Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φώναξαν για μετακίνηση εργοστασίων ασφάλτου

Offsite Team
- 10.04.2021

Φώναξαν για μετακίνηση εργοστασίων ασφάλτου

Κρατώντας πανό που έγραφαν «Όχι στο εργοστάσιο ασφάλτου», «Υγεία και ασφάλεια», «Η δυσοσμία στα σπίτια μας», «Γίναμε σκουπιδότοπος της Κύπρου» και «Όχι άλλα εργοστάσια στην περιοχή μας» οι κάτοικοι των εννέα Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, πραγματοποίησαν σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας με τα αυτοκίνητα τους, ενάντια στην απόφαση της Κυβέρνησης για μετακίνηση των εργοστασίων ασφάλτου στη συγκεκριμένη περιοχή της Λάρνακας.

 

Οι αυτοκινητοπομπές ξεκίνησαν από τις πλατείες των 9 Κοινοτήτων, Καλαβασού, Ζυγίου, Μαρί, Ψεματισμένου, Μαρωνίου, Τόχνης, Χοιροκοιτίας, Ασγάτας και Πεντακώμου και συγκεντρώθηκαν στον κυκλικό κόμβο Καλαθιάσουν.

 

Σε δηλώσεις του ο Λευτέρης Φωκά, Κοινοτάρχης Καλαβασού και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των 9 Κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, είπε πως «σήμερα αποφασίστηκε να γίνει η δεύτερη ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην μετακίνηση των εργοστασίων ασφάλτου».

«Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα για περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού εντούτοις κρίναμε ότι έπρεπε να γίνει η εκδήλωση, διότι έχουμε λάβει επιστολή από την Πολεοδομία και την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας με την οποία μας ζητούν να δώσουμε την άποψη μας για το θέμα της μετακίνησης των εργοστασίων ασφάλτου από περιοχές της Λευκωσίας, στη δική μας», πρόσθεσε.  

Θεωρούμε, συνέχισε ότι «η απόφαση για εγκατάσταση των συγκεκριμένων βιομηχανιών είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο, παρά το γεγονός ότι είχαμε υποσχέσεις πως θα γίνουν περιβαλλοντικές μελέτες και θα εξεταστεί η συσσωρευτικότητα μόλυνσης που υπάρχει στη περιοχή». Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι φιλοξενούμε όλη τη βαριά βιομηχανία της Κύπρου, μεταξύ των οποίων τις εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων, το υγραέριο, το φυσικό αέριο, την ΑΗΚ και τον ΟΕΔΑ Λεμεσού».  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «από μελέτες που έγιναν αποδείχθηκε ότι η περιοχή μας είναι ήδη πολύ βεβαρημένη και γι αυτό θέλουμε να αποτρέψουμε την εγκατάσταση των συγκεκριμένων εργοστασίων».

Μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι η πιθανή περιοχή για μεταφορά των εργοστασίων ήταν αυτή της Καλαβασού, ανέφερε, «είχαμε διαβουλεύσεις με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας οι οποίοι μας έδωσαν κάποιες υποσχέσεις, τις οποίες όμως αναιρούν».  

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Φωκά απάντησε πως «αυτό που αξιώνουμε είναι να εκπονηθεί μια μελέτη για δημιουργία ενός ενιαίου σχεδίου νήσου, στο οποίο θα εγκατασταθούν οι βαριές βιομηχανίες, μακριά από κατοικημένες περιοχές ούτως ώστε να μην υπάρχει λόγος να μετακινούνται συνεχώς. Σημειώνουμε ότι για το θέμα της μετακίνησης των εργοστασίων ασφάλτου στη περιοχή μας δεν συζητούμε καθόλου θέμα παροχής αντισταθμιστικών μέτρων από την Κυβέρνηση».  

Ανέφερε ακόμα ότι «για το θέμα της δημιουργίας του Ενεργειακού Κέντρου, για το οποίο συναίνεσαν οι Κοινότητες από το 2014, λόγω της κρίσης που υπήρχε ώστε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου, προωθήθηκε ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο, θα δίνεται στις Κοινότητες ένα ποσό ανάλογα με την διακίνηση των καυσίμων. Ακόμα όμως αναμένουμε αυτό το νομοσχέδιο να υποβληθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων για έγκριση».  

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημα τους από την κυβέρνηση, ο Λευτέρης Φωκά είπε πως «στη σημερινή εκδήλωση και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που υπάρχουν, έχουν όλοι δώσει μαζικά το παρών τους». Οι κάτοικοι, πρόσθεσε, «είναι πρόθυμοι και έτοιμοι με κίνδυνο την ατομική τους ασφάλεια και λόγω της πανδημίας, να κλείσουν το Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, ενέργεια από την οποία θα παραλύσει η Κύπρος».  

Γι αυτό συνέχισε «το κράτος πρέπει να μας λάβει σοβαρά υπόψη. Δίνονται άδειες για κατασκευή εργοστασίων χωρίς να ακούγονται οι απόψεις των επηρεαζόμενων Κοινοτήτων. Δίνουμε αρνητικές απόψεις τόσο ως Κοινότητες όσο και ως Συντονιστική Επιτροπή, αλλά αδειοδοτούνται τέτοιου είδους εργοστάσια» είπε και διερωτήθηκε γιατί ζητούνται τέλος πάντων οι απόψεις μας.  

Πρόσθεσε επίσης πως «οι κάτοικοι έχουν φτάσει στο τελευταίο στάδιο της αντοχής τους και ανησυχούν για την υγεία τους αφού υπάρχουν αυξημένα κρούσματα καρκίνου στη περιοχή. Αυτό όμως για το οποίο όλοι ανησυχούν είναι ότι με αυτή τη νοοτροπία η περιοχή θα καταντήσει ένας σκουπιδότοπος, δηλαδή όποια βαριά βιομηχανία στην Κύπρο θέλει να μετακινηθεί, θα έρχεται εδώ».  

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στην εκδήλωση έδωσαν το παρών τους όλα τα κόμματα, ο κ. Φωκά είπε πως «έχουμε τη στήριξη όλων των κομμάτων και τους ευχαριστούμε. Θέλουμε αυτή η στήριξη να συνεχιστεί και παρά το γεγονός ότι στη περιοχή υπάρχουν ήδη κάποιες βιομηχανίες, ζητούμε να μην δεχόμαστε πλέον άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες».  

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν οι Κοινοτάρχες ή εκπρόσωποι των 9 Κοινοτήτων, πλήθος κόσμου με τα αυτοκίνητα τους καθώς και νυν και υποψήφιοι Βουλευτές όλων των κομμάτων.

Ψήφισμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

Ακολούθησε έγκριση ψηφίσματος από τους παρευρισκόμενους το οποίο θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στους Υπουργούς Εσωτερικών, Γεωργίας και Ενέργειας καθώς και στους αρχηγούς των κομμάτων.  

Στο ψήφισμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «οι κάτοικοι της περιοχής Βασιλικού απαιτούν όπως γίνει σχέδιο νήσου για βαριά και οχληρή βιομηχανία στο οποίο θα καθοριστούν οι περιοχές που θα φιλοξενούν τέτοιου είδους βιομηχανίες όπως τα εργοστάσια ασφάλτου».

«Μετά από μελέτες που έγιναν, έχει αποδειχθεί η ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα στην περιοχή μας με διοξείδια του άνθρακα και άλλα βαριά μέταλλα, από τις υφιστάμενες βιομηχανίες ΑΗΚ, ΟΕΔΑ Λεμεσού, τσιμεντοποιεία Βασιλικού, λιμάνι Βασιλικού, αποθήκες υγρών καυσίμων, υγραέριο και στο μέλλον το φυσικό αέριο, 3 ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί και άλλες βιομηχανίες που προγραμματίζεται να γίνουν στην περιοχή μας», προστίθεται.  

Σημειώνεται ότι μόλις ξεκίνησε η εκδήλωση διαμαρτυρίας άρχισε να ρίχνει για αρκετή ώρα χαλάζι.

Home