πολλά ρομπότ αγωνίστηκαν ταυτόχρονα σε ειδική πίστα.

2

Την Κυριακή στη μονομαχία Sumo, τα ρομπότ θα προσπαθούν να εκτοπίσουν το ένα το άλλο από την πίστα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τον διαγωνισμό Colour Picking και το νέο Girls Fire-Fighting (καταπολέμηση πυρκαγιών) που απευθύνεται μόνο σε κορίτσια, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων γυναικών στους τομείς STEAM.

Και τις δύο ημέρες της διοργάνωσης Robotex, μαθητές δημοτικού παρουσιάζουν έργα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με το περιβαλλοντικό θέμα της διαχείρισης αποβλήτων, ενώ στον χώρο υπάρχουν διαδραστικά ενημερωτικά κιόσκια και άλλες δράσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μουσικο-χορευτικές παρεμβάσεις.

Σημειώνεται ότι οι νικήτριες ομάδες δικαιούνται να συμμετέχουν στην αντίστοιχη παγκόσμια διοργάνωση στην Εσθονία, όπου η Κύπρος στο παρελθόν είχε σαρώσει τα βραβεία. Το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του πέμπτου διαγωνισμού ρομποτικής Robotex.

Πηγή: ΚΥΠΕ

*φωτος - Twitter

Home