Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φωνές στον Πρόδρομο από «Φωνή» για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Offsite Team -
30.11.2022 - 13:33

Φωνές στον Πρόδρομο από «Φωνή» για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Η Αναστασία Παπαδοπούλου (Πρόεδρος Φωνής) επικρίνει τις δηλώσεις ΥΠΑΝ για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία

Το Συμβούλιο Φωνή εκφράζει την δυσαρέσκεια και απογοήτευση του προς τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου ότι δεν έχουν γίνει ακόμη οι κατάλληλες προετοιμασίες από πλευράς Υπουργείου αναφορικά με την εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. 

>>> ΥΠΑΝ: Ζητά συνέχιση προεργασίας για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Όπως αναφέρει η Πρόεδρος του Συμβουλίου Φωνή, Αναστασία Παπαδοπούλου ο υπουργός Παιδείας στις 19 Οκτωβρίου 2021 δήλωνε ότι «το Υπουργείο από το 2016 έχει διατυπώσει με σαφήνεια την πολιτική του σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα και έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη δέσμευσή του να διασφαλίζει την πρόσβαση παιδιών και νέων σε ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση». 

Παράλληλα, το ίδιο Υπουργείο  «αναγνωρίζει τη σημαντικότητα της πρόληψης, θέτοντας στο επίκεντρο των προσπαθειών του την προώθηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία» όπως αυτά συμπεριλαμβάνονται, στο Σχέδιο Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής. Υπενθυμίζουμε εξάλλου ότι το Σχέδιο Δράσης αποτελεί απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καθιστώντας το δεσμευτικό έναντι όλων των Κυβερνητικών Υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η από τις δηλώσεις του Υπουργού εγείρονται τα πιο κάτω ερωτήματα: 

  • Πώς το Υπουργείο προχωρεί στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του ως καθορίζονται στην Εθνική Στρατηγική; 
  • Tι ενέργειες έχουν ήδη εφαρμοστεί από το Υπουργείο για την προετοιμασία του συστήματος όπως καθορίζεται στο Σχέδιο Δράσης 2021-2023; 
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της αναγκαστικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία; 

Παράλληλα όπως αναφέρει η Αναστασία Παπαδοπούλου είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί σημαντικό μέτρο πρωτογενούς πρόληψης σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης και βίας καθώς συμβάλλει στην ενδυνάμωση των παιδιών και στην ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε αυτά να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους προστατεύοντας τα από κινδύνους θυματοποίησής τους. Αποφάσεις του ΕΔΑΔ εξάλλου την αναγνωρίζουν ως κεκτημένο δικαίωμα κάθε παιδιού στο οποίο δεν χωρά καμία πολιτική αναβολή ή καθυστέρηση.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 2022, το Σπίτι του Παιδιού διαχειρίστηκε ως τώρα 330 υποθέσεις παιδιών σεξουαλικής κακοποίησης. Το 2021 τα νούμερα υποθέσεων άγγιξαν τα 481 παιδιά. Είναι εμφανές ότι τα συνεχώς αυξανόμενα  περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης δεν θα μπορέσουν ποτέ να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, έως ότου τα ίδια τα παιδιά ενδυναμωθούν και αποκτήσουν δεξιότητες έτσι ώστε να μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση από την εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης άμεσα και με τρόπο ο οποίος να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους αυξημένους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται τα παιδιά μας. 

Πότε επιτέλους θα δώσουμε στα παιδιά τα καλύτερα εφόδια για να μπορούν να αναγνωρίσουν, να αντιμετωπίσουν και να προστατευτούν από τη σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση τους καταλήγει η κυρία Παπαδοπούλου 

Home