Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φέρνει εντατικολόγους από το εξωτερικό το υπουργείο Υγείας

Offsite Team -
20.08.2021 - 13:00

Φέρνει εντατικολόγους από το εξωτερικό το υπουργείο Υγείας

Εν αναμονή απόφασης για τρίτη δόση

Προσπάθεια για να μετακληθούν στην Κύπρο εντατικολόγοι από το εξωτερικό προκειμένου να συνδράμουν τους εντατικολόγους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, θα καταβάλει το Υπουργείο Υγείας, ενώ αναμένεται, σήμερα ή τη Δευτέρα, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η απόφαση για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις της η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία βρέθηκε σήμερα το πρωί στο walk in εμβολιαστικό κέντρο της Κρατικής Έκθεσης Κύπρου, όπου μέχρι τις 11.00 είχαν εμβολιαστεί περίπου 600 άτομα, συμπεριλαμβανομένων, σύμφωνα με την κα. Γιαννάκη, Τουρκοκυπρίων και μεταναστών.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας είπε ότι μέχρι χθες είχαν εμβολιστεί στα walk in κέντρα εμβολιασμού 31,000 άτομα ενώ άλλες 3,000 εμβόλια αναμένεται να χορηγηθούν σήμερα. «Αυτό το πρόγραμμα θα συνεχίσει και από την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουμε και τα Σάββατα και τα απογεύματα για να πάρουμε ακόμη πιο μπροστά τον εμβολιασμό», δήλωσε η κα Γιαννάκη.

Πρόσθεσε πως μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση ποσοστό 77,2% και στόχος είναι να φτάσουμε στο 81%, ενώ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι στο 71,8%.

«Κάνουμε μια κατάθεση ψυχής, πάρα πολλή δουλειά για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις διάφορες δυσκολίες που προκύπτουν επί καθημερινής βάσεως, αλλά εμείς λύνουμε τα προβλήματα και προσπαθούμε κάθε μέρα να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά», ανέφερε η Χριστίνα Γιαννάκη.

Μετάκληση εντατικολόγων από εξωτερικό

Απαντώντας σε ερώτηση, η κα. Γιαννάκη επιβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μετακληθούν εντατικολόγοι από το εξωτερικό. «Αυτή η προσπάθεια είναι σημαντική για να βοηθήσουμε τους εντατικολόγους στις εντατικές του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας», εξήγησε.

Την ίδια ώρα, 462 ασθενείς έχουν παραπεμφθεί σε νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα και συνολικά 47 ασθενείς στις εντατικές του ιδιωτικού τομέα, όπου σήμερα παραμένουν περίπου 27.

«Οφείλω να πω ότι είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση. Βοηθούμε πάρα πολύ τα δημόσια νοσηλευτήρια και κάθε μέρα κάνουμε προσπάθειες για να αποφορτίζουμε το Γενικό Νοσοκομείο, διότι ναι μεν μπορεί να έπεσαν οι νοσηλείες αλλά παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων και, επίσης, έχουμε και τους άλλους ασθενείς, οι οποίοι είναι non-covid και τα διάφορα άλλα χειρουργεία που προκύπτουν», ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας.

Εν αναμονή απόφασης ΕΟΦ για τρίτη δόση

Ερωτηθείσα αναφορικά με το ζήτημα της χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου, η Χριστίνα Γιαννάκη εξήγησε ότι το Υπουργείο Υγείας αναμένει σήμερα ή τη Δευτέρα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και, εν συνεχεία, θα υποβληθούν εισηγήσεις στον Υπουργό προκειμένου να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σε περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως από τον ΕΟΦ, «είμαστε έτοιμοι και θα το ξεκινήσουμε», διαβεβαίωσε η κα. Γιαννάκη, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στις ομάδες του πληθυσμού από τις οποίες θα αρχίσει η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι σε περίπτωση που ο ΕΟΦ ανάψει το πράσινο φως, η χορήγηση τρίτης δόσης θα ξεκινήσει από τους ηλικιωμένους, που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home