Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φοιτητές:Θα γίνει μεγάλη μάχη για Κύπρο-Ψηλά στη λίστα η Ολλανδία

Offsite Team
- 23.02.2021

Φοιτητές:Θα γίνει μεγάλη μάχη για Κύπρο-Ψηλά στη λίστα η Ολλανδία

Thumbnail

Πρώτη η Κύπρος πλέον στις επιλογές των φοιτητών - Ποιες χώρες επιλέγουν όσοι το σκέφτονται για εξωτερικό μετά τα νέα δεδομένα στην Βρετανία που παραδοσιακά προσέλκυε χιλιάδες Κύπριους φοιτητές

Καλεσμένος στην εκπομπή «Offsite on air» της Digital Tv ήταν το πρωί της Τετάρτης 23/2, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Συμβούλων Κύπρου κ. Άδωνης Αμερικάνος

Μεταξύ άλλων ο κ. Αμερικάνος αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που φέρνει το Brexit για τους Κύπριους που θέλουν να σπουδάσουν στη Βρετανία και στην σημαντική μείωση του αριθμού των Κύπριων αλλά και ευρωπαίων φοιτητών που επέλεξαν την Βρετανία για τις σπουδές τους. Παράλληλα ο κ. Αμερικάνος έκανε αναφορά και στις χώρες στις οποίες στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον των Κύπριων φοιτητών και εξήγησε τους λόγους που κερδίζουν έδαφος αυτές οι χώρες.

Τόνισε όμως ότι η παραμονή στην Κύπρο για σπουδές είναι στις προτεραιτόητες των υποψήφιων φοιτητών, λόγω πανδημίας αλλά και δύσκολης οικονομικής κατάστασης  και ως εκ τούτου θα γίνει μεγάλη μάχη για μια θέση στα πανεπιστήμια της Κύπρου. Κάλεσε όλους τους υποψήφιους φοιτητές να έχουν και plan b' σε περίπτωση που δεν έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Ενδιαφέρουσα είναι και η αναφορά του ότι υπάρχει αύξηση του ενδιαφέροντος για τον κλάδο της ιατρικής και αποδίδει αυτό το γεγονός στο ΓεΣΥ και την ασφάλεια με τις καλές απολαβές που παρέχει στους γιατρούς. Μίλησε επίσης και για κάποιους κλάδους σπουδών που φαίνεται να έχουν καλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης στο μέλλον. 

Τα νέα δεδομένα με την Βρετανία

Η πανδημία και το Brexit άλλαξαν τα δεδομένα για τη Βρετανία την οποία επέλεγαν κάθε χρόνο χιλιάδες Κύπριοι φοιτητές. 

Σύμφωνα με τον κ. Αμερικάνο πολλοί Κύπριοι επέλεγαν τη Βρετανία για τις σπουδές τους, ωστόσο πλέον έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα.

«Τα πλείστα πανεπιστήμια έχουν επιλέξει να αυξήσουν τα δίδακτρα τους στα επίπεδα που έχουν οι φοιτητές από τρίτες χώρες. Υπάρχουν όμως πανεπιστήμια τα οποία διατηρούν τα δίδακτρα στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, 9.250 λίρες. Υπάρχουν και πανεπιστήμια τα οποία προσφέρουν υποτροφίες και εκπτώσεις ακριβώς για να ρίξουν τα δίδακτρα κάτω. Ο αριθμός αυτών των πανεπιστημίων είναι γύρω στα 30 πανεπιστήμια».

Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό φοιτητικό δάνειο, όπως δήλωσε ο κ. Αμερικάνος, έχει σταματήσει για τους καινούργιους φοιτητές που θα ενταχθούν τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι φοιτητές που είναι ήδη στη Βρετανία, δεν επηρεάζονται ούτε από την κατάργηση του φοιτητικού δανείου, ούτε από την αύξηση των διδάκτρων.  

Παράλληλα ο κ. Αμερικάνος, εξήγησε τι άλλες αλλαγές υπάρχουν και οφείλουν να γνωρίζουν όσοι θέλουν να μεταβούν στη Βρετανία για σπουδές.

«Πλέον χρειάζεται κάποιος να βγάλει βίζα. Δεν μπορεί κάποιος να μεταβεί στη Βρετανία χωρίς να έχει την απαραίτητη φοιτητική βίζα. Επίσης δεν μας καλύπτει πλέον το σύστημα υγείας της Βρετανίας και χρειάζεται κάποιος να πληρώνει την ασφάλεια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτή η ασφάλεια στοιχίζει 470 λίρες κάθε χρόνο. Στην περίπτωση της βίζας, αυτή θα εκδοθεί μόνο μια φορά για όλη την διάρκεια του προγράμματος σπουδών. Αυτά αλλάζουν από τον Σεπτέμβριο του 2021».

Θέλοντας να διευκρινίσει, ο κ. Αμερικάνος εξήγησε πως «όσοι πήγαν τον Ιανουάριο ή μπορεί να παν ίσως τον Απρίλιο, δεν επηρεάζονται και ισχύουν όλα όπως πριν».

Δεν επιλέγουν Βρετανία οι Κύπριοι 

Ερωτηθείς ο κ. Αμερικάνος εάν η πανδημία επηρέασε τους Κύπριους και εάν καταγράφηκε μείωση στο ποσοστό των Κύπριων φοιτητών που επιλέγουν να μεταβούν στη Βρετανία ή και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, απάντησε καταφατικά. 

«Φέτος λόγω πανδημίας έχει μεταφερθεί η προθεσμία για τις αιτήσεις των πανεπιστημίων που κάθε χρόνο ήταν στις 15 Ιανουαρίου, έχει μετατεθεί για τις 29 Ιανουαρίου. Έχουμε πλέον τα στατιστικά, και βλέπουμε ότι οι αιτήσεις των φοιτητών από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 40%. Για κάποιες χώρες το ποσοστό μείωσης είναι πολύ μεγαλύτερο, ενώ για κάποιες άλλες χώρες είναι πολύ μικρότερο. Δεν έχουμε στατιστικά ακόμη για την Κύπρο, αλλά υπολογίζεται ότι το ποσοστό μείωσης θα είναι ίσως μεγαλύτερο από 40% για τα βρετανικά πανεπιστήμια».

Οι επιλογές των Κύπριων φοιτητών

Η πρώτη χώρα που επιλέγουν οι Κύπριοι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Συμβούλων, είναι η Ολλανδία.

«Η Ολλανδία είναι χώρα η οποία προσελκύει το ενδιαφέρον. Έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από τα 13 πανεπιστήμια της Ολλανδίας, τα 10 συμπεριλαμβάνονται στα καλύτερα 200 πανεπιστήμια του κόσμου. Βλέπουμε ενδιαφέρον και για άλλες χώρες που προσφέρουν αγγλόφωνα προγράμματα όπως είναι η Ιταλία, η Ιρλανδία. Να πούμε όμως ότι και άλλες χώρες όπως είναι η Γερμανία, που προσθέτουν αγγλόφωνα προγράμματα, έχουν αντιληφθεί ότι το παιχνίδι ίσως να παιχτεί στα αγγλόφωνα προγράμματα και προσθέτουν συνεχώς αγγλόφωνα προγράμματα».

Επιπλέον ο κ. Αμερικάνος αναφέρθηκε στο σύστημα εκπαίδευσης που έχουν οι κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο έχεις πολλές απαιτήσεις. 

«Το σύστημα αυτών των χωρών είναι πολύ διαφορετικό από το σύστημα που έχουμε εμείς μάθει. Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να τα βγάλει πέρα κάποιος. Είναι κάτι το οποίο πρέπει οι φοιτητές να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης πολύ γρήγορα με το που θα μεταβούν για σπουδές στο εξωτερικό». 

Ερωτηθείς εάν αυτό είναι μια ανησυχία την οποία εκφράζουν οι υποψήφιοι φοιτητές ο κ. Αμερικάνος απάντησε πως «είναι μια ανησυχία που την διατυπώνουν πολύ συχνά οι γονείς αλλά και οι μαθητές. Είναι κάτι το οποίο ο φοιτητές πρέπει να το έχει υπόψη του. Ότι ο κύριος σκοπός που μεταβαίνει για σπουδές, βεβαίως είναι το να πάρει το πτυχίο και όχι να περάσει καλά. Αυτές οι χώρες θέλουν ένα επιμελή μαθητή ο οποίος να έχει κριτική σκέψη, να μπορεί να διαβάσει αρκετά από μόνος του χωρίς να παπαγαλίσει. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία δυστυχώς το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα δεν μας μαθαίνει. Θα πρέπει αυτά κάποιος μαθητής να τα μάθει σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα».

Επιλέγουν Κύπρο; 

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οι φοιτητές επιλέγουν ή και γιατί δεν επιλέγουν τα πανεπιστήμια στην Κύπρο;

«Τα πανεπιστήμια στην Κύπρο είναι μέσα στις προτεραιότητες των μαθητών μας σήμερα. Και η πανδημία αλλά και η οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει κάποια νοικοκυριά, τους κάνει να στρέφονται προς πιο φθηνές λύσεις και πι ασφαλής προορισμούς. Ασφαλής προορισμός θεωρείται και η Κύπρος. Τα δημόσια πανεπιστήμια είναι η πρώτη επιλογή των Κύπριων μαθητών. Οι θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια, δεν έχουν αυξηθεί και αυτό θα ανεβάσει τον ανταγωνισμό και θα δυσκολέψει πολύ τους μαθητές οι οποίοι θέλουν να μπουν στα δημόσια πανεπιστήμια. Η Κύπρος είναι πολύ περισσότερο από πριν, στις πρώτες επιλογές των μαθητών. Οι μαθητές όμως θα πρέπει να έχουν και plan b. Θα πρέπει να ξέρουν τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτοί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ή στο ΤΕΠΑΚ. Υπάρχουν βέβαια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που για κάποιους είναι επιλογή».

Αύξηση στην ιατρική λόγω ΓεΣΥ!

Κατά τον κ. Αμερικάνο, υπάρχουν κλάδοι οι οποίοι καταγράφουν αυξημένο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα. 

«Οι κλάδοι που επιλέγουν οι φοιτητές είναι πάνω-κάτω οι ίδιοι, δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα. Βλέπουμε όμως μια αύξηση στην Ιατρική, δηλαδή στις ιατρικές σπουδές. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και αυτό πιστεύω ότι πρέπει να έχει να κάνει και με το ΓεΣΥ. Και οι μαθητές και οι γονείς πιστεύουν ότι είναι μια καλή προσοδοφόρα εργασία και αυτό κάνει πολλούς φοιτητές να θέλουν να σπουδάσουν ιατρικές σπουδές. Κατά τα άλλα βλέπουμε τα γνωστά προγράμματα σπουδών, όπως είναι η λογιστική, η νομική, οι μηχανικοί, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αυτά τα βλέπουμε και συνεχίζουμε να τα βλέπουμε».

Κλάδος με μέλλον

Ο κ. Αμερικάνος κλήθηκε να προτείνει κλάδο σπουδών ο οποίος πιθανόν να μην είναι στα υπόψιν των φοιτητών αλλά έχει μέλλον. 

«Πιστεύω ότι τα θέματα τεχνολογίας και τα θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, και είναι αυτά που λέμε εμείς επαγγέλματα του μέλλοντος. Δεν υπάρχουν βεβαίως επαγγέλματα του μέλλοντος, εμείς φτιάχνουμε τα επαγγέλματα και εμείς πρέπει να βρούμε ακριβώς τα επαγγέλματα που ταιριάζουν στο δικό μας χαρακτήρα. Πιστεύω ότι τα θέματα τεχνολογίας και τώρα με την πανδημία έχουν αναδειχθεί και θα εξακολουθούν να είναι στην πρώτη γραμμή. Με την πανδημία έχουν αναδειχθεί κι άλλα προγράμματα σπουδών. Η ιατρική είναι ένα, αλλά και όλα τα προγράμματα που έχουν να κάνουν με τις βιολογικές και τις βιοχημείες έχουν μια μικρή αύξηση».

Άλλαξαν τα πλάνα μαθητών λόγω της πανδημίας;

Η πανδημία που άλλαξε τη ζωή όλων μας, δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τις αποφάσεις των υποψήφιων φοιτητών. 

Όπως ανέφερε στην εκπομπή ο κ Αμερικάνος, «τον τελευταίο χρόνο γενικά βλέπουμε μια χαλάρωση. Βλέπουμε μαθητές οι οποίοι δεν έχουν δώσει την απαραίτητη σημασία έστω στα διαδικτυακά μαθήματα που έκαναν. Βλέπουμε μαθητές οι οποίοι έχουν χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που περίμεναν ή από αυτά που είχαν. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, ειδικά για τους τελειόφοιτους όπου όλη η χρονιά θα παιχτεί ουσιαστικά στις παγκύπριες εξετάσεις. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Κάποιοι μαθητές τα έχουν πάει καλά, λόγω πανδημίας έχουν δώσει έμφαση, και κάποιοι άλλοι έχουν χαλαρώσει, φυσιολογικά, εάν θέλετε, ως ένα βαθμό. Κάποιοι όμως έχουν χαλαρώσει πάρα πολύ. Αυτό θα παίξει ρόλο φέτος, και στους τελειόφοιτους αλλά και σε πιο μικρές ηλικίες. Υπάρχουν άλλοι 4 μήνες μέχρι τις εξετάσεις. Αυτοί που έχουν χαλαρώσει, θα πρέπει να προσέξουν για να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί».

Καταληκτικά ο κ. Αμερικάνος στέλνοντας μήνυμα προς τους υποψήφιους φοιτητές, τόνισε πως «υπάρχουν επιλογές, και αγγλόφωνες επιλογές και στη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες. Είναι καλά κάποιος να τις ψάξει. Είναι καλό επίσης κάποιος να έχει το πλάνο β’ και το πλάνο ίσως γ’ σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι αργά να έρθει κάποιος τον Αύγουστο και να ψάχνει να βρει επιλογές».

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε ο κ. Αμερικάνος

*** Την εκπομπή ''Offsite On Air'' φέρνει κοντά σας η Τράπεζα Κύπρου

Home