Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φεύγουν για Αγγλία οι φοιτητές - στρατιώτες; - O λόγος στη Βουλή

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
18.09.2020 - 06:00

Φεύγουν για Αγγλία οι φοιτητές - στρατιώτες; - O λόγος στη Βουλή

Thumbnail
Τα δυο σενάρια, οι ανησυχίες και οι κενές θέσεις ΣΥΟΠ

Η σημερινή ημέρα Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020  θα «ρίξει φως» στο θέμα του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για την πρόσληψη Συμβασιούχων Οπλιτών που είναι άμεσα συνυφασμένος με την προσωρινή απόλυση νεοσυλλέκτων που εξασφάλισαν θέση για τα Βρετανικά Πανεπιστήμια.

Αυτή είναι η διαδικασία

Η Βουλή καλείται να λάβει σχετικές αποφάσεις αφού προηγουμένως ακολουθηθεί ο κανονισμός του Σώματος. Συγκεκριμένα, εφόσον το Υπουργείο Οικονομικών στείλει τελικά τον προϋπολογισμό στη Βουλή θα κατατεθεί στην Ολομέλεια. Στην περίπτωση αυτή, η Ολομέλεια της Βουλής έχει δυο επιλογές: 

Πρώτο: Nα κρίνει το θέμα ως κατ’επείγον και η υπόθεση να οδηγηθεί ανθημερόν στην Επιτροπή Οικονομικών. Εφόσον, η Επιτροπή δεν προβεί σε απόρριψη τότε σήμερα πάλι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα αποσταλεί στην Ολομέλεια οπότε και ληφθεί η τελική απόφαση.Δεύτερο: Εφόσον η Ολομέλεια δεν το κρίνει ως κατ’επείγον η Ολομέλεια δεν θα ασχοληθεί εκ νέου σήμερα κάτι που θα γίνει όμως εντός 15 ημερών.

Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ διάκεινται αρνητικά προς την ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού και ως εκ τούτου η προσωρινή απόλυση νεοσυλλέκτων και η ταυτόχρονη πρόσληψη ΣΥΟΠ είναι απίθανη.

Σιζόπουλος: «Τεράστιο λάθος»

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Μαρίνος Σιζόπουλος μιλώντας στην Οffsite χαρακτήρισε τεράστιο λάθος την απόφαση της Κυβέρνησης. Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι  «μας απασχολεί σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά πόσο  οι στρατιώτες που θα απολυθούν προσωρινά  όταν επιστρέψουν στην Κύπρο θα καταταγούν εκ νέου στην Εθνική Φρουρά και ποιες είναι αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες». Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι πρόσφατα ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ανέφερε ότι τα κενά που θα προκύψουν είναι σχεδόν 300 στρατιώτες, άρα τόσοι θα είναι οι ΣΥΟΠ που θα προσληφθούν».

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ

Χωρίς κατάλογο και κενά

Ο βουλευτής - μέλος της Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Προκοπίου, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή όλα είναι ρευστά. Αναμένω να δω τι και εάν θα στείλει οτιδήποτε το Υπουργείο Οικονομικών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

Ο κ. Προκοπίου ανέφερε «δεν υπάρχει ακόμα ο κατάλογος για την πρόσληψη των νέων ΣΥΟΠ, τη στιγμή που υπάρχουν 79 κενές θέσεις. Έπρεπε ήδη να έκαναν τον κατάλογο για να είναι έτοιμοι».

Πηγές του Υπουργείου Άμυνας ανέφεραν στην Offsite ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για την Εθνική Φρουρά. Καταρχήν  μαζί με την αίτηση που θα γίνει από όσους θα λάβουν προσωρινό απολυτήριο θα προσκομιστεί και η βεβαίωση φοίτησης στο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα, κάθε έτος οι φοιτητές ή συγγενικό τους πρόσωπο πρέπει να επανακαταθέτουν τη βεβαίωση φοίτησης στα Πανεπιστήμια. Σε περίπτωση που δεν κατατίθεται η βεβαίωση τότε αυτομάτως θα επανεντάσσονται στην Εθνική Φρουρά. Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών (δηλαδή πρώτο πτυχίο) οι φοιτητές -στρατιώτες θα επιστρέφουν για να ολοκληρώσουν τη θητεία τους. Η χρονική περίοδος θα είναι 12 μήνες. 

 

Home