Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φεύγουν οι παγκύπριες - Θα μετρά ο μέσος όρος των 2 τετραμήνων

Offsite Team -
08.06.2021 - 11:20

Φεύγουν οι παγκύπριες - Θα μετρά ο μέσος όρος των 2 τετραμήνων

Δε θα γίνονται παγκύπριες από το 2021-2022 - Πώς θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα πανεπιστήμια οι μαθητές - Τι δηλώνει ο Π.Προδρόμου στην Offsite on Air

Σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τις παγκύπριες εξετάσεις προωθεί το υπουργείο Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά (2021-2022). Μιλώντας στην εκπομπή της Digital, Offsite on Air ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου εξήγησε ποιες αλλαγές προωθούνται αλλά και το ποια θα είναι ακριβώς η νέα μορφή των εξετάσεων. 

Μάλιστα, το όλο ζήτημα αποκάλυψε η εκπομπή Παρασκήνιο της Digital τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ήταν φιλοξενούμενος ο υπουργός Παιδείας. Τότε ο Πρόδρομος Προδρόμου μεταξύ άλλων είχε δηλώσει πως «την επόμενη σχολική χρονιά θα γίνουν εξετάσεις τετραμήνων και στην Γ’ Λυκείου. Άρα λοιπόν εκεί είναι κάτι που μπορεί να πρέπει να μας προβληματίσει. Από τώρα το εξετάζουμε, διότι τα παιδιά θα έχουν μια εξέταση τον Ιανουάριο, μια στο τέλος Μαΐου και αμέσως μετά τα ίδια πράγματα και παγκύπριες εξετάσεις; Είναι ένα ερώτημα».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Τι αλλάζει από τη νέα χρονιά 

Αρχικά ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως στο πλαίσιο της γενικότερης μεταρρύθμισης που εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση στο υπουργείο Παιδείας, το επόμενο σχολικό έτος θα γίνει άλλο ακόμα ένα βήμα όπως προβλέπεται από την νομοθεσία που έχει ψηφιστεί. «Θα έχουμε γραπτή αξιολόγηση των μαθητών και των μαθητριών και στην Γ’ Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών μέσα από εξετάσεις τετραμήνων». Πρόσθεσε πως την επόμενη χρονιά σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις τετραμήνων, ολοκληρώνεται ο κύκλος του Λυκείου και θα ακολουθήσει την μεθεπόμενη σχολική χρονιά ολόκληρος ο Γυμνασιακός κύκλος.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Παιδείας, στο δεύτερο τετράμηνο (Μάιο-Ιούνιο όπως γίνεται τώρα), «αντί να έχουμε πρώτα την εξέταση τετραμήνου και μετά από μια εβδομάδα να έχουμε και τις παγκύπριες εξετάσεις που θα είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, η πρόταση την οποία έχουμε ετοιμάσει προβλέπει ότι την επόμενη σχολική χρονιά θα διοργανώσουμε παγκύπριες εξετάσεις τετραμήνων. Αφού θα γίνουν που θα γίνουν οι γραπτές εξετάσεις τον Ιανουάριο και τον Μάιο, θα πρέπει με προδιαγραφές πάντα βεβαίως παγκυπρίων εξετάσεων χωρίς να αλλάξει τίποτα ως προς τις διαδικασίες και την αξιοπιστία να διεκδικήσουν τα παιδιά πρόσβαση στα Πανεπιστήμια με τους βαθμούς των γραπτών εξετάσεων του πρώτου και του δεύτερου τετραμήνου»

Περαιτέρω ο Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε πως «θα λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα της γραπτής εξέτασης του πρώτου και του δεύτερου τετραμήνου. Στην πραγματικότητα δεν θα χωριστούν στα δύο οι παγκύπριες εξετάσεις. Θα χρησιμοποιήσουμε τις εξετάσεις που ούτως ή άλλως θα γίνουν για πρόσβαση στα Πανεπιστήμια. Θα καταφέρουμε να αποφύγουμε για τα παιδιά μια εξέταση. Αντί να γίνουν 3 γραπτές εξετάσεις θα γίνουν 2».

Σημειώνεται πως ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως δεν πρόκειται για μια δραματική αλλαγή, αλλά για μια αλλαγή η οποία θα εξυπηρετήσει πολύ τους μαθητές ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη λειτουργία του σχολείου. 

Στόχος της αλλαγής αυτής πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου είναι η αποφυγή πολλαπλών εξετάσεων, ενώ ερωτηθείς για το ποια είναι η άποψη των εκπαιδευτικών απάντησε πως μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει την τελική θέση της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ

Καταληκτικά ο κ. Προδόμου ανέφερε πως εάν αυτή τη στιγμή δε γίνει κάποια αλλαγή, η νομοθεσία η οποία έχει ψηφιστεί και έχει αποφασιστεί τα προηγούμενα χρόνια, προβλέπει ότι το 2021-2022 θα υπάρχει εξέταση πρώτου τετραμήνου τον Ιανουάριο, εξέταση δεύτερου τετραμήνου τον Μάιο και παγκύπριες εξετάσεις τον Ιούνιο. 

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε ο κ. Προδρόμου

Home