Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φωνές σε κατεχόμενα για καφέ δίπλα από τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ

Offsite Team -
02.02.2023

Φωνές σε κατεχόμενα για καφέ δίπλα από τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ

Παραπληροφόρηση λέει, ο Δήμαρχος Λάρνακας - Συναντήθηκε με τον Ιμάμη - Θα γίνει καφέ και όχι ταβέρνα

Σε παραπληροφόρηση αποδίδει ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας τις αντιδράσεις που προέκυψαν στα κατεχόμενα για δήθεν λειτουργία ταβέρνας με μουσική στον κήπο του τεμένους Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στη Λάρνακα.

Όπως δήλωσε στην OffsiteNews ο κ. Βύρας, αυτό που γίνεται είναι η ανακαίνιση του υποστατικού που λειτουργούσε ως εστιατόριο για αρκετά χρόνια δίπλα από το τέμενος. ''Το εστιατόριο έκλεισε πριν από αρκετά χρόνια και τώρα ο χώρος θα ανακαινιστεί και θα λειτουργήσει ως καφετέρια με πολύ αυστηρούς όρους λειτουργίας. Θα υπάρχουν αυστηροί όροι για χρήση μουσικής και με συγκεκριμένα ωράρια λειτουργίας. Θα γίνει ένας χώρος που θα συμβαδίζει με την όλη περιοχή''.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Βύρας, συναντήθηκε την Δευτέρα τον Ιμάμη του Τεμένους και του εξήγησε τι ακριβώς θα γίνει υποδεικνύοντας τους αυστηρούς όρους κάτω από τους οποίους θα λειτουργήσει η καφετέρια. Όπως μας τόνισε δεν εξέφρασε κάποιο παράπονο ο Ιμάμης. 

Οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα

Όπως αναδημοσιεύει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η εφημερίδα Halkın Sesi στα κατεχόμενα, έγραφε την Τρίτη ότι η διεύθυνση των βακουφιών (EVKAF) εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, αναφορικά με είδηση ότι δόθηκε «άδεια για λειτουργία ταβέρνας» στον κήπο του τεμένους Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα. Στην ανακοίνωση λέχθηκε ότι δεν είναι αποδεκτή οποιαδήποτε παρέμβαση σε ένα χώρο που θεωρείται από τους πιο ιερούς των μουσουλμάνων και των Τούρκων, χωρίς να τύχει διαβούλευσης στην Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έγκρισης από το EVKAF.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται  επίσης ότι αν γίνει μια τέτοια ασέβεια, θα αποτελέσει αιτία για αντιδράσεις όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε ολόκληρο το μουσουλμανικό κόσμο και απευθύνεται έκκληση για ανάκληση της απόφασης το συντομότερο δυνατόν.

Για το ίδιο θέμα έκανε δηλώσεις και ο ιμάμης του τεμένους, Σιακίρ Αλεμντάρ, που είπε ότι δεν επιθυμούν ένα χώρο διασκέδασης που δεν αρμόζει στο Ισλάμ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιδειχθεί ευαισθησία για το συγκεκριμένο θέμα.

Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε και από το γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος λόγων των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από τα δημοσιεύματα για λειτουργία ταβέρνας, ήρθε σε επικοινωνία με την Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έλαβε ενημέρωση ότι δόθηκε άδεια αναψυκτήριου, για το υπό κατασκευή κτήριο, το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες στους επισκέπτες του τεμένους και της Αλυκής μέχρι τις 19:00.

Επιμέλεια: Σωτήρης Νικηφόρου

Home